Przeprogramowane klawisze podnoszenia okien
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Przeprogramowane klawisze podnoszenia okien
Witam
Po naprawie sprzęgiełka alternatora, padło mi podnoszenie szyb po jednym naciśnięciu guzika.
Tzn - przedtem miałem tak, ze krótkie klikniecie przełącznika powodowało automatycznie zamknięcie się szyby, a teraz muszę trzymać ten przełącznik dopóki okno sie nie zamknie.
Co ciekawe, przy otwieraniu wszystko działa OK - czyli jeden klik i okno zjeżdża.
Poza tym, w oknach z tyłu była taka fajna funkcja, że kiedy okno jechało do góry i napotkało opór, automatycznie odbijało w dół.
Teraz to nie działa - okno jedzie do samej góry.
Rozumiem, ze stało się to, kiedy mech odłączył akumulator, i później od nowa programował komputer (a może się mylę).
Pytanie tylko jak odzyskać te funkcje?
Auto to Golf MK4 z 2006 roku - TDI 1.9 100KM w wersji.. nie wiem jakiej dokładnie, ale dosyć bogatej.
Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki.
pzdr
k.
Po naprawie sprzęgiełka alternatora, padło mi podnoszenie szyb po jednym naciśnięciu guzika.
Tzn - przedtem miałem tak, ze krótkie klikniecie przełącznika powodowało automatycznie zamknięcie się szyby, a teraz muszę trzymać ten przełącznik dopóki okno sie nie zamknie.
Co ciekawe, przy otwieraniu wszystko działa OK - czyli jeden klik i okno zjeżdża.
Poza tym, w oknach z tyłu była taka fajna funkcja, że kiedy okno jechało do góry i napotkało opór, automatycznie odbijało w dół.
Teraz to nie działa - okno jedzie do samej góry.
Rozumiem, ze stało się to, kiedy mech odłączył akumulator, i później od nowa programował komputer (a może się mylę).
Pytanie tylko jak odzyskać te funkcje?
Auto to Golf MK4 z 2006 roku - TDI 1.9 100KM w wersji.. nie wiem jakiej dokładnie, ale dosyć bogatej.
Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki.
pzdr
k.
musisz nauczyć samochodzik tego co zapomniał. wciskasz przycisk i trzymasz aż szyba zjedzie nadół, to samo w drugą stronę. teraz już bedzie umiał -bedzie opuszczał i podnosił szybę po krótkim naciśnięciu
Ostatnio zmieniony pn lip 13, 2009 21:44 przez hauer, łącznie zmieniany 1 raz.
nie sądziłem, że to takie to proste.hauer pisze:musisz nauczyć samochodzik tego co zapomniał. wciskasz przycisk i trzymasz aż szyba zjedzie nadół, to samo w drugą stronę. teraz już bedzie umiał -bedzie opuszczał i podnosił szybę po krótkim naciśnięciu
okazało sie jednak, że moje przednie okna są dużo bardziej kumate od tych z tyłu.
Twoja metoda uzdrowiła przednie, ale tylne wciąż:
a) nie otwierają się/zamykają na "jednoklik".
b) co za tym idzie, nie odbijają czując opór.
Jest jakaś szansa na ich uzdrowienie?
dzieki
pzdr
r
Ostatnio zmieniony pn lip 13, 2009 22:09 przez kurm28, łącznie zmieniany 1 raz.
niestety nie. tylko przednie szyby mają opcje otwierania w sposób opisany powyżej.
co to mechanizmu opuszczania szyby przy przeciążeniu, powinno działać bez uczenia. ale osobiście odradzam testowanie -większość aut MK4 (bora też) ma plastikowe cześci przy linkach podnośnika. mogą popękać przy testowaniu -a potem to już zostaje kupowanie zestawu naprawczego.
co to mechanizmu opuszczania szyby przy przeciążeniu, powinno działać bez uczenia. ale osobiście odradzam testowanie -większość aut MK4 (bora też) ma plastikowe cześci przy linkach podnośnika. mogą popękać przy testowaniu -a potem to już zostaje kupowanie zestawu naprawczego.
OK.hauer pisze:niestety nie. tylko przednie szyby mają opcje otwierania w sposób opisany powyżej.
dziękuję
Widać cos mi się pomieszało z tym automatycznym jednoklikowym otw/zamyk z tyłu.
pzdr
k
Witam, Mam następujący problem z moją Borą. Wymieniłem w prawych przednich drzwiach mechanizm podnoszenia szyb (zestaw naprawczy). Po tej wymianie naciskając przycisk podnoszenia szyb w góre lub w dół w tych drzwiach szyba tylko się opuszcza. Natomiast wykonując tę czynnośc przyciskiem od strony kierowcy, wszystko działa prawidłowo, mogę szybę prawą opuszczac i podnosic. Co należy zrobic aby tę usterkę wyeliminowac? Czy ktoś z was miał taki problem?