Zakup interfejsu VAG
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Co do usb KKL viakena to ma problemy z łączeniem się ze starszymi autkami. W moim łączy się tylko ze sterownikiem skrzyni automatycznej. Próbowałem wszystkiego i w końcu sięgnąłem do źródła czyli napisałem do viakena. Odpowiedź taka, że ze sterownikiem w moim vento (mam obd1) połączy się od nich tylko KL na max232 (na port com), nie działa z przejściówkami usb-com, tylko ze sprzętową kartą z portem com. To tak informacyjnie , w transporterze z 2003 łączy się bezproblemowo
Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców - Colin McRae
Kasowanie ewentualnych błędów - poduszka, silnik itp. (jedno skasowanie błedu samemu i kabel zwrócony)Jarowo pisze:do czego chcesz to używać
Sprawdzanie np. czujników itp.
A dodatkowo - nie mam komputera pokładowego i czytalem ze mozna by na komputerze miec srednie spalanie i inne wiadomosci.
Co do oprogramowania to po kupieniu kabla bede testowal co sie nada.
Mam juz VWtool, VAG-COM ów kilka
godzuki pisze:Kasowanie ewentualnych błędów - poduszka, silnik itp. (jedno skasowanie błedu samemu i kabel zwrócony)Jarowo pisze:do czego chcesz to używać
Sprawdzanie np. czujników itp.
A dodatkowo - nie mam komputera pokładowego i czytalem ze mozna by na komputerze miec srednie spalanie i inne wiadomosci.
Co do oprogramowania to po kupieniu kabla bede testowal co sie nada.
Mam juz VWtool, VAG-COM ów kilka
a masz vcds 805 ??? jest dobry
- doggie
- V.I.P.
- Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
- Silnik: TSI
nie bardzo rozumiem - na jakim komputerze? masz na myśli pokładowy czy laptop, jak laptop to masz tylko info o spalaniu na /h (godzinę), nie masz wskazania typu 5,5 litra na 100 km/h, chwilowego na 100 km itp, jest tylko chwilowe na godzinęgodzuki pisze:
[ Dodano: 02 Lip 2009 13:09 ]
trochę ulepszona wersja mojego AKP 704.1 ale większych różnic nie maPitrekT pisze:
Ten interfejs jest najlepszy na rynku
Ale ładnie poszło.
mishabest, masz rację, że czasami bywa kupa, stąd było pytanie do czego ma być używany fejs, tak więc godzuki, powinien zacząć od podania rocznika i typu pojazdu, a dalej coś się dopasuje. Ja używam Viakena USB KKL + Vag 311-2 i czasem posiłkuje się V-Skanerem 5053, także od Viakena. Pomimo tego co na stronie Viakena wyższe Vagi z moim fejsem nie robią w pełni . Nie było potrzeby jak na razie do korzystania z przejścia na kabel 2x2 ( ot taki pech ) , więc nie wypowiem się na ten temat. Czasami tylko musiałem zmienić ustawienia portu, jak było zacięcie na OBD II.
VCDS jest oki tylko nie znam fejsa, który z nim zadziała poza oczywiści sprzedawanym razem z nim w komplecie, ale całość ma lekko zaporową ceną dla "domowego" użytku.
Jakby tego było mało to godzuki, musisz wziąć pod uwagę system operacyjny jaki masz w kompie. Z Vistą możesz mieć problem, no chyba, że zafundujesz sobie VDCS + fejs. Generalnie temat rzeka. Jak chcesz dokładniejszych informacji, niestety także musisz coś więcej od siebie napisać.
mishabest, masz rację, że czasami bywa kupa, stąd było pytanie do czego ma być używany fejs, tak więc godzuki, powinien zacząć od podania rocznika i typu pojazdu, a dalej coś się dopasuje. Ja używam Viakena USB KKL + Vag 311-2 i czasem posiłkuje się V-Skanerem 5053, także od Viakena. Pomimo tego co na stronie Viakena wyższe Vagi z moim fejsem nie robią w pełni . Nie było potrzeby jak na razie do korzystania z przejścia na kabel 2x2 ( ot taki pech ) , więc nie wypowiem się na ten temat. Czasami tylko musiałem zmienić ustawienia portu, jak było zacięcie na OBD II.
