Wentylatory nie działają

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Robert1976
Nowicjusz
Nowicjusz

Wentylatory nie działają

Post autor: Robert1976 » ndz cze 21, 2009 16:58

Cześć Wam forumowicze.Posiadam Borę 1,6 AKL 1998.Mam taki problem że nie działają obydwa wentylatory .I ten od klimy i ten od chłodzenia cieczy.Wymieniłem termostat o był walnięty i nie trzymał temp. silnika.Następnie wymieniłem czujnik temp.cieczy chłodzącej bo miałem pękniety króciec w którym jest ten czujnik to i wymieniłem tez czujnik.Ale dalej wiatraki stały.Sprawdziłem bezpieczniki sa ok.Spiąłem wyłącznik termiczny wiatraków i właczyłem zapłon.Wiatraki nie obróciły takze wyłacznik jest ok.Ominęłem wszystko i podpiąłem na krótko duzy wiatrak do akumulatora i zaczął sie obracąć.,silnikczek dobryTakże co jest?Kiedyś przegrzałem w ten sposób silnik ,bo te wentylatory nie działaja.Jaka może być przyczyna?Mam też prawdopodobnie zatartą spręzarkę klimy(klima manualna)nie chłodzi mi nic i moze dlatego nie działa ten wentylator od klimy,to bym jeszcze zrozumiał walnięta spręzara -wiatrak klimy nie działa bo ma sie właczać razem z klima.Ale czemu nie działa tez ten duży od temp.cieczy?Czy ma na niego tez wpływ walnięta sprężarka klimy?Silnik potrafi sie w korku przegrzać a wiatraki ani rusz. Ktoś z Was jest elektrykiem i zna tą instalacje?Tam są jakieś przekaźniki i inne cuda ?Gdize są bo nie wiem i jak je zlokalizować i sprawdzić?Szlag mnie trafi a z tą elektryka w tym aucie;-)Pozdrawiam was.

Bora

Awatar użytkownika
stonefree
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: stonefree » ndz cze 21, 2009 18:13

Srawdź, czy dochodzi masa na te wentylatory - brązowy przewód ?

Robert1976
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Robert1976 » ndz cze 21, 2009 22:40

Tak jest masa podłączona.Ja nawet nie wiem gdzie te przekaźniki w tym modelu są o jakie maja numery lub oznaczenia?

Bora

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » ndz cze 21, 2009 22:51

szukaj jeszcze takiej czarnej skrzyneczki pod maską, to jest sterownik wentylatorów, ma na wierzchu bezpieczniki, może sę spaliły http://allegro.pl/search.php?sg=0&strin ... 3w+golf+IV

[ Dodano: Nie Cze 21, 2009 10:55 pm ]
a nie w mk4 on niema bezpieczników, pomyliłem z mk3 niemniej mógł się popsuć

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
Sztomel
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Sztomel » ndz cze 21, 2009 22:56

Paweł Marek pisze:szukaj jeszcze takiej czarnej skrzyneczki pod maską
a dokładnie to szukaj jej pod akumulatorem, jest przykręcony ten sterownik dwiema śrubkami - najczęściej padają przy nim styki - śniedzą i brak jest przewodności.

Obrazek

Robert1976
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Robert1976 » pn cze 22, 2009 09:56

Ok odkręcę ten sterownik spod akumulatora.Tylko jak go sprawdzić? :crazy:

Bora

Awatar użytkownika
Sztomel
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Sztomel » pn cze 22, 2009 10:44

napisz jeszcze (zanim odkręcisz sterownik wentylatorów) które bezpieczniki ew. przekaźnik sprawdziłeś, podejrzewam, że u Ciebie nie jest zatarta sprężarka klimatyzacji tylko nie włącza się ona z powodu braku zasilania wentylatorów.

Obrazek

zikr6
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: zikr6 » pn cze 22, 2009 12:52

Miałem podobny przypadek.U mnie nie było czynnika w klimie dlatego wentylatory nie włączały się.Zacznij od sprawdzenia bezpiecznika 1 z lewej na akumulatorze on jest od wentylatorów.Jeżeli zmostkowałeś włącznik termiczny na chłodnicy to powinny wentylatory włączyć się na 1 biegu a jeżeli u Ciebie nie chodziły to chyba nie dochodzi do nich napięcie.
No i jak napisał Sztomeljeżeli wentylatory nie chodzą to sprężarka też nie załączy się.
Ostatnio zmieniony pn cze 22, 2009 12:54 przez zikr6, łącznie zmieniany 1 raz.

Robert1976
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Robert1976 » śr cze 24, 2009 13:49

