[MK3 1,6 ABU] Ustawienie rozrządu i zapłonu

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

bulbin
Nowicjusz
Nowicjusz

[MK3 1,6 ABU] Ustawienie rozrządu i zapłonu

Post autor: bulbin » pn lip 13, 2009 00:23

Cześć,

wprawdzie przeszukałem wiele tematów, jednak nie znalazłem konkretnej odpowiedzi dotyczącej silnika ABU.

Czy może mi ktoś z Was wyjaśnić poniższe kwestie?
1. Jak poprawnie ustawić rozrząd (chodzi o znaki)?
Ostatnio sprawdzałem i znalazłem takie znaki: na kole pasowym było nacięcie które zgrałem z wycięciem na obudowie rozrządu. I cylinder w GMP- sprawdzone fizycznie.
Przy takim ustawieniu koła pasowego i tłoka I cylindra, znaczek koła rozrządu mijał się nieznacznie (o pół ząbka) z oznaczeniem na obudowie i w tej sytuacji palec aparatu zapłonowego nie zgrywał się z kreseczką na obudowie aparatu zapłonowego.
Do tego absolutnie nie wiem jak mam ustawić znaki na kole zamachowym. Widzę w okienku skrzyni biegów taki pręt i obok otwór jajowaty w (chyba) docisku sprzęgła. Natomiast na obudowie skrzyni nie ma żadnych oznaczeń.

Prośba o dokładniejszy opis, jak to ma ze sobą wszystko się zgrywać.

Teraz nie wiem, czy mam przestawić pasek o jeden ząbek, czy tego nie ruszać. Bo przecież przesunięcie jest tylko o ok. pół ząbka. Jak przestawię to będzie przesunięcie tylko że w druga stronę. A może koło pasowe jest lekko obrócone na klinie na wale? Czy coś takiego w ogóle się zdarza?

2. Jaka jest procedura ustawienia zapłonu. Na jaką wartość kąta się w tym silniku ustawia oraz w jakich warunkach należy go ustawiać? Czy trzeba jakoś blokować ECU (nastawy podstawowe) - jak to zrobić.

Serdeczne dzięki za odpowiedź

Awatar użytkownika
ŁukaszMan
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: ŁukaszMan » pn lip 13, 2009 02:08

Poczytaj tutaj http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=242649

I na przyszłość używaj szukajki na dole strony :)

pzdr.

bulbin
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: bulbin » pn lip 13, 2009 14:39

Dzięki kolego za podsłany rysunek z ustawieniem rozrządu.

U mnie problem polega na tym, że pomimo tego że ustawię na znaki koło pasowe i tłok I cylindra na GMP, to i tak znak koła rozrządu jest przesynięty w stosunku do znaku strzałki z osłony plastikowej. Do tego palec aparatu zapł. jest przesunięty o całą swoją szerokość w stosunku do wycięcia na aparacie.

Wyczytałem na forum, że w ABU były problemy z niemożnością zgrania znaków. Ale podobno ustawiano od tyły, czyli od strony koła zamachowego.
Czy ktoś wie jak mam ustawić znaki na kole zamachowym (jest tam wycięcie w kształcie elipsy i jeden bolec) - widać to w okienku skrzyni. Natomiast na obudowie skrzyni nie ma znaków.
Rozumiem, ze skoro na niej nie ma znaków, to mam ustawić po środku okienka, tylko co? Ten bolec czy eliptyczny otwór na docisku sprzęgła?

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » pn lip 13, 2009 14:50

Ustawiaj po stronie rozrządu a zgodność znaków kontroluj dopiero po napięciu paska pomą jak należy.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”