Witam,
Mam następujący problem:
Przez dwa dni nie jeździłem Golfem, dzisiaj wieczorem po odpaleniu (bez najmniejszych problemów) nie zgasła kontrolka poduszek, ale na początku to zignorowałem. Po przejechaniu 1-2km nagle wskazówki obrotomierza, prędkościomierza, poziomu paliwa i temp. opadły i po chwili się podniosły (podświetlenie działało cały czas). Po chwili zniknęło podświetlenie radia, a później w ogóle się wyłączyło.
Zatrzymałem się, sprawdziłem pozostałe: światła i reszta elektryki działają.
Ja zgaszę samochód to mogę włączyć radio i wszystko działa. Po odpaleniu znika podświetlenie i radio się wyłącza. Przy wyłączonym zapłonie wydaje mi się że lampa podświetlenia wnętrza świeci jaśniej.
Myślałem, że to radio powoduje jakieś zwarcie, wyciągnąłem bezpiecznik, ale problem z licznikiem dalej występuje - przestaje działać, jak dodam gazu to zaczyna działać (ale problem z licznikiem występuje raz na 1-2 min).
Co to może być? Alternator? Jak ustalić przyczynę błędu?
Z góry dzięki za pomoc.
Problem z licznikiem, kontrolką poduszek, radiem
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- rysiektr
- Mistrz KieroVWnicy

- Kontakt:
na mój gust gdzieś brakuje masy...
[ Dodano: 26 Cze 2009 22:21 ]
możemy się ustawić jutro gdzieś ok południa to dokładniej ustalimy usterkę
[ Dodano: 26 Cze 2009 22:21 ]
możemy się ustawić jutro gdzieś ok południa to dokładniej ustalimy usterkę
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=88&t=164952 mój były golf
Dzikun Performance - swapy silników VAG
adaptery do obrotomierza 1.8T VR5 VR6 R32 golf mk1 mk2
M 3.8.X, ME 7.X.X, MED 9.1 immo off, usuwanie sond, błędów DCT, dogrywanie LC, POPS & BANGS itd.
elektryka/wiązki do swapów wysyłkowo
Dzikun Performance - swapy silników VAG
adaptery do obrotomierza 1.8T VR5 VR6 R32 golf mk1 mk2
M 3.8.X, ME 7.X.X, MED 9.1 immo off, usuwanie sond, błędów DCT, dogrywanie LC, POPS & BANGS itd.
elektryka/wiązki do swapów wysyłkowo
Dzisiaj korzystając z nieocenionej pomocy kolegi rysiektr ustaliliśmy, że problem dotyczy najprawdopodobniej regulatora napięcia. Na odbiorniki idzie jakieś 17V.
Kolejne pytanie: wymieniał ktoś z Was regulator napięcia w MK3? Jakieś rady? Da się to zrobić bez większych problemów bez wymontowania alternatora? Przygotować się na jakieś czyhające niebezpieczeństwa?
Z góry dzięki za informacje.
Kolejne pytanie: wymieniał ktoś z Was regulator napięcia w MK3? Jakieś rady? Da się to zrobić bez większych problemów bez wymontowania alternatora? Przygotować się na jakieś czyhające niebezpieczeństwa?
Z góry dzięki za informacje.
VW
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy

W większości wersji silnikowych - problemów nie będzie. W niektórych jednak dla zdjęcia tylnej obudowy 7 może byc konieczne poluzowanie altera i zdjęcie paska klinowego a następnie odsunięcie altera od silnika. Po zdjęciu tej osłony ukaże się takie coś jak 9 na rysunku i po odkręceniu dwóch wkrętów mamy go w dłoni. To tyle...
Pamiętajmy tylko o odłączeniu minusa z akumulatora!

Na tym rys. lepiej go widać

Pamiętajmy tylko o odłączeniu minusa z akumulatora!

Na tym rys. lepiej go widać

Ostatnio zmieniony ndz cze 28, 2009 00:43 przez Zico63b, łącznie zmieniany 1 raz.
Ja u siebie wymieniałem regulator ostatnio.
3 czy 4 śruby i po kłopocie.
Po zdjęciu regulatora przyjrzyj się, czy na komutatorze (części po której jeżdżą szczotki regulatora) nie ma wżerów. U mnie było i to porządne.
Wymontowałem alternator i je wyszlifowałem papierem ściernym.
Koło pasowe podłączyłem pod wiertarkę
Komutator owinąłem papierem ściernym i kręciłem
Wyszlifowałem niemalże na lustro drobnym papierkiem, a wodnym poprawiłem na koniec.
Alternator działa miodzio
Pozdrawiam
3 czy 4 śruby i po kłopocie.
Po zdjęciu regulatora przyjrzyj się, czy na komutatorze (części po której jeżdżą szczotki regulatora) nie ma wżerów. U mnie było i to porządne.
Wymontowałem alternator i je wyszlifowałem papierem ściernym.
Koło pasowe podłączyłem pod wiertarkę
Komutator owinąłem papierem ściernym i kręciłem
Wyszlifowałem niemalże na lustro drobnym papierkiem, a wodnym poprawiłem na koniec.
Alternator działa miodzio
Pozdrawiam
Rzeczywiście przyczyną problemów okazał się regulator napięcia, nowy to 80zł (made in USA
niekoniecznie niestety najtaniej... ). Wymiana to tak jak Freeq napisał - kilka śrub i po zabawie. Pozostaje wykasować błędy, bo trochę ich przy okazji nałapał.
dla wszystkich, którzy pomogli, w szczególności dla rysiektr 
VW