Jak wymienić simering w skrzyni w 1.6
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Jak wymienić simering w skrzyni w 1.6
Witam mam pytanie ponieważ od jakiegoś roku jestem właścicielem golfika 3 1,6 benzyna ale ostatnio autko miało kolizję drogową dostało w przednie lewe koło no i po zrobioniu tego wszystkiego okazało się iż z pod przegóbu przy skrzyni wydobywa się olej i teraz mam problem ponieważ niewiem ile jest roboty z wymianą simering-u w skrzyni a boje się jeździć tak bo grozi to zatrciem skrzyni ,a drugi problem to czy przy wymianie uszczelki pod głowicą trzeba planować głowicię dodam że autko nie zostało przegrzane i jeździ normalnie tylko śląpi olej z pod uszczelki olej ponieważ niewiedziałem w jakiej kolejności ją dokręcić i zrobiłem to niezbyt fachowo . Za pomoc z góry dziękuję
Ostatnio zmieniony pn lip 20, 2009 08:34 przez Bond29, łącznie zmieniany 1 raz.
- rysiektr
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
jeśli nie skrzywiłeś głowicy to nie trzeba jej planować, chociaż niektóry tak zalecają ze względów bezpieczeństwa aby potem znowu nie rozbierać. Natomiast jeśli chodzi o wymianę uszczelniaczy w skrzyni to prosto, odkręcasz półoś od przegubu wewnętrznego, wyciągasz przegub, zostaje Ci "kielich/flanszę" do którego przykręcany jest przegub. Zdejmujesz zawleczkę ( warto kupić nową przy składaniu - dostępne w intercarscie tak jak simmeringi) wyciągasz "kielich/flanszę" i masz już prawie simmering na wierzchu. Wyciągasz go i co ważne za nim jest taka mosiężna stożkowa tulejka (zobacz czy nie pękła bo pod wpływem uderzenia mogła się rozpaść - do dostania w ASO numeru nie pamiętam ale jest w ETCE), jeśli jest cała to ok zakładasz nowy simmering kielich/flanszę nową zawleczkę (uzbrój się w jakieś narzędzie do tego bądź cierpliwość) skręcasz przegub i półoś i tyle. Jeśli o czymś zapomniałem proszę o sprostowanie.
A i najważniejsze wcześniej spuść olej ze skrzyni
A i najważniejsze wcześniej spuść olej ze skrzyni
Ostatnio zmieniony śr lip 15, 2009 20:06 przez rysiektr, łącznie zmieniany 1 raz.
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=88&t=164952 mój były golf
Dzikun Performance - swapy silników VAG
adaptery do obrotomierza 1.8T VR5 VR6 R32 golf mk1 mk2
M 3.8.X, ME 7.X.X, MED 9.1 immo off, usuwanie sond, błędów DCT, dogrywanie LC, POPS & BANGS itd.
elektryka/wiązki do swapów wysyłkowo
Dzikun Performance - swapy silników VAG
adaptery do obrotomierza 1.8T VR5 VR6 R32 golf mk1 mk2
M 3.8.X, ME 7.X.X, MED 9.1 immo off, usuwanie sond, błędów DCT, dogrywanie LC, POPS & BANGS itd.
elektryka/wiązki do swapów wysyłkowo
- Lipek81
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
- no pewnie o tym, że pod tą flanszą jest mega spręzyna, która bardzo utrudnia złożenie potem wszystkiego do kupy. Trzeba sobie zrobić narzedzie do zakładania flanszy. Poszukaj na www.brokevw.comrysiektr pisze:Jeśli o czymś zapomniałem proszę o sprostowanie.