Ustawienie zaplonu w 2e

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
GTI KR
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Ustawienie zaplonu w 2e

Post autor: GTI KR » ndz cze 07, 2009 20:33

Witam
Mam taką sprawe, na poczatek dodam ze szukalem konkretnego tematu odnosnie ustawienia zaplonu w 2e, ale niestety nie znalazlem. Sprawa wyglada tak, ze silnik rozebralem do zera bo wymieniale pierscienie panewki i wszelkie mozliwe uszczelki. Wyciągnalem wiec tez walek pomocniczy. Jak wiadomo trzeba ustawic zaplon. ECU w 2e do digifant, jest czujnik spalania stukowego. Wiem, ze jak sie ustawia zaplon na lampe to trzrba podlaczy VAGa i zabokowac zeby komputer nie przestawial zaplonu. Mam pytanie czy moze jest jakas inna metoda bez vaga, np odlanczajac czujnik temp. Drugie moje pytanie to odnosnie resetu digi, czy da sie choc czesciowo wykasowac bledy bez uzucia vaga. Docelowo pojade na komputer ale na chwile obecna chcial bym to zrobic bo nie mam czym jechac do roboty. Wiem ze odlaczenie aku w przypadku digi nic nie da, kiedys gdzies przez przypadek znalazlem posta, ze trzeba odlaczyc czujnik temp i cos dalej ale juz nie pamietam
PozdróVWka

BB (borówka, bandit ...)

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » ndz cze 07, 2009 20:41

GTI KR pisze:Wiem, ze jak sie ustawia zaplon na lampe to trzrba podlaczy VAGa i zabokowac zeby komputer nie przestawial zaplonu.
nie trzeba, 6 stopni na wolnych ( na wolnych praktycznie zapłon do czujnika nie przestawia się.
GTI KR pisze:czy da sie choc czesciowo wykasowac bledy bez uzucia vaga
poczekać, jeśli niema usterki to zapamietane błędy znikną po jakmś czasie, poza tym i tak nie mają wpływu na prace tego silnika, za stary i prosty wtrysk na takie kombinacje

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
GTI KR
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: GTI KR » ndz cze 07, 2009 20:50

chcialem go zresetowac, Dzisiaj troszke pojezdzilem. Strasznie zalewa go paliwem. Narazie jezdzilem bardzo delikatnie zeby wszystko sie ulozylo. Zalewa go do tego stopnia ze jest bardzo slaby i dymi na czarno. Jak sie ujmie noge z gazu tak zeby byla przepustnica zamknieta, to potem przez chwile jest ok. Ustawie zaplon i sprobuje na lpg co bedzie sie dzialo. Pozatym jeszcze jutro zmierze jakie jest cisnienie na nowych pierscionkach :grin: :grin: . Tak sie zastanawiam jeszcze czy moze cos sie stalo z czujnikiem temp lub sonda przez ten czas jak byl rozebrany.

BB (borówka, bandit ...)

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » ndz cze 07, 2009 20:56

ten sterownik nie podlega resetowi. Fakt przyjrzyj się czujnikowi temperatury, przepływce i sondzie. Sprawdź czy wezyk ten co idzie do przepustnicy od góry jest dobrze podpiety to trójniczka, a z niego do regulatora napiecia i termostatu koło filtra, ma to być szczelne, bo inaczej ciśnienie paliwa jest za wysokie.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
GTI KR
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: GTI KR » ndz cze 07, 2009 21:01

ok wielkie dzieki ide sprawdzic, wszelki sugestie mile widziane ;)

[ Dodano: 07 Cze 2009 21:01 ]
ciekawi mnie jeszcze jedno co to jest warte bho chyba kupie
http://moto.allegro.pl/item644959357_pr ... _obd2.html

[ Dodano: 07 Cze 2009 21:17 ]
wiec sprawdzilem to podcisnienie i jest ok. Zastanawiam sie jeszcze z tym czujnikiem temp bo jak jest calkiem zimny to jest ok, im cieplejszy tym gorzej, pozatym u mnie ktos zamontowal nie oryginalny krudziec wody i sa tam dwa czujniki jedna wtyczka wolna. No nic ustwie za-plon i dalej bede kombinowal

BB (borówka, bandit ...)

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » ndz cze 07, 2009 21:34

raczej sie wtrzymaj w 2E raczej masz inny wtyk typu OBD1, ale sprawdź sobie.

Awatar użytkownika
GTI KR
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: GTI KR » wt cze 09, 2009 18:05

zaplon ustawiony. Na gazie chodzi elegancko, a na benzynie sprawdze ja sie ladnbie wszystko przepali. Jedyny bonus jaki jest to falujace obroty, ale to mi sie wydaje, ze po czyszczeniu przepustnicy. Pozatym w piatek jak sie uda to pojade na komputer i sie wyjasni sprawa tego zalewania i ewentualnie zweryfikuje jakies inne bledy

[ Dodano: 03 Lip 2009 10:59 ]
wymienilem czujnik, zalewanie ustalo. Tylko te falujace obroty. Skacza do 1800 potem spadaja na 700 i znow do gory. Zastanawiam sie czy nie moze byc przeczyna przeplywka, a konkretnie regolacja potencjometru. Jak go sie delikatnie pedelem gazu przytrzyma na 900 to nie faluja i jest ok. Jak sie pusci gaz spadna na 700 i znow zaczxynaja falowac

BB (borówka, bandit ...)

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”