Płyn chłodnicy.. Problem !

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Kamil877
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Płyn chłodnicy.. Problem !

Post autor: Kamil877 » sob lip 04, 2009 17:34

Witam mam pewien problem z płynem chłodniczym.. otóż gdy uzupelnie płyn do spryskiwaczy czy płyn do wspomagania to wolno schodzi a gdy uzupełnie płyn chłdoniczy (zalewam borygo zielony) to strasznie mi szybko schodzi... Moje pytanie brzmi co sie dzieje? i jakie to by były koszta zeby uporac sie z tym problemem..

Z Góry dzieki za odpowiedz

POZDRAWIAM

Awatar użytkownika
d.milas
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: d.milas » sob lip 04, 2009 17:37

Możliwa nieszczelność układu/chłodnicy, przejrzyj wszystkie węże, czy nie są spękane, mokre itd. Czy pod autem nie jest mokro. W najgorszym wypadku silnik bierze wodę, czyli remont silnika, ale to już bliższa diagnoza jak coś więcej napiszesz co się dzieje z autem jeszcze. Najpierw opisz jakie auto, i posprawdzaj wszelakie węże, masz lpg, ile tej wody ucieka na 100/1000km.

"Jak kraść to miliony, jak "kochać" to księżniczki, jak auto to VW!"

Cały MK3 1.8 i MK3 GTI na czesci:

Pisać na gg, pw ;-)

Awatar użytkownika
Kamil877
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kamil877 » sob lip 04, 2009 17:43

Wiec tak pod autem nie jest mokro Moje auto to Golf 3 1,8+LPG 97r. Gdy zaleje do polowy i przejade te 100 km to musze juz znowu wlewac.. płyn chłodniczy.. i jeszcze mam taki problem ze gdy dodaje gazu podjezdzam hmm np do sygnalizacji swietlnej to obroty zatrzymuja sie na 2 tys i po chwili spadaja na normalne obroty..

Awatar użytkownika
d.milas
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: d.milas » sob lip 04, 2009 18:16

Stan oleju jak wygląda? Możliwość wywalania płynu spod korka, poszukaj było wiele tematów. Może być walnięta uszczelka pod głowicą, będą efekty takie iż będzie kopcił na biało, bąble powierza w zbiorniczku, zmieszany plyn z olejem, czyli powinien wtedy podnosić się stan oleju. Posprawdzaj wszystkie krudzce itd. Nie słychać czasem głośniejszej pracy pompy wody?? Chyba wszystko wymieniłem, jeśli nie niech ktoś doda...

Posprawdzaj najpierw to co możesz, długo te obroty trzymają się w zakresie 2tys? Jaki przebieg auta?

Pisać na gg, pw ;-)

Awatar użytkownika
Kamil877
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kamil877 » sob lip 04, 2009 19:01

Przebieg auta w zaokragleniu 190 tys a na 2 tys obrotow trzyma tak ok 5,10 sec

a co do tych sprawdzen to zabardzo sie nie znam.... jestem ze tak powiem świeży w tym..
Ostatnio zmieniony sob lip 04, 2009 19:01 przez Kamil877, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
d.milas
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: d.milas » sob lip 04, 2009 19:05

Przejdz po wszystkich weżach które idą ze zbiorniczka wyrównawczego, chłodnicy łączenia do bloku itd, czy gdzieś się nie poci. I zerknij jaki masz stan oleju i jaki kolor będzie na bagnecie.

Pisać na gg, pw ;-)

Awatar użytkownika
Kamil877
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kamil877 » sob lip 04, 2009 19:11

Olej był wymieniany jakies 3,4 miesiące temu a kolor jest jasny

AHA jeszcze jedno mam problem ze wskazokwa paliwa chodzi o to ze jak jezdze na gazie to wskasowka jest np w polowie i nagle opada mi do rezerwy i potem po jakims czasie sie podnosi.. to samo jest jak jezdze na benzynie
Ostatnio zmieniony sob lip 04, 2009 19:13 przez Kamil877, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
ŁukaszMan
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: ŁukaszMan » sob lip 04, 2009 19:25

Na uszczelkę to bym nie stawiał,bo z tego co kolega pisze, że płyn ucieka mu bardzo szybko. Gdyby w taka ilosc płynu dostawała sie na silnik to pracowałby jak traktor. Nie równo, nie łapałby na wszystkie gary przy zimnym silniku, czy tez dłuższym postoju i byłby słaby.

Bardziej stawiam na węże. Nie cieknie na postoju bo może nie ma ciśnienia. Zapal auto i wtedy sprawdzaj. Po naginaj je troche. Lubią robić się dziurki (takie jak przebicie igłą). Na pierwszy rzut oka nie widać ale jak zciśniesz węża to może się pokazać pare.

A gdyby woda szła na olej to sprawdz na bagnecie jak kolega wyżej pisał. Olej bedzie koloru jasny brąz(kawa z mlekiem) coś koło tego.

Awatar użytkownika
bamber
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: bamber » sob lip 04, 2009 19:31

d.milas, powiedz mi co jest jeśli zaobserwuje się głośniejszą prace pompy wody? oraz powiedz czy w takim wypadku mozliwy jest jednak tylko spadek poziomu oleju, czy zazwyczaj jednak woda idzie do oleju i podnosi sie jego stan?

Awatar użytkownika
Kamil877
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kamil877 » sob lip 04, 2009 20:23

Więc tak panowie jakich kosztow moge sie spodziewac zeby to naprawic?

Awatar użytkownika
d.milas
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: d.milas » sob lip 04, 2009 21:04

bamber, jesli pada lub padnie pompa wody to na dobra sprawe olej tu nie powinien miec zadnego wplywu, jedynie co to moze ubywac plynu. Jesli glosniej zaczyna chodzic to sie poprostu zaciera, nie daje odpowiedniego cisnienia do ukladu.

[ Dodano: 04 Lip 2009 21:06 ]
ŁukaszMan, znajomy teraz zimą robił uszczelkę, co prawda w roverze, ale to nie ma znaczenia, jemu ubywało 0,5l plynu na 40km. po zrobieniu uszczelki problem zniknol, wiec jeslt mozliwosc, dobrze przedmuchana uszczelka, moga do tego dojsc uszczelniacze i tak będzie...

Pisać na gg, pw ;-)

Awatar użytkownika
Kamil877
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kamil877 » sob lip 04, 2009 21:11

Panowie jakie by były koszta tego zeby to zrobic? bo rzeczywiscie tak jak kolega wyzej napisał golf chodzi głosno tak jkaby wlasnie traktor..

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”