Jak odpalaja wasze diesle na mrozie?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Możnaby dodać jeszce 4. zasadę na jesieni wylać wodę z filtra paliwa, jeśli jest.
Andrzej - Olej trochę przepracowany, szczególnie w starszych dieslach jest nieco rzadszy - jakby rozcieńczony. Np. mineralny 15W/40 ma wyrażną granicę wzrostu lepkości przy -17C, a przepracowany jest rzadszy jeszcze przy niższych temperaturach. Kiedyś sprawdziłem organoleptycznie nowy i przepracowany stojące w tej samej temperaturze -22C.
Nie polecam takiego postępowania dla silników benzynowych, ale to już inna sprawa.
Pozdrawiam,
Andrzej - Olej trochę przepracowany, szczególnie w starszych dieslach jest nieco rzadszy - jakby rozcieńczony. Np. mineralny 15W/40 ma wyrażną granicę wzrostu lepkości przy -17C, a przepracowany jest rzadszy jeszcze przy niższych temperaturach. Kiedyś sprawdziłem organoleptycznie nowy i przepracowany stojące w tej samej temperaturze -22C.
Nie polecam takiego postępowania dla silników benzynowych, ale to już inna sprawa.
Pozdrawiam,
Diesle rzadza sie swoimi prawami...ale kolega dobrze mowi...ja mam olej z lata...i dopiero na wiosne wymienie...januszek pisze:Nie polecam takiego postępowania dla silników benzynowych, ale to już inna sprawa.
Co do zestawu do ogniska to u mnie bez sensu- jezdze na polsyntetyku i z kreceniem nawet w -30 nie ma problemu...tylko paliwo mam do d... raczej powinienem robic w takich temperaturach jak pajakgdynia- opalarka i podgrzeanie filtra...
Apropos: jak czesto filtr paliwa zmieniacie?
-
- Ma gadane
Moj postal 3 dni bo nie chcial zagadac ale dzisiaj kupilem swiece. Nie dalem rady wymienic bo zabardzo pizgalo a dostep jest taki ze nawet listwy nie odkrecilem bo kluczyk nie przeciska sie pomiedzy wtryskami. Mimo wszystko z ciezkim bolem na starych swiecach po osmiokrotnym grzaniu swiec i co chwila krecac wreszcie zagadal. Zobaczymy jak bedzie rano bo inaczej znowu czeka mnie spacerek z buta do roboty.
Byl Golf MK1 1.6 B+G pozniej Golf MK1 1.6 diesel
teraz jest Vectra 1.8 B+G
teraz jest Vectra 1.8 B+G
W niedziele na -25 nie odpalil, to go wstawilem na plac i w bus.
Wczoraj czyli w srode juz odpalilem na 2 aku.
Dzis rano niezbyt zimno. Ledwie -15 a tu nadal problemy. Kreci - nie kreci. Odpalilem gdzies za 5tym kreceniem dopiero jak przytrzymalem kluczyk na rozruchu z 2sek i wcisnalem pedal gazu.
Wcale mi sie to nie podoba. Moze jednak te swiece jakos sprawdze. Znaczy pojade gdzies gdzie mi sprawdza.
Pozdrowionka
T.
Wczoraj czyli w srode juz odpalilem na 2 aku.
Dzis rano niezbyt zimno. Ledwie -15 a tu nadal problemy. Kreci - nie kreci. Odpalilem gdzies za 5tym kreceniem dopiero jak przytrzymalem kluczyk na rozruchu z 2sek i wcisnalem pedal gazu.
Wcale mi sie to nie podoba. Moze jednak te swiece jakos sprawdze. Znaczy pojade gdzies gdzie mi sprawdza.
Pozdrowionka
T.
Zimny to norma ze inny szczek ma...a dym to juz sprawa i paliwa i temperatury...
To Ty wymagasz zeby Ci lapal na dotyk w takich warunkach?Ja czasami to i 10-15 sekund go krecilem i zaskakiwal...w takiej temperaturze przez 2 sekundy nie ma mowy zeby zassal paliwo przez ewentualny zator z parafiny...Thor pisze:Dzis rano niezbyt zimno. Ledwie -15 a tu nadal problemy. Kreci - nie kreci. Odpalilem gdzies za 5tym kreceniem dopiero jak przytrzymalem kluczyk na rozruchu z 2sek i wcisnalem pedal gazu.
hmm - podobnie ze stacją Tesco w Poznaniu - latem cacy, niestety zimą tak jak u Ciebie - przy ujemnych temp. to goofno nie ON, ja miałem problemy z rozkręceniem swojego już przy -6 na ON z tesko, na szczęście wyjeździłem je zaraz przed tymi siarczystymi mrozami .dukem pisze:Na Statoilu maja teraz Arctic Diesla do -36 stopni...i zazwyczaj tam tankuje, ale otworzyli u nas nowa stacje Tesco i cos mnie podkusilo zeby ich sprawdzic...zalalem caly bak a potem scisnely mrozy...tamto paliwo nie wytrzymalo nawet -17 stopni...potem jak temperatura podrosla do -12 z wielkim bolem go odpalilem, dolalem uzdatniaczy i bezolowiowej i do -25 jeszcze jezdzilem...przy -30 nie dalem rady...
