jaka powinna być 'stała' temperatura płynu w chłodnicy?

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

gambit
Mały gagatek
Mały gagatek

jaka powinna być 'stała' temperatura płynu w chłodnicy?

Post autor: gambit » śr maja 27, 2009 23:31

witam,

od wczoraj mam nowy silnik, na starym silniku temparatura płynu w chłodnicy w ciągu 10 minut osiągała 90 stopni i była często schładzana przez wiatrak, na nowym co dziwne temperatura bardzo rzadko dochodzi do 90 i przez większość czasu utrzymuje się na takim poziomie jak na fotce, muszę silnik dosyć mocno 'piłować' żeby wskazówka była na środku a wiatrak się załączył, co o tym sądzicie? czy temperatura nie jest za niska?

temperatura na fotce po przejechaniu ok 40 km w cyklu mieszanym, bez szaleństw, silnik 1.4 16v, mkIV

Obrazek

Awatar użytkownika
Sztomel
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Sztomel » śr maja 27, 2009 23:40

temperatura pokazywana na wskaźniku jest odczytywana z czujnika G2 a temperatura podawana do sterownika silnika z czujnika G62 - obydwa czujniki są w jednej obudowie i stanowią zespolony czujnik temperatury płynu chłodzącego G62/G2,
nie jest wykluczone, że temperatura widoczna na wskaźniku jest zaniżona od tej podawanej do ECU - wtedy świadczy to o uszkodzeniu czujnika G2 ale i tak trzeba wymienić czujnik zespolony, jeśli zaś wartości temperatury z obydwu czujników będą takie same to świadczy to o uszkodzeniu termostatu, wartości temperatury z obydwu czujników można porównać na Vagu :
wskazania z G62 - 01 Engine, grupa 007, pole ostatnie po prawej
wskazania z G2 - 17 Instruments, grupa 003, pole pierwsze od lewej -
sprawdzenia wskazań obydwu czujników należy wykonać jedno po drugim a wartości (w przypadku sprawnych obydwu czujników) powinny być identyczne lub zbliżone z niewielką tolerancją odchyłek.

Obrazek

gambit
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: gambit » czw maja 28, 2009 00:00

dzięki @Sztomel za wyczerpującą odpowiedź,

ps. czyli jednak uważasz że temperatura może być zaniżona? powiedz mi jeszcze jak możesz jakie są najczęstrze objawy przegrzewania się silnika i zbyt dużej temperatury płynu chłodniczego?

Awatar użytkownika
Sztomel
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Sztomel » czw maja 28, 2009 00:06

gambit pisze:jakie są najczęstrze objawy przegrzewania się silnika
no właśnie wzrost wskazań temperatury na wskaźniku (przy założeniu, że wskazuje on prawidłową temperaturę płynu chłodzącego) lub częste włączanie się wentylatora chłodnicy,
a wzrost temperatury powoduje najczęściej nieszczelność uszczelki pod głowicą, uszkodzona pompa wodna, uszkodzony wentylator lub jego sterownik albo padnięty termowłącznik w chłodnicy bądź też przerwy w okablowaniu obwodu wentylatora.

Obrazek

Morgoth_
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Morgoth_ » czw maja 28, 2009 07:24

U mnie jak sprawdzałem było na wskaźku na desce jest 90 st a na vagu 84,5 stC oczywiscie jak jest ciepły.

Awatar użytkownika
Sztomel
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Sztomel » czw maja 28, 2009 07:29

Morgoth_ pisze:U mnie jak sprawdzałem było na wskaźku na desce jest 90 st a na vagu 84,5 stC oczywiscie jak jest ciepły.
czyli prawidłowe wskazania, dodatkowo dokładną wartość wskazań czujnika G2 - podającego wartość temp. na deskę możesz sprawdzić w 17 Instruments, grupa 003, pole pierwsze od lewej i będzie ona zbliżona lub identyczna z 84,5 *C, to że wskazówka na wskaźniku w desce pokazuje równo 90*C to zasługa stabilizatora, który te wskazania utrzymuje na stałym poziomie 90*C przyjmując tolerancję faktycznych wskazań G2 z 80 do 110*C.

