Witam. W przyszlosci niedalekiej chce wymienic caly uklad wydechowy(od silnika do konca) bo ten juz brzydki jest. I w zwiazku z tym mam kilka pytan.
Aha silnik to 1.8 RP, katalizator poprzedni wlasciciel najwyrazniej wywalil bo tylko rurka jest wspawana.
I teraz tak.
Chcialbym uklad wydechowy od wersji GTi. I czy da sie zalozyc taki? I czy da sie to zrobic samemu? Na czym polega wymiana poprostu odkrecenie srubek i wyjecie rur i potem przykrecenie nowych rur?
I jak to sie kupuje. Ide do sklepu i mowie poprosze caly uklad wydechowy do golfa II do wersji GTI? I daja mi te wszystkie rury? Przepraszam za takie laickie pytania, ale jestem laikiem.
A i czy zamontowanie strumiennicy cos da? I jakie sa koszta?
Wymiana ukladu wydechowego
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Wymiana ukladu wydechowego
Ostatnio zmieniony czw cze 11, 2009 23:35 przez zetnktel, łącznie zmieniany 1 raz.
- Leon_Wechtel
- Forum Master

- Kontakt:
jeśli chceszukład wydechowy cały to naturalnie nie będzie pasował odcinek od kolektora z pierwszym odcinkiem rury wydechowej.Po prostu jest inny kolektor wydechowy i odcinek rury wydechowej.zetnktel pisze:Chcialbym uklad wydechowy od wersji GTi. I czy da sie zalozyc taki? I czy da sie to zrobic samemu? Na czym polega wymiana poprostu odkrecenie srubek i wyjecie rur i potem przykrecenie nowych rur?
Natomiast jeśli chcesz odcinek układu wydechowego w postaci tłumika środkowego i końcowego to naturalnie to podejdzie bez najmniejszego problemu.To jest to można powiedziec uiwersalne,choć są różnice np w silniku 1,6 ,gdzie rura od środkowego w jednym modelu idzie pod belką w innym nad belką.
1,8 RP na nad belką tak jak GTI...
Jeśli chodzi o strumienicę to da ona niewiele przy zachwaniu środkowego i seryjnego końcowego (nawet z GTI)tłumika.Zasada jest ogólnie taka ,że za strumienicą nie powinno być już żadnego tłumika (ewentualnie środkowy sportowy) oraz końcowy powinien byc te sportowy z mniejszymi oporami przepływu.
Co do montażu układu wydechowego to sprzyda Ci się parę rzeczy do szybkiego i poprawnego montażu.
-nowe wieszaki gumowe (jak pisał kolega w poście wyżej)
-opaski (cybanty) średnica chyba 58mmalbo cos koło tego
-sprzyda się też jakaś pasta do smarowania i uszczelnienia połączeń rur
-i oczywiście układ od GTI
jak znam życie w sklepie spyta Ci się jaki masz silnik i ,że nie wie co Ci sprzedac.
Pamiętaj ,że możesz spokojnie brac wszysko od tłumika środkowego i ,że końcowy ma ocywiście 2-rurkę na wylocie bo o to właśnie chodzi
Jeśli chodzi o koszta układu (nie mówię o strumienicy bo wyjaśniłem)
-tłumik końcowy zależnie od producenta-polski Polmostrów (30.76A nr katalogowy) to ok 100zł środkowy tej samej firmy ok 90zł,wieszaki ok 5-10zł pasta jakieś 10zł
Jeśli chcesz to zrobić na na firmie Bosal (świetne wykonanie ,podwójna blacha i dłuuuga żywotnośc) to szykuj się na jakiś 1000zł...sam końcowy to jakieś 400zł
Tu masz foto poglądowe układu Polmostrów i Bosal

PS odradzam firmę końcowego tłumika FERROZ...nie wiem jak jej trwałośc ale końcówki wydechu wyglądają jak działa Navarony...tandeta.
tu masz końcówki mojego Polmostrów

Ostatnio zmieniony pt cze 12, 2009 08:49 przez Leon_Wechtel, łącznie zmieniany 1 raz.
:arrow:[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=65307&postdays=0&postorder=asc&start=0][size=150]MÓJ MK2[/size][/url]