Dzisiaj -14 z rana to odpalil jak w lecie...dwa grzania...rozruch, krotka chwila krecenia i ogien...palil odrazu ale tak ze 2-3 sekundy na rozruszniku potrzebowal zeby moc samemu sie krecic...
Ogolnie nie polecam stacji Tesco w Lublinie...zdecydowanie lepiej dolozyc 15gr na litrze...ja zaoszczedzilem na calym zbiorniku 6-7 zl...a uzdatniaczy musialem dolac za prawie 40...crazy
niemniej na wiosnę / lato / jesień wracam do paliwa teskowego - robiłem testy letnie i pali dokładnie tyle samo co na ultimejtach i vipałerach, a do tesko mam po drodze ...
pochwalę się i ja: przy -22*C zapaliłem, mimo że rozrusznik nie kręcił mi dłużej niż 3 sek (dziś bendiks poszedł do wymiany). dużo gazu jak tylko załapał, w okolicy kłęby dymu śmierdzącego parafiną, nierówna praca przez ok. pół minuty, kontrolka ciśnienia oleju mrugająca z 10 razy (ciekawe czemu? :p ), zmiana biegu zaraz po starcie wymagała siły Pudzia i Hulka Hogana razem wziętych a i zawieszenie takie jakieś bardziej sportowe
ps. kolega z pracy błysnął intelygencjom w ten mróz - zamarzła mu linka gazu w kadecie, silnik na max obrotach, więc pan sobie umyślił, że dojedzie do mechanika (jakieś 300m) i tam mu zostawi do odblokowania. oczywiście mu się prawie udało - silnik nie wytrzymał tego subtelnego traktowania i pan ma dziurę w kadłubie wielkości pięści. ok. 2000pln w plecy
adas01:
co do kontrolki to ja mam mozna by powiedziec, ze podobnie ale nie az 10 razy, max jaki mialem to 5 ale wowczas bylo zimno bardzo -20 i oleju mialem min stan.
ja nigdy w zyciu nie zatankuje w jakims Tesco czy Oszolomie to paliwo co oni maja to niech sobie w buty wsadza, zawsze tankuje na Lotosie i na BP nie ma co oszczedzac na paliwie szkoda fury
Wracajac do paliwa pamietam jak bedac w wakacje w Oslo na droge powrotna zatankowalem paliwa na Statoilu w Norkach. Fura brata co prawda ale nie poznalem diesla szedl jak glupi i palil zeby nie sklamac lekko pol litra mniej przy i tak malym, spalaniu Mk2 1.6GTD a zaladowany po dach bylem
czekam z niecierpliwoscia jak wybiore sie w wakacje tym razem swoim Mk3 TDI i obadam roznice w paliwie
co do kontrolki to ja mam mozna by powiedziec, ze podobnie ale nie az 10 razy, max jaki mialem to 5 ale wowczas bylo zimno bardzo -20 i oleju mialem min stan.
ja nigdy w zyciu nie zatankuje w jakims Tesco czy Oszolomie to paliwo co oni maja to niech sobie w buty wsadza, zawsze tankuje na Lotosie i na BP nie ma co oszczedzac na paliwie szkoda fury
Wracajac do paliwa pamietam jak bedac w wakacje w Oslo na droge powrotna zatankowalem paliwa na Statoilu w Norkach. Fura brata co prawda ale nie poznalem diesla szedl jak glupi i palil zeby nie sklamac lekko pol litra mniej przy i tak malym, spalaniu Mk2 1.6GTD a zaladowany po dach bylem
czekam z niecierpliwoscia jak wybiore sie w wakacje tym razem swoim Mk3 TDI i obadam roznice w paliwie
Pozdrawiam
MiRas
MiRas
-
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Moj przy -15 pali na dotyk ) za kazdym razem ) przy -20 juz gorzej ale tez zapali )dukem pisze:Zimny to norma ze inny szczek ma...a dym to juz sprawa i paliwa i temperatury...To Ty wymagasz zeby Ci lapal na dotyk w takich warunkach?Ja czasami to i 10-15 sekund go krecilem i zaskakiwal...w takiej temperaturze przez 2 sekundy nie ma mowy zeby zassal paliwo przez ewentualny zator z parafiny...Thor pisze:Dzis rano niezbyt zimno. Ledwie -15 a tu nadal problemy. Kreci - nie kreci. Odpalilem gdzies za 5tym kreceniem dopiero jak przytrzymalem kluczyk na rozruchu z 2sek i wcisnalem pedal gazu.
przy -25 (raz probowalem) nie odpalilem zamarzniete paliwo :// heh a potem jeszcze w trasie marzlo to byly jajca i dokupielm Uszlachetniacz na stacji to juz tak nie marznie
[ Dodano: Czw Sty 26, 2006 23:09 ]
A skoro juz mowimy o paliwie to ja do mojego tez tankuje tylko na BP !!!! chyba ze jest taka sytuacje ze nie dojade ale tak to zawsze staram sie na BP
Z ropa to tak jeszce nie cygania moj brat do swojego BMW jak tankuje gazu na Bp to jedzie do 70 km a jak zatankowal tu niedaleko mnie w takiej wsi za ta samo cene to przejechal ledwo 40 km Mowie wam normalnie jajca jak oni cygania na tym paliwie i gazie ://
-
- Nowicjusz