Wymiana ukladu wydechowego

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

zetnktel
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Wymiana ukladu wydechowego

Post autor: zetnktel » czw cze 11, 2009 23:31

Witam. W przyszlosci niedalekiej chce wymienic caly uklad wydechowy(od silnika do konca) bo ten juz brzydki jest. I w zwiazku z tym mam kilka pytan.
Aha silnik to 1.8 RP, katalizator poprzedni wlasciciel najwyrazniej wywalil bo tylko rurka jest wspawana.
I teraz tak.
Chcialbym uklad wydechowy od wersji GTi. I czy da sie zalozyc taki? I czy da sie to zrobic samemu? Na czym polega wymiana poprostu odkrecenie srubek i wyjecie rur i potem przykrecenie nowych rur?
I jak to sie kupuje. Ide do sklepu i mowie poprosze caly uklad wydechowy do golfa II do wersji GTI? I daja mi te wszystkie rury? Przepraszam za takie laickie pytania, ale jestem laikiem.
A i czy zamontowanie strumiennicy cos da? I jakie sa koszta?
Ostatnio zmieniony czw cze 11, 2009 23:35 przez zetnktel, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
miś fazi
_
_

Post autor: miś fazi » pt cze 12, 2009 08:21

właśnie polega to na odkręceniu śrubek , albo odcięciu , bo niekiedy nie da się odkręcić , potem idziesz do sklepu , mówisz sprzedawcy że potrzebujesz to i to , będzie wiedział , potem robisz sam , pasuje kanał , i kup sobie jeszcze nowe gumowe wieszaki do tłumika

Awatar użytkownika
Leon_Wechtel
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Leon_Wechtel » pt cze 12, 2009 08:45

zetnktel pisze:Chcialbym uklad wydechowy od wersji GTi. I czy da sie zalozyc taki? I czy da sie to zrobic samemu? Na czym polega wymiana poprostu odkrecenie srubek i wyjecie rur i potem przykrecenie nowych rur?
jeśli chceszukład wydechowy cały to naturalnie nie będzie pasował odcinek od kolektora z pierwszym odcinkiem rury wydechowej.Po prostu jest inny kolektor wydechowy i odcinek rury wydechowej.

Natomiast jeśli chcesz odcinek układu wydechowego w postaci tłumika środkowego i końcowego to naturalnie to podejdzie bez najmniejszego problemu.To jest to można powiedziec uiwersalne,choć są różnice np w silniku 1,6 ,gdzie rura od środkowego w jednym modelu idzie pod belką w innym nad belką.
1,8 RP na nad belką tak jak GTI...

Jeśli chodzi o strumienicę to da ona niewiele przy zachwaniu środkowego i seryjnego końcowego (nawet z GTI)tłumika.Zasada jest ogólnie taka ,że za strumienicą nie powinno być już żadnego tłumika (ewentualnie środkowy sportowy) oraz końcowy powinien byc te sportowy z mniejszymi oporami przepływu.

Co do montażu układu wydechowego to sprzyda Ci się parę rzeczy do szybkiego i poprawnego montażu.
-nowe wieszaki gumowe (jak pisał kolega w poście wyżej)
-opaski (cybanty) średnica chyba 58mmalbo cos koło tego
-sprzyda się też jakaś pasta do smarowania i uszczelnienia połączeń rur
-i oczywiście układ od GTI

jak znam życie w sklepie spyta Ci się jaki masz silnik i ,że nie wie co Ci sprzedac.
Pamiętaj ,że możesz spokojnie brac wszysko od tłumika środkowego i ,że końcowy ma ocywiście 2-rurkę na wylocie bo o to właśnie chodzi :grin:

Jeśli chodzi o koszta układu (nie mówię o strumienicy bo wyjaśniłem)
-tłumik końcowy zależnie od producenta-polski Polmostrów (30.76A nr katalogowy) to ok 100zł środkowy tej samej firmy ok 90zł,wieszaki ok 5-10zł pasta jakieś 10zł
Jeśli chcesz to zrobić na na firmie Bosal (świetne wykonanie ,podwójna blacha i dłuuuga żywotnośc) to szykuj się na jakiś 1000zł...sam końcowy to jakieś 400zł

Tu masz foto poglądowe układu Polmostrów i Bosal

Obrazek

Obrazek

PS odradzam firmę końcowego tłumika FERROZ...nie wiem jak jej trwałośc ale końcówki wydechu wyglądają jak działa Navarony...tandeta.

tu masz końcówki mojego Polmostrów

Obrazek
Ostatnio zmieniony pt cze 12, 2009 08:49 przez Leon_Wechtel, łącznie zmieniany 1 raz.

:arrow:[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=65307&postdays=0&postorder=asc&start=0][size=150]MÓJ MK2[/size][/url]

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”