Szyberdach-kilka pytań

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
ŁukaszMan
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Szyberdach-kilka pytań

Post autor: ŁukaszMan » pt cze 26, 2009 09:20

Panowie wczoraj naprawiałem szyberdach według sposobu z forum i moge powiedzieć że nawet to się udało. Ale są dwa problemy które nie wiem jak ugryźć.

1: gdy chce otworzyć całkiem(czyli schować) to idzie ok ale przy zamykaniu blokuje.Szyba trze o dach i nie da rady go zamknąć. Musiałem pomóc mu ręką żeby się zamknął.

2: drugi problem to taki,że jak otworze go do góry to wydaje mi się jakby otwierał się za mało. Jakiś 1,5cm powyżej dachu. I przy domknięciu pokrywa ta co się zasuwa nie dochodzi do końca zostaje 1cm luzu.

Doradźcie co z tym zrobić.

Awatar użytkownika
Lukasz_mk2
Forum Master
Forum Master

Post autor: Lukasz_mk2 » pt cze 26, 2009 10:35

problem polega na ustawieniu szybra w budzie, co do niepełnego uchylania to ustawiłeś silniczek przed włożeniem go w dach?

Obrazek

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » pt cze 26, 2009 10:38

Obawiam sie że jedna linka jest za krótka po twojej naprawie i szyber idzie skosem

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
ŁukaszMan
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: ŁukaszMan » pt cze 26, 2009 12:19

Lukasz_mk2 pisze:ustawiłeś silniczek przed włożeniem go w dach?
Nie wiem czy robiłem coś źle ale silniczka nie demontowałem. Wyjąłem te plastikowe zabezpieczenia, wysunąłem prowadnice wraz z linkami i w odwrotnej kolejności zamontowałem.
Paweł Marek pisze:Obawiam sie że jedna linka jest za krótka po twojej naprawie i szyber idzie skosem

Linki są tej samej długości. Jak wsuwałem prowadnice w szyny to prawa strona(pasażera) łapała później niż lewa. Dlatego na początku wkręciłem lewą jakieś dwa obroty kluczem w silniczku i dopiero wsunąłem prawą prowadnice, tak żeby obie szły równo. Parę razy przesunąłem je na max w przód i max w tył i szły równo.

Jest też taki mankament, że jak uchylam szyber do góry to aby go zamknąć(tak żeby był na równo z dachem) muszę opuścić go w dół i delikatnie przełącznikiem w tył.

Panowie doradźcie coś bo dwa dni pracy na marne?? :crazy:

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » pt cze 26, 2009 13:19

ta druga sprawa to będzie złe ustawienie silniczka, temat chyba przedwoczoraj o tym

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
ŁukaszMan
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: ŁukaszMan » sob cze 27, 2009 14:00

Wiecie co Panowie zrobiłem tak jak pisaliście o tym ustawieniu silnika. Kluczem otwarłem szyber i odkręciłem silnik. Ustawiłem go w pozycje otwarty i zakręciłem.

I efekt taki. Jak otwieram to jest ok,ale jak zamknę to tył szyby jest poniżej dachu,a szybę na śrubach mam już na max w górę. A niby powinna wystawać troszke ponad dach a z przodu powinna być poniżej :crazy: o schowaniu go już nie wspomnę, bo jak chce go zasunąć to mi dach wyciska do góry. Jedyna rada chyba zmienić na inny.

Połamane w nim miałem bardzo dużo. Prowadnice w trzech miejscach + tą część którą napędza linka.( co jest standardem) zrobiłem to sposobem na blaszke, a prowadnice nawiercałem wiertłem i gwintownik M2 + srubki, blaszki do wzmocnienia wszystko na sztywno zrobione oszlifowane tak żeby nie przeszkadzało w prawidłowym działaniu. Cały dzień,pół nocy i kolejny cały dzień pracy na marne :panna:

Ale czego to się nie robi dla VW :grin:

Awatar użytkownika
Lipek81
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: Lipek81 » ndz cze 28, 2009 23:01

No to albo coś te prowadnice źle poskładałeś - że nie trzymają piorwotnych wymiarów, albo nie idą równo, albo nie zgrany silniczek z szybrem. Ostatnia kwestia jest prosta do sprawdzenia, bo kręcąc kluczem wszystko powinno działać ok.
Co do równego ustawienia prowadnic - wykręć silniczek i daj obie prowadnice ręcznie na maxa do przodu, tak, że dalej nie będą chciały już iść (czyli szyber maksymalnie uchylony). Potem zamontuj silniczek, i kręć kluczem, zobacz, czy działa jak należy.

Awatar użytkownika
ŁukaszMan
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: ŁukaszMan » wt cze 30, 2009 16:31

Co do tego szybra to nie działał już jak kupiłem gofra. Mam go rok i postanowiłem reanimować ten nieszczęsny szyber. prawa prowadnica była cała ale lewa w 60% połamana. Poskładałem ją według prawej. Nie wydaje mi sie żebym coś pomylił. Widocznie już wcześniej było z nim coś nie tak.

znalazłem już inny działający :)

Tylko musze znaleźć czas żeby go założyć. :grin:

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”