jak ściągnąć stacyjkę?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
jak ściągnąć stacyjkę?
jak w temacie... jak ściągnąć stacyjkę bo nie chce zejść? kierownice odkręciłem, wszystkie śruby na stacyjce też, wszystkie kostki odczepiłem a stacyjka i tak zejść nie chce jak by coś jeszcze ją trzymało.... pytam bo muszę wymienić kostkę za stacyjką a w tym celu muszę ją całkowicie wymontować....
Re: jak ściągnąć stacyjkę?
Za pomocą sciągacza ściągnij tulejkę redukcyjną tą pod którą jest sprężyna i stacyjka zejdzie bez problemuGorgio89 pisze:jak w temacie... jak ściągnąć stacyjkę bo nie chce zejść? kierownice odkręciłem, wszystkie śruby na stacyjce też, wszystkie kostki odczepiłem a stacyjka i tak zejść nie chce jak by coś jeszcze ją trzymało.... pytam bo muszę wymienić kostkę za stacyjką a w tym celu muszę ją całkowicie wymontować....
Nie używaj do tego młotków i nie uderzaj łatwo uszkodzic stacyjkę.ponieważ tulejka ma bardzo mały występ i sciągacz będzie się ześlizgiwał podłóż pod tulejkę płaski klucz jeśli dobrze pamiętam to 24 i łapy sciągacza zaczep za klucz (bardz ładnie schodzi) sciągacz to proste narzędzie i kolega albo sąsiad użyczy
Ostatnio zmieniony sob cze 13, 2009 17:15 przez anfar, łącznie zmieniany 1 raz.
- Lipek81
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Chyba w FAQ jest porada, jak to zrobić bez sciągacza, ale najlepiej wtedyc w dwie osoby to robic, bo ciężko samemu to zmontowac. Ogólnie to ściagasz półke nad nogai kierowcy i rozłaczasz tam przegub, potem wyciągasz stacyjke razem z wałkiem kolumny kierowniczej - wymieniasz kostkę i składasz - i własnie jest spory problem w przycelowaniu ponownie w ten przegub.
- guti
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
ogólnie to nie trzeba wcale nic tam grzebac zdejmuje sie tylko redukcje ( wieloklin ) i jak wszsytko jest poodkrecane to powinno zejsc nie trzeba tam na dole nic rozlaczac w stacyjce jest srubka wkrecana ktora trzyma kostke i zeby kostke wyjac trzeba okdrecic srubke , a zeby srubke odkrecic trzeba zdjac stacyjkeLipek81 pisze:gólnie to ściagasz półke nad nogai kierowcy i rozłaczasz tam przegub, potem wyciągasz stacyjke razem z wałkiem kolumny kierowniczej - wymieniasz kostkę i składasz - i własnie jest spory problem w przycelowaniu ponownie w ten przegub.
Zycie jest za krótkie , zeby jezdzic DIESLEM!!