Gaśnięcie MK III 1.6 AEE
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Gaśnięcie MK III 1.6 AEE
Witajcie
Wybaczcie, że po raz kolejny jest wałkowany ten temat ale ...
Moja Golfina strasznie często gaśnie, np jak stoję na światłach. Problem mało tego, że denerwujący, ale co gorsza trochę niebezpieczny bo siada wspomaganie kierownicy i hamowania.
Co zrobiłem?
Wymieniłem przepustnicę z silnikiem krokowym na nową - nic nie pomogło. Problem o tyle ciekawy, że na zimnym silniku trzyma pięknie i równo 1000 obrotów. Gdy samochód się nagrzeje zdarza mu się wariować. Stoję na światłach, 650 obrotów .... i nagle nie z gruszki ni z pietruszki ... gaśnie. Nie dzieje się to zawsze, ale bardzo często.
Postawiłem sobie za cel, że dotąd będę robił i wymieniał części, aż trafię na przyczynę.
Przepustnica wymieniona, kable i świece wymienione, palec i kopułka wymieniona.
(dodam, że mam sekwencję LPG i te same objawy są na benzynie jak i na LPG)
Problem ciekawy i ciężki do rozwiązania, ale ostatnio kolega mi podsunął pomysł, że może to być czujnik temperatury, który daje złe informacje o dawce paliwa. Czy może mi ktoś powiedzieć gdzie jest ten konkretny czujnik i jak go wymienić? Ewentualnie jakieś sugestie jak się pozbyć problemu. Komputer nie wywala żadnego błędu...
Pozdrawiam
Wybaczcie, że po raz kolejny jest wałkowany ten temat ale ...
Moja Golfina strasznie często gaśnie, np jak stoję na światłach. Problem mało tego, że denerwujący, ale co gorsza trochę niebezpieczny bo siada wspomaganie kierownicy i hamowania.
Co zrobiłem?
Wymieniłem przepustnicę z silnikiem krokowym na nową - nic nie pomogło. Problem o tyle ciekawy, że na zimnym silniku trzyma pięknie i równo 1000 obrotów. Gdy samochód się nagrzeje zdarza mu się wariować. Stoję na światłach, 650 obrotów .... i nagle nie z gruszki ni z pietruszki ... gaśnie. Nie dzieje się to zawsze, ale bardzo często.
Postawiłem sobie za cel, że dotąd będę robił i wymieniał części, aż trafię na przyczynę.
Przepustnica wymieniona, kable i świece wymienione, palec i kopułka wymieniona.
(dodam, że mam sekwencję LPG i te same objawy są na benzynie jak i na LPG)
Problem ciekawy i ciężki do rozwiązania, ale ostatnio kolega mi podsunął pomysł, że może to być czujnik temperatury, który daje złe informacje o dawce paliwa. Czy może mi ktoś powiedzieć gdzie jest ten konkretny czujnik i jak go wymienić? Ewentualnie jakieś sugestie jak się pozbyć problemu. Komputer nie wywala żadnego błędu...
Pozdrawiam
- chmurapawel
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Z tego co tu napisałeś to miałem podobny problem, u mnie okazało się że to pompka paliwowa była zawalona brudem i na zimnym silniku mi dobrze pracował a jak się rozgrzał to zdychał. Wymieniłem pompkę paliwową i wyczyściłem zbiornik paliwa, kupiłem też nowy filtr paliwa i jak na razie do tej pory mi śmiga bezproblemowo.
Nigdy nie odkładam na jutro tego, co mogę zrobić pojutrze.
podepne sie pod temat bo tez mam golfa z tym silnikiem i tez mi gasnie jak mu sie uwidzi i chcial bym sie dowiedziec co moze byc tego przyczyna przepustnice wyminilem na inna i tez to samo adaptacji nie da sie zrobic bo jest jakis blad zwiazany z przepustnica a moze ktos powiedzie czy w tym modelu jest przeplywomiesz i czy on moze wplywac na to ze te obroty zaczna skakac i mi gasnie
- pegasus_sis
- Ma gadane