Zle wchodzi pierwszy bieg
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Zle wchodzi pierwszy bieg
Witam
Mam problem bo co jakis czas nie chce wejsc jedynka.
Musze wzucic 2 albo 3 i pozniej wchodzi bez problemu co moze byc przyczyna?
GOLF 4 TDI 110 KM Silnik ASV.
- Janosik
- Mały gagatek
- Kontakt:
kurcze a spradz czy nie masz jakies poduchy oberwanej kumpel tez mial takie klopoty i wina byla w poduszce
hmmmm i jeszcze radzil bym sprawdzic linki od zmiany biegow czy wszystko znimi ok
Chyba sie nie myle z tymi linkami jezeli wszystko bedzie oki to sprawdz jeszcze olej w skrzyni ale tam nie powinno byc podejrzewam problemu winil bym tutaj mechanizm zmiany biegow niz sama skrzynie ale zawsze moze byc tak ze sie myle
hmmmm i jeszcze radzil bym sprawdzic linki od zmiany biegow czy wszystko znimi ok
Chyba sie nie myle z tymi linkami jezeli wszystko bedzie oki to sprawdz jeszcze olej w skrzyni ale tam nie powinno byc podejrzewam problemu winil bym tutaj mechanizm zmiany biegow niz sama skrzynie ale zawsze moze byc tak ze sie myle
A-point Audi Service Amsterdam
Musisz dać skrzynie do regulacji, tylko do kogoś co zrobi to dobrze i miał z czymś takim do czynienia. W moim przypadku jedynka chodziła zawsze dość ciężko i trzeba było ja wbić energicznym ruchem, ostatnio nawet to nie skutkowało i postanowiłem dać samochód do mechanika bo nie wiedziałem co jest grane, balem się ze jak tak dłużej pojeżdżę to stanę na środku skrzyżowania i ani rusz Teraz skrzynia chodzi jak masełko. Kazdy bieg wchodzi leciutko i precyzyjnie (mam mk IV 1.6 z 98') .zygimar pisze:Witam
Ostatnio zmieniony pn lip 06, 2009 17:31 przez lolek, łącznie zmieniany 1 raz.
- Janosik
- Mały gagatek
- Kontakt:
Skrzyni sie nie reguluje jedynie Ciegna lub drazek zmiany biegow.
No chyba ze te zabiegi nie daja rezultatow wtedy trzeba wyciagac skrzynie i ja reanimowac a to sprawa raczej dosc skomplikowana i dla ludzi o mocnych nerwach albo ktorzy zjedli na takich rzeczach zeby.
Synchronizatory tez moga byc ale raczej nie sadze wystarczy chyba regulacja linek (ciengiel)
na odleglosc Ciezko cos sprawdzic sam rozumiesz
No chyba ze te zabiegi nie daja rezultatow wtedy trzeba wyciagac skrzynie i ja reanimowac a to sprawa raczej dosc skomplikowana i dla ludzi o mocnych nerwach albo ktorzy zjedli na takich rzeczach zeby.
Synchronizatory tez moga byc ale raczej nie sadze wystarczy chyba regulacja linek (ciengiel)
na odleglosc Ciezko cos sprawdzic sam rozumiesz
Ostatnio zmieniony czw lip 09, 2009 00:28 przez Janosik, łącznie zmieniany 1 raz.
- Janosik
- Mały gagatek
- Kontakt:
W Mk3 masz wybierak na drazku a nie na linkach.
Jedyne co mi sie nasuwa to podniesienie maski i przy skrzyni masz wybierak za ktory chwytasz reka i sprawdzsz poszczegolnie biegi jezeli przy skrzyni wchodza dobrze to cos nie tak jest z tym drazkiem prawdopodobnie luz ktory trzeba usunac ewentualnie wyregulowac sam drazek wzgledem wybieraka na skrzyni
A wsteczny i 5 bieg jak wam wchodzi
Jedyne co mi sie nasuwa to podniesienie maski i przy skrzyni masz wybierak za ktory chwytasz reka i sprawdzsz poszczegolnie biegi jezeli przy skrzyni wchodza dobrze to cos nie tak jest z tym drazkiem prawdopodobnie luz ktory trzeba usunac ewentualnie wyregulowac sam drazek wzgledem wybieraka na skrzyni
Ostatnio zmieniony wt lip 14, 2009 20:12 przez Janosik, łącznie zmieniany 1 raz.
a do trójki to zestaw naprawczy idzie kipić:PJanosik pisze:W Mk3 masz wybierak na drazku a nie na linkach.
)
)
sw
Janosik pisze:W Mk3 masz wybierak na drazku a nie na linkach.
móglbys tak lopatologicznie wytlumaczyc gdzie dokladnie to znalezc/dostac sie do tego i jak to wyglada ? bo niestety trapia mnie podobne problemy
koledzy są dwie ciekawe porady na forum na temat regulacji linek. U mnie pomogło mam mk4 ALH miałem problem z jedynką i czasami wstecznym i zrobiłem tak jak piszą w tych poradach - problem zniknął! biegi chodzą dużo lepiej więc na początek klucz 13 w dłoń i do dzieła, ja przesunąłem tylko odrobinę w kierunku samochodu czyli od siebie stojąc przed autem. Trzeba popróbować, rzadko trafi się od pierwszego strzału. pozdro
a tu linki do porad:
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t= ... zi+jedynka
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t= ... sc&start=0
a tu linki do porad:
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t= ... zi+jedynka
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t= ... sc&start=0