Gaśnie na niskich orotach lub też szarpie
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Gaśnie na niskich orotach lub też szarpie
Witam wszystkich,
słuchajcie jestem tu nowy, wiem, że powinienem dokładnie przeszukać forum ale już nerw mnie szarpie...
A więc tak mam taki problem:
- samochód szarpał (tak jakby przycinał) na obrotach rzędu 1900 -2000 zdarzało mu się zgasnąć na skrzyżowaniach. Wymieniłem świece, kable. Było przez pewien czas lepiej. Niestety na skrzyżowaniach od czasu do czasu gasł dalej i doszło falowanie obrotów powyżej 3000. Wymieniłem kopułkę i palec. Znów od czasu do czasu szarpie w okolicach 1500 - 2000. Od czasu do czasu faluje na niskich obrotach i gaśnie.
Co to może być?
Silnik 1.6 ABU
Mam LPG - sekwencję do tej pory było ok.
Zauważyłem też, że po włączeniu zapłonu z silnika dochodzi stały pisk - niski stały dźwięk (wyczytałem na forum, że taki pisk to odgłos przepustnicy - ale z tego co zrozumiałem to powinien trwać tylko chwilkę). Może w tym jest problem?
Doradzicie mi co mam zrobić? Sam mogę coś sprawdzić? Czy jechać do elektryka/mechanika? Jechać na komputer?
Z góry dziękuję za uwagi.
Ps. sorki za moje głupie opisy ale jestem specem w innej dziedzinie
słuchajcie jestem tu nowy, wiem, że powinienem dokładnie przeszukać forum ale już nerw mnie szarpie...
A więc tak mam taki problem:
- samochód szarpał (tak jakby przycinał) na obrotach rzędu 1900 -2000 zdarzało mu się zgasnąć na skrzyżowaniach. Wymieniłem świece, kable. Było przez pewien czas lepiej. Niestety na skrzyżowaniach od czasu do czasu gasł dalej i doszło falowanie obrotów powyżej 3000. Wymieniłem kopułkę i palec. Znów od czasu do czasu szarpie w okolicach 1500 - 2000. Od czasu do czasu faluje na niskich obrotach i gaśnie.
Co to może być?
Silnik 1.6 ABU
Mam LPG - sekwencję do tej pory było ok.
Zauważyłem też, że po włączeniu zapłonu z silnika dochodzi stały pisk - niski stały dźwięk (wyczytałem na forum, że taki pisk to odgłos przepustnicy - ale z tego co zrozumiałem to powinien trwać tylko chwilkę). Może w tym jest problem?
Doradzicie mi co mam zrobić? Sam mogę coś sprawdzić? Czy jechać do elektryka/mechanika? Jechać na komputer?
Z góry dziękuję za uwagi.
Ps. sorki za moje głupie opisy ale jestem specem w innej dziedzinie
-
- Nowicjusz
-
- Nowicjusz
Witam ponownie,
byłem na kompie - brak błędów
przepustnica wyczyszczona
Co ciekawe gość od kompa powiedział, że podniósł obroty. Wcześniej miałem około 600 po ustawieniu były od około 800 - 1000.
Niestety tylko przez 1 dzień. Wybrałem się w trasę po około 30 minutach jazdy znów szarpnięcia, wahania obrotów. Na pierwszej krzyżówce zgasł. Później było w miarę ok tyle, że obroty znów są na poziomie 600.
Jadę dziś z reklamacją.
Wymieniłem filtr powietrza. Jak myślicie co może być przyczyną takiej sytuacji?
Może coś innego z elektryką? Na zimnym silniku czuję jakby zawieszenie (muli) od około 2500 obrotów.
byłem na kompie - brak błędów
przepustnica wyczyszczona
Co ciekawe gość od kompa powiedział, że podniósł obroty. Wcześniej miałem około 600 po ustawieniu były od około 800 - 1000.
Niestety tylko przez 1 dzień. Wybrałem się w trasę po około 30 minutach jazdy znów szarpnięcia, wahania obrotów. Na pierwszej krzyżówce zgasł. Później było w miarę ok tyle, że obroty znów są na poziomie 600.
Jadę dziś z reklamacją.
Wymieniłem filtr powietrza. Jak myślicie co może być przyczyną takiej sytuacji?
Może coś innego z elektryką? Na zimnym silniku czuję jakby zawieszenie (muli) od około 2500 obrotów.
na czym masz te 600 obrotów, gaz benzyna? mnie się wydaję że masz silniczek krokowy uszkodzony, mam taki sam silnik i jak silniczek krokowy się uszkodził to właśnie 600 obrotów trzymał, w przypadku łapania lewego powietrza na gazie może mieć obniżone obroty albo ich nie trzymać
[ Dodano: 09 Cze 2009 12:39 ]
jest jedna nieścisłość którą powinieneś sprostować, w opisie masz że posiadasz silnik ABU (to jest jednopunkt) a w poście piszesz że masz silnik z sekwencją czyli mamy rozumieć na wielopunktowym wtrysku?
[ Dodano: 09 Cze 2009 12:39 ]
jest jedna nieścisłość którą powinieneś sprostować, w opisie masz że posiadasz silnik ABU (to jest jednopunkt) a w poście piszesz że masz silnik z sekwencją czyli mamy rozumieć na wielopunktowym wtrysku?
Pozdrawiam T.O.B.I.
[url=http://www.fotosik.pl][img]http://images34.fotosik.pl/84/0c1e57131f62f7d5.jpg[/img][/url]
[url=http://www.fotosik.pl][img]http://images34.fotosik.pl/84/0c1e57131f62f7d5.jpg[/img][/url]
600 obrotów bez znaczenia czy na benzynie czy też na gazie.
Co do silniczka to czy nie powinno coś wyjść na kompie? jakieś błędy?
Co do rodzaju silnika i gazu to... ups.. instalacja na 100% jest to sekwencja. Oznaczenie silnika ABE - mój błąd przepraszam - czy teraz pasuje?
Co do silniczka to czy nie powinno coś wyjść na kompie? jakieś błędy?
Co do rodzaju silnika i gazu to... ups.. instalacja na 100% jest to sekwencja. Oznaczenie silnika ABE - mój błąd przepraszam - czy teraz pasuje?
Ostatnio zmieniony wt cze 09, 2009 13:39 przez Memory, łącznie zmieniany 2 razy.
no i kolejny dzień walki... dziś mnie zaskoczył podczas jazdy na moment "zawiesiły się" obroty na poziomie około 2500. Wciskałem pedał gazu ale bez reakcji. puściłem pedał i wszystko wróciło do normy. Po 10 minutach zatrzymałem się na szlabanach zgasiłem silnik. Przy próbie odpalenia gasł, musiałem wcisnąć pedał gazu było ok. Po kilku minutach ruszałem z kolejnego skrzyżowania czułem tak jakby silnik "trząsł się".