Akumulator i -24stC
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
Ja mam nową 4 tygodniową Centrę Plus 50-55 nie pamiętam Ah, ładowanie 14V, olej mineralny Castrol gtx do samochodów z przebiegiem mniejszym niż 100tyś km, czyli trochę rzadszy, i muszę latać z akumulatorem. Autko pali od kopa, ale pierwszy obrót to straszny jest, a jak postoi z 8 godzin na mrozie -20 to niema szans. I mam do was przy okazji pytanie, miałem przez 3 tygodnie problem z ładowaniem czyli był na poziomie ok 12,6-13V. I jeździłem tak. Co 3,4 dni musiałem go podładowywać. Czy to mogło uszkodzić aku?
-
- Nowicjusz
Auto stoi pod chmurką. W grudniu kupiłem akumulator Jenox Gold 55Ah.
Ostrzegał mnie kolega, aby w sobotę wieczorem wziąć go do domu. W niedzielę nie jeździłem, w poniedziałek rano auto oczywiście nie zapaliło. Noc aku spędził w moim pokoju (bez ładowania), dziś rano samochód zapalił (z trudem), w ciągu dnia bez najmniejszych problemów. Narazie takie mrozy się kończą (teraz za oknem jest -12), także mam nadzieję, że jutro odpali "z kopa". Na szczęscie nic mi w aucie nie zamarzło (jak znajomemu sprzęgło w 5-letnim focusie ).
Ostrzegał mnie kolega, aby w sobotę wieczorem wziąć go do domu. W niedzielę nie jeździłem, w poniedziałek rano auto oczywiście nie zapaliło. Noc aku spędził w moim pokoju (bez ładowania), dziś rano samochód zapalił (z trudem), w ciągu dnia bez najmniejszych problemów. Narazie takie mrozy się kończą (teraz za oknem jest -12), także mam nadzieję, że jutro odpali "z kopa". Na szczęscie nic mi w aucie nie zamarzło (jak znajomemu sprzęgło w 5-letnim focusie ).
Aus Liebe zum Automobil.
- igor002
- Marysiakra
- Kontakt:
na jakich odcinkach jeżdzisz? bo zimą jeżdzisz na światłach, i masz właczone odbiorniki inne które ciagną prąd. Ale pomijajac nawet to do rozruchu auta na takim mrozie akumulator naprawde mocno sie wysila, reasumując masz UJEMNY BILANS ENERGETYCZNY AUTA tzn ze alternator nie jest w stanie doładować na takim poziomie jak był wczesniej na ktrótkich odciankach jeżdzonych po mieście.Jurak pisze:Ja mam inną sytuacje kupiłem nowy akumulator CENTRA 50 Ah przy mrozie -25 odpalał tylko przez 1 dzień następnego zakręcił ze 2 razy i zdechł - od tego czasu biorę go na wieczór do domu troszkę to kłopotliwe ale mam pewność że nie będę stał na przystanku.
Wybierz sie na trase i bedzie ok, albo poprostu dgo pożądnie doładuj.
MrUkAs pisze:A u mnie kompletna KAPA, ladowalem aku cala noc i KAPA. Nie chce odpalic. Nie wiem co moze byc przyczyna wydaje mi sie, ze trafilem jakies chrzczone paliwo i mi zamarzlo
ale krtęcił rozrusznikiem dobrze? czy ledwo co? bo jeżeli kręcił to wjedz zapodaj moze jakiś starter we wtrysk, są takie srodki, moze to pomorze, albo ci pompa paliowa na tym mrozie wysiadła, albo od przeciazenia pom[py jej elektryka siadła, sprawdz przekażnik i bezpiecznik.
Mk3 GTI 16V ABF
Tylko pogratulowac...ja mam polroczna Centre tyle ze za mala jak na moj silnik (55Ah ale taki dostalem to nie bede narzekal)...wczesniej jezdzilem na jakims 7-8 letnim niemieckim 74Ah...i sprawa wyglada tak- mialem naladowane oba, z malym poszedlem przy -30 i prawie odpalil ale zdechl...znioslem duzy i ledwo przekrecal...czyli juz po nim...
Ja dopiero wczoraj pożyczyłem prostownik i podładowałem bateryjkę, dzisiaj odpalił bez problemu.
Aku mam całkiem dobre bo VARTA Heavy Duty 88Ah 400A ale miałęm za niski stan elektrolitu i niestety... w poniedziałek bateryjka nie dała rady, do tego doszło podmarznięte paliwo no i Diesel stoi
Ważne że już wszsytko wróciło do normy i mrozy odpuściły.
Aku mam całkiem dobre bo VARTA Heavy Duty 88Ah 400A ale miałęm za niski stan elektrolitu i niestety... w poniedziałek bateryjka nie dała rady, do tego doszło podmarznięte paliwo no i Diesel stoi
Ważne że już wszsytko wróciło do normy i mrozy odpuściły.