ustawianie zaplonu

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
CIENKII
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

ustawianie zaplonu

Post autor: CIENKII » ndz cze 14, 2009 11:59

witam silnik 1.4 ABD . . czy zmiana wyprzedzenia zapłonu o 5 stopni ma wpływ na obroty silnika na biegu jałowym . . .

mam wybite znaki na aparacie zapłonowym .. te 2 znaki to fabryczne czy ktos je zrobił ?
przy zwiekszeniu wyprzedzenia zapłonu na biegu jałowym wypada zapłon przy powrocie do ustawien prawdopodobnie fabrycznych( wybitych znaków) wypadania zapłonu znika ale wtedy auto jest słabe i nie jedzie . .
gosc na diagnostyce wyprzedził zapon o 10 stopni . . auto jedzie przyspiesza jak na 60 KM ale do tego hałasuje i wypada zapłon na wolnych obrotach

z gory dzieki za odpowiedzi

Awatar użytkownika
jawirax
Użytkownik
Użytkownik

Re: ustawianie zaplonu

Post autor: jawirax » ndz cze 14, 2009 12:43

cienki500 pisze:witam silnik 1.4 ABD . . czy zmiana wyprzedzenia zapłonu o 5 stopni ma wpływ na obroty silnika na biegu jałowym . . .

mam wybite znaki na aparacie zapłonowym .. te 2 znaki to fabryczne czy ktos je zrobił ?
przy zwiekszeniu wyprzedzenia zapłonu na biegu jałowym wypada zapłon przy powrocie do ustawien prawdopodobnie fabrycznych( wybitych znaków) wypadania zapłonu znika ale wtedy auto jest słabe i nie jedzie . .
gosc na diagnostyce wyprzedził zapon o 10 stopni . . auto jedzie przyspiesza jak na 60 KM ale do tego hałasuje i wypada zapłon na wolnych obrotach

z gory dzieki za odpowiedzi
U mnie jest to samo , wyprzedziłem zapłon , wtedy auto sunęło ostro, ale też hałasowało ,to się nazywa spalanie stukowe bardzo niebezpieczne dla silnika.Tez wróciłem u siebie do wczesnego zapłonu i auto teraz chodzi ładnie ale jest mułowate.Czeski film.

Awatar użytkownika
CIENKII
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: CIENKII » ndz cze 14, 2009 12:48

jawirax,
,to się nazywa spalanie stukowe bardzo niebezpieczne dla silnika
no własnie ze stukowe to wiem tyle ze gosc ktory to robil ustawil na 10 stopni mowi ze takie ustawienie nie jest szkodliwe dla silnika i mozna tak jeździc bez zadnego ,,ALE'' gdzies czytalem ze mozna o 5 stopni wyprzedzic od fabrycznych ustawien i nie ma to zadnego wpływu na ,,niszczenie silnika'' ile w tym prawdy ?

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”