1.6 ABU, obroty

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

filip85
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

1.6 ABU, obroty

Post autor: filip85 » ndz cze 14, 2009 12:27

Witam
Wiem, że temat był poruszany na forum 1000 razy, ale laikowi ciężko stwierdzić co akurat w jego aucie się popsuło. Więc proszę o pomoc w diagnozie, bo borykam się z problemem od dłuższego czasu:(

Objawy:
1. Rano na zimnym silniku odpalam i na ssaniu ma około 1000 obrotów, ale podczas jazdy, przy wciśnięciu sprzęgła, np. przy dojeździe do świateł spadają na ok 500, że mało nie zgaśnie i po chwili odbijają w górę.
2. Gdy już się wyłączy ssanie, ale silnik nie jest jeszcze mocno rozgrzany obroty wynoszą ok 750, przy wciśnięciu sprzęgła objawy jak wyżej
3. Gdy silnik jest już rozgrzany, 90 C, obroty wskakują na 1000, przy wciśnięciu sprzęgła objawy jak wyżej, ale mniej uciążliwe

Dodam, że mam wymienione przewody, palec, kopułkę (wszystko Beru), czujnik temp. (oryginał), świece, silniczek krokowy (Bosch)
Analiza spalin OK, odczyt z lambdy na biegu jałowym 1,048. A przy 2000obr/min 1,011

Co to może być? Ostatnio mechanik mi mówił, że silnik krokowy, ale przecież wymieniałem w serwisie Boscha.

piteR-ek
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: piteR-ek » ndz cze 14, 2009 12:42

Może to głupie ale sprobuj zalac paliwa na innej stacji i wlej jakiegos dodatku do czyszczenia wtryskiwaczy np.STP no to jest najlatwiejsze wyjscie,na probe moze cos pomoze,a nie wymieniac pol auta po kolei

wielblad2
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: wielblad2 » ndz cze 14, 2009 12:45

Miałem taki silnik i te objawy ale dokładnie nie pamiętam co to było ale chodziło oto że gdzieś chytał lewe powietrze ,gdzieś pod dolotem i podobno pod pompogaznikiem tak mi powiedział mechanik i po usunięciu usterek i uszczelnieniu wad wróciło do stanu prawidłowego.

pozdro dieselek. Golf zawsze i wszędzie.Golf był,jest i będzie.

filip85
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: filip85 » ndz cze 14, 2009 12:57

piteR-ek pisze:Może to głupie ale sprobuj zalac paliwa na innej stacji i wlej jakiegos dodatku do czyszczenia wtryskiwaczy np.STP no to jest najlatwiejsze wyjscie,na probe moze cos pomoze,a nie wymieniac pol auta po kolei
Wątpię, żeby to była wina paliwa bo tankuję na różnych stacjach i nic się nie zmienia
wielblad2 pisze:Miałem taki silnik i te objawy ale dokładnie nie pamiętam co to było ale chodziło oto że gdzieś chytał lewe powietrze ,gdzieś pod dolotem i podobno pod pompogaznikiem tak mi powiedział mechanik i po usunięciu usterek i uszczelnieniu wad wróciło do stanu prawidłowego
Wiem o co chodzi, taka gumowa podkładka pod monowtryskiem, też ją wymieniłem, zapomniałem napisać wyżej

wielblad2
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: wielblad2 » ndz cze 14, 2009 18:12

filip85, Swego czasu wymieniałem cztery sztuki krokowca i dopiero czwarty okazał sie 100% sprawny a przed montażem elektrykos sprawdzał wszystkie i niby były dobre .Auto wariowało z obrotami zwłaszcza na wolnych obrotach ,szlag mnie trafiał gdy stałem na światłach -obciach jak cholera silnik dawał koncert jakich mało aż wreszcie mnie przyprawił o nerwice i zacząłem próby i doświadczenia wespół z moim mechem a mam fachowca jakiego ze świecą szukać .

pozdro dieselek. Golf zawsze i wszędzie.Golf był,jest i będzie.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”