Dziwne zachowanie wskaźnika temperatury.
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Dziwne zachowanie wskaźnika temperatury.
Proszę o pomoc. Mam następujący problem z moim golfikiem. Golf 4, Silnik 1,4 16v AHW. Bardzo dziwnie zachowuje się wskaźnik temperatury płynu chłodniczego. Jak zaczyna "łapać" temperaturę wskaźnik podchodzi do góry do ok 70 stopni i potem spada na minimum. Po pewnym czasie (jest to bardzo różny czas, raz powiedzmy ok 2-3 minuty a raz nawet ok 10 min) podchodzi do 90 stopni i "trzyma" temperaturę ok. A ostatnio miałem dwa następujące przypadki: 1- w trasie zatrzymałem się dosłownie na 2 minuty i po uruchomieniu silnika temperatura spadła na minimum i dopiero "podeszła" po ok 5-7 minutach, a drugi przypadek to taki, że w trakcie jazdy (silnik zagrzany do 90 stopni po ok godzinie jazdy) wskaźnik spadł na minimum i tak trzymał ok 20-30 minut a potem jak gdyby nigdy nic poszedł na 90 stopni. Dodam jeszcze, że wymieniłem termostat na nówkę. Czy może to być wina czujnika temperatury, a może wskaźnika (ewentualnie gdzie jest w tym silniku czujnik temperatury). Proszę o pomoc i cenne porady, z góry za wszystkie dziękuję.
- chmurapawel
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
- chmurapawel
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Być może nowy termostat jest uszkodzony.
Najlepiej sprawdzić nowy przed włożeniem.
Co do czujnika to go można też sprawdzić.
Podaj kod silnika to sprawdze jaką ma mieć rezystancję
Najlepiej sprawdzić nowy przed włożeniem.

Co do czujnika to go można też sprawdzić.
Podaj kod silnika to sprawdze jaką ma mieć rezystancję

Ostatnio zmieniony sob cze 13, 2009 22:41 przez chmurapawel, łącznie zmieniany 4 razy.