Jestem laikiem w mechanice wiec nie orientuje sie zupelnie. Moje maja ok 1 mm progu, a przy wymianie klockow i innych rzeczy zrobilbym oczywiscie tarcze.
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Czyli moge smialo jeszcze posmigac na moich ???Paweł Marek pisze:Teoretycznie grubość tarczy nie może być mniejsza nić 2 mm w porównaniu do nowej (mierzone oczywiście poza samym rantem). Ale jeśli jej powierzchnia jest gładka, hamuje dobrze to można tą normę 2 mm trochę przekroczyć. Ile można to już nie napiszę, bo to Twoje bezpieczeństwo (sporadycznie zdarzają się pęknięcia tarczy w czasie jazdy)
Pewno ze dasz rade , jest to dziecinnie proste http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=93232damian83 pisze: A jak z wymiana, tzn ciezko samemu to zorbic?? Czy przy odrobinie samozaparcia da rade bez zadnych szkod to zrobic??
każda tarcza posiada minimalną grubość. jeżeli wymiar jest mniejszy należy ją wymienić. nie wiem jakie są u Ciebie ale dla tarcz o średnicy 239/ 256mm grubość jest 18mm, dla średnicy 280mm - 20mm, dla 288mm - 23mmdamian83 pisze:Jak rozpoznac ze tarcze nadaja sie juz do wymiany
Mam seryjne czyli pewnie w AAM sa 256 , rant ma 1.6 mm - dzisiaj sprawdzalem, wiec raczej do wymiany tym bardziej ze duzo jezdze w trasy za granice.tom17 pisze:każda tarcza posiada minimalną grubość. jeżeli wymiar jest mniejszy należy ją wymienić. nie wiem jakie są u Ciebie ale dla tarcz o średnicy 239/ 256mm grubość jest 18mm, dla średnicy 280mm - 20mm, dla 288mm - 23mmdamian83 pisze:Jak rozpoznac ze tarcze nadaja sie juz do wymiany
wymiarem ranta się raczej nie kieruj, ponieważ jest grubszy niż wynikałoby z samego zużyciua metalu tarczy zawsze od korozji na brzegu, musisz jakąś suwmiarką z podcięciem na rant czy czymś takim mierzyć gładź tarczy.damian83 pisze:rant ma 1.6 mm
W sklepie chcieli mi dzisiaj wcisnac jakies gowna gdzie za komplet mialem zaplacic ok 50 złPaweł Marek pisze:Wykosztuj się na jakieś ATE lub podobne znane w sklepie i będziesz pewien co masz
Użytkownicy przeglądający to forum: Google Adsense [Bot] i 48 gości