Przednie spryskiwacze nie działają

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

kacz0r
Nowicjusz
Nowicjusz

Przednie spryskiwacze nie działają

Post autor: kacz0r » czw cze 11, 2009 23:22

Witam. Posiadam VW Golf 2, 1985r. 1,6D(raczej nie istotne) i mam problem z przednimi spryskiwaczami. Otóż, gdy chcę pryskać(biorę włącznik do siebie) to nic się nie dzieje, nie chodzą spryskiwacze, ani wycieraczki. Zauważyłem natomiast, iż gdy odłącze pompke spryskiwacza przedniego to wycieraczki chodzą normalnie.

Na innych biegach, czasówce itp wycieraczki zasuwają, tylne sprzyskiwacze i wycieraczki również bez zarzutu.
Pompka 100% sprawna.

Nie wiem czy to zależne od wersji, ale u mnie są 2 zbiorniczki i 2 pompki - osobno przód i tył.

Pozdrawiam!

marcinm23
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: marcinm23 » czw cze 11, 2009 23:45

Kolego,Po pierwsze Kozystanie z Szukajki nic nie kosztuje ;)
Po drugie jak ci spryskiwcze nie dzialaja to masz do wymiany manetki bo styki nie kontaktuja mozliwe ze zasiadzialy i prad nie plynie tak jak powinien....
Po trzecie, sprawdz bezpieczniki oraz wszystkie wezyki ktore doprowadzaja wode do dysz spryskujacych.
Ja dodam od siebie ze pomogla wymiana manetek-koszt 15 zł

kacz0r
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: kacz0r » pt cze 12, 2009 00:06

Dzięki za szybką odpowiedź :).
Otóż szukałem i nie znalazłem konkretnej odpowiedzi., chodzi mi głównie o tą zależność - odłączona pompka - wycieraczki chodzą.
Na innych biegach też bez problemu chodzą.

Tak myślę, iż to manetka, lecz zastanawia mnie to co wyżej napisałem.

Bezpieczniki i wężyki sprawdzałem na początku - bezpieczniki całe, weżyki drożne i też całe.

EDIT:
Faktycznie wina przełącznika pod kierownicą. Przeczysciłem delikatnie styki papierem ściernym i działa. Tak myślałem, że to to, ale zastanawiało mnie czemu przy odłączonej pompce wycieraczki chodziły:P.
Ostatnio zmieniony pt cze 12, 2009 19:18 przez kacz0r, łącznie zmieniany 1 raz.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”