VCDS jest oki tylko nie znam fejsa, który z nim zadziała poza oczywiści sprzedawanym razem z nim w komplecie, ale całość ma lekko zaporową ceną dla "domowego" użytku.
Jakby tego było mało to godzuki, musisz wziąć pod uwagę system operacyjny jaki masz w kompie. Z Vistą możesz mieć problem, no chyba, że zafundujesz sobie VDCS + fejs. Generalnie temat rzeka. Jak chcesz dokładniejszych informacji, niestety także musisz coś więcej od siebie napisać.
JaroW
- doggie
- V.I.P.
zanim jeszcze nie miałem AKP 704.1 PL używałem fejsu zakupionego w PT-Dgital, takie cuś: http://www.allegro.pl/item676146487_vag ... 4h_ss.html i pamiętam, że do tego ściągnąłem program VAG-com 409.1 z rapidshare full wersję i bez problemu kabelek współpracował z tym programemJarowo pisze:Jak już masz coś brać, to raczej z Viakena. Wielu kolegów na forum korzysta z fejsów z tej firmy. ?
To "trochę" umożliwia pełną diagnozę najowszych aut takich jak Passat CC, Superb 2 itd.mettenos pisze: trochę ulepszona wersja mojego AKP 704.1 ale większych różnic nie ma
Niestety 704 nie obsługuje pewnych protokołów, które śą w tych autach używane i co za tym idzie nie da rady zdiagnozować wszystkiego
- doggie
- V.I.P.
to się zgadza, ale ja patrzę przez pryzmat posiadanego auta czyli Mk5 2004',PitrekT pisze: To "trochę" umożliwia pełną diagnozę najowszych aut takich jak Passat CC, Superb 2 itd.
Niestety 704 nie obsługuje pewnych protokołów, które śą w tych autach używane i co za tym idzie nie da rady zdiagnozować wszystkiego
Polecam VIAKENA bo sam go mam i nieżle śmiga , tu masz linka
http://www.viaken.pl/sklep.php?lang=pl&kat=5&prodid=77
sprawdzony i pewny interfejs, do tego zassaj VAC- COM w wersji 4.9
http://www.viaken.pl/sklep.php?lang=pl&kat=5&prodid=77
sprawdzony i pewny interfejs, do tego zassaj VAC- COM w wersji 4.9
mettenos, trochę mi zadałeś klina, bo moje przygody z Vikenem i 409 zawsze kończą się tak, że full wersja po połączeniu się z jakimkolwiek sterownikiem znowu staje się testową.
A tak przy okazji miał ktoś kontakt z tym https://www.obd2.pl/index.php?p72,vag-c ... b-can-obd2. Cena może nie mała, ale jak ktoś szuka dla warsztatu CANa (legala) może być alternatywą dla VCDS.
Po tym całym naszym pisaniu obawiam się, że godzuki, ma niezły kocioł w głowie, bo sądząc po tym co pisze zaczyna dopiero swoją przygodę z diagnostyką
[ Dodano: 02 Lip 2009 21:43 ]
To co podał gumck, na początek będzie w sam raz. To co ja używam także.
A tak przy okazji miał ktoś kontakt z tym https://www.obd2.pl/index.php?p72,vag-c ... b-can-obd2. Cena może nie mała, ale jak ktoś szuka dla warsztatu CANa (legala) może być alternatywą dla VCDS.
Po tym całym naszym pisaniu obawiam się, że godzuki, ma niezły kocioł w głowie, bo sądząc po tym co pisze zaczyna dopiero swoją przygodę z diagnostyką
[ Dodano: 02 Lip 2009 21:43 ]
To co podał gumck, na początek będzie w sam raz. To co ja używam także.
JaroW
do warsztatu kozak jest HEX+CAN z firmy adako jest legalny darmowa aktualizacja ma też kilka opcji jak kontrola przebiegu i robienie elektryki silnika po OBD2 w nowszych autach z grupy nie vw co się czsami przydaje ja nie mam warsztatu kupiłem to dla siebie ,czasami się ktoś znajomy trafi na diagnostykę co trzeba go zrobić po can-ie i robię to za free po koleżeńsku cena może i spora ale raz się żyje mam dosyć tracenia czasu na szukanie błędów na necie po numerach...