U mnie było tak że firma od klim w tamtym roku napełniała mi klimę ,wymieniała filtry ,oraz ozonowała.Wszytko chodziło parę dni .Potem jak włączałem klime to pojawiał sie dziwny dźwięk spod maski takie terkotanie.Pojechałem znowu do tej firmy ale już zamykali i nie mieli czasu ,facet tylko kazał maske podnieść posłuchał i powiedział że sprężarka siadła,ale nic więcej nie powie bo musi ją wyciągnąć i sprawdzić.Wiecie poprzedni właściciel widocznie nie używał kilimy to i się zastała.Wyjeżdzałem za granicę i nie miałem czasu z tą sprężarką porobić.Fachowiec powiedział tylko bym profilaktycznie klimy nie włączał ,bo mogę więcej uszkodzeń porobić.I tak minął prawie rok.Te wiatraki też od dawna nie chodzą.Sprawdzałem je wg.ksiązki Dietera Korpa a tam pisze tak:"1) zeby sprawdzić działanie wentylatora zacznij od sprawdzenia bezpiecznikow 3 i 8
2)wyciągnij wtyk złącza elektrycznego z wyłacznika termicznego u mieszczonego po lewej stronie w połowie wysokosci chłodnicy 3)Włącz zapłon. 4)połącz zacisk 2(+) z zaciskiem 1 biało-czerwony przewód:wentylator obraca się powoli. Teraz połacz zacisk ( +)
z zaciskiem3 czerwono-czarny niekiedy czerwono -żółty
wtedy wentylator obraca sie szybko.
Jezeli wentylator w obu przypadkach sie obraca,oznacza to koniecznosc wymiany wyłacznika termicznego.
5)kiedy wentyl.w obu przypadkach nie zacznie sie obracac,lub pracuje tylko z jedna predkoscia
wtedy trzeba sprawdzic zgodnie ze schematem połaczenia elektryczne,czy nie sa złacza poluzowane ewentualnie trzeba sprawdzic przekaznik wentylatora jest on umieszczony po prawej stronie na ostatnim 13 miejscu w dolnym rzedzie dodatkowej szyny nad główną płytą przekażników
po zmostkowaniu wyłacznika termicznego styki przekaznika powinny sie zewrzec .
Sprawdz takze pod pokrywa przedzialu silnika z przodu po lewej stronie czy sie złacza nie poluzowały4 i 10 stykowe wentylatora i urzadzenia sterujacego .
Silnik wentyl. mozesz sprawdzic wyciagajac z niego wtyk z przewodem zasilajacym i podłaczajac zamiast niego do styku z przewodem w kolorze czerwono-czarnym przewod połaczony bezposrednio z dodatnim zaciskiem akumulatora.Do styku z przewodem brazowym podłacz przewód z zacisku ujemnego akumulatora.Jezeli teraz wentylator nie zacznie sie obracac to znaczy ze jest uszkodzony silnik wentylatora ktory trza wymienic.
to wszytko co w ksiazce na temat sprawdzania wentylatorów pisze.
Takze u mnie na krótko do aku jak podłączyłem to ruszył wentylator czyli silniczek ma sprawny ,a przez zmostkowanie przy wyłączniku termicznym nie ruszył w ogóle,czyli też chyba dobrze bo pisze ze ma ruszyć albo na wolnych obrotach albo wcale takze wyłącznik termiczny chyba sprawny mam..Ja tak to rozumuję.
Kupiłem sobie też miernik elektryczny także jeszcze raz wszystko posprawdzam.Tylko żebym kurcze wiedział dokładnie jakie i gdzie te sterowniki czy przekaźniki posprawdzac.?Popatrzałem na bezpieczniki w skrzynce bezpieczników w kabinie z boku .Przejrzałem każdy po kolei i wyglądają jak nowe.Ale może miernik coś pokaże ?

[ Dodano: 24 Cze 2009 13:50 ]
A co do spżarki to teraz jak włącze na chwilę klimę to obroty silnika na sekundę wzrastają ale nic nie chłodzi i jakby sprężarka też nie pracowała,bo nie słyszę jej terkotania tak specyficznego kiedyś .

Bora

zikr6
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: zikr6 » śr cze 24, 2009 17:39

A czy przypadkiem terkotanie nie dobiegało z zaworu recyrkulacji spalin?Sprawdź czujnik ciśnienia klimy 4 pinowy z lewej strony przy kabinie.Zmostkuj 2 piny bo one też odpowiadają za załączanie sprężarki i wentylatorów.

Robert1976
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Robert1976 » śr cze 24, 2009 21:35

ok pomierzę popatrzę i dam wam znać co wymyśliłem .Na razie dzięki za podpowiedzi.Odezwę sie jak posprawdzam to co będę umiał. :bajer:

[ Dodano: 15 Lip 2009 17:50 ]
Wiecie co, zrobiło się upalnie i nagle klimatyzacja zaczęła działać.Wentylatory obydwa pracują po włączeniu klimy.Nawet, gdy klima jest wyłączona, a silnik osiągnie niebezpieczną temperaturę, to załącza się prawidłowo tylko duży wentylator.Także wszystko wydaje się być ok, choć wymieniłem jeden spalony bezpiecznik który wg.opisu w książce odpowiadał za zasilanie zapalniczki, to jednak nie wydaje mi się, by on miał coś wspólnego z tą klimą i wentylatorami.Oczywiście dalej pozostaje sprawa tyrkającej sprężarki.Klima pracuje dobrze bo chłodzi w te upały na maksa i jest w kabinie przyjemnie chłodno.Ale w parę chwil po włączeniu zaczyna dochodzić przy wyższych obrotach głośny terkot sprężarki.Jakby łożyska były zatarte.Wiecie podniosłem maskę i nasłuchiwałem.Na wolnych obrotach terkocze z tej sprężarki cicho, lecz jak się przygazuje, to dźwięk staje się mocniejszy. Aż strach włączać klimę.Po wyłączeniu dźwięk terkotania natychmiast znika.Auto też po uruchomieniu klimy traci dużo na mocy i elastyczności.Tak jakbym nagle wrzucił do kabiny jeszcze kilku pasażerów z bagażami.Tak to odczuwam.Myślę, że jednak będę musiał odwiedzić serwis z tą sprężarką.Ciekawe ile mi zaśpiewają, bo czytałem że ceny są zaporowe.
Ostatnio zmieniony śr lip 15, 2009 17:52 przez Robert1976, łącznie zmieniany 1 raz.

Bora

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”