Obrazek

Morgoth_
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Morgoth_ » czw maja 28, 2009 07:42

Sztomel pisze:temperatura pokazywana na wskaźniku jest odczytywana z czujnika G2 a temperatura podawana do sterownika silnika z czujnika G62 - obydwa czujniki są w jednej obudowie i stanowią zespolony czujnik temperatury płynu chłodzącego G62/G2,
nie jest wykluczone, że temperatura widoczna na wskaźniku jest zaniżona od tej podawanej do ECU - wtedy świadczy to o uszkodzeniu czujnika G2 ale i tak trzeba wymienić czujnik zespolony, jeśli zaś wartości temperatury z obydwu czujników będą takie same to świadczy to o uszkodzeniu termostatu, wartości temperatury z obydwu czujników można porównać na Vagu :
sprawdzenia wskazań obydwu czujników należy wykonać jedno po drugim a wartości (w przypadku sprawnych obydwu czujników) powinny być identyczne lub zbliżone z niewielką tolerancją odchyłek.
Ja mam fizycznie dwa czujniki jeden koło silnika po lewo od filtra (powietrza -pomyłka) a drugi na tym samym wężu ale przy chłodnicy (oba oczywiscie na tym samym wężu cieczy chłodzącej). Który jest który?
Ostatnio zmieniony czw maja 28, 2009 07:43 przez Morgoth_, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
zodiak
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: zodiak » czw maja 28, 2009 08:09

WItam, kolego Sztomel, mógłbyś bardziej rozwinąć (wyjaśnić) stwierdzenie :
Sztomel pisze:to że wskazówka na wskaźniku w desce pokazuje równo 90*C to zasługa stabilizatora, który te wskazania utrzymuje na stałym poziomie 90*C przyjmując tolerancję faktycznych wskazań G2 z 80 do 110*C.
Nie twierdzę że nie masz racji, tylko nie za bardzo rozumiem jak to działa.
Jedyne co mi przychodzi do głowy to lekkie "uśrednianie" wskazań na wychyle , to znaczy że wskaźnik "maskuje" krótkotrwałe wahania temperatury, ale według mnie to nie oznacza że temp. na wskaźniku "stoi" cały czas na 90 , po powinna się zmieniać ale powoli.
Ostatnio zmieniony czw maja 28, 2009 08:15 przez zodiak, łącznie zmieniany 1 raz.

Zagazowany KR już sprzedany :( , teraz jeżdzi się ABFem :) Abf czyli Abfahrt
Nad ranem:
-żona :gdzie byłeś mordo?!!
-on : na Fylypynach.

Awatar użytkownika
Sztomel
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Sztomel » czw maja 28, 2009 08:25

zodiak pisze:Jedyne co mi przychodzi do głowy to lekkie "uśrednianie" wskazań na wychyle , to znaczy że wskaźnik "maskuje" krótkotrwałe wahania temperatury, ale według mnie to nie oznacza że temp. na wskaźniku "stoi" cały czas na 90 , po powinna się zmieniać ale powoli.
dokładnie o to chodzi z tym, że wskazówka nie będzie się wychylać od wartości 90*C jeśli faktyczne wahania temperatury płynu chłodzącego będą oscylować w podanych przeze mnie granicach;
Morgoth_ pisze:Który jest który?
Obrazek

Obrazek

Morgoth_
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Morgoth_ » czw maja 28, 2009 09:21

OK tylko mam jeszcze takie pytanie u mnie jest jeszcze drugi czujnik bardzo podobny do G2/G62 Powinien on być w miejscu zaznaczonym na zdjęciu (nie ma dalszej czesci rury, przełużenia bo została zdemontowana). Co to jest za czujnik?

Obrazek

[ Dodano: 28 Maj 2009 14:32 ]
Sprawdzanie zaczerpnięte z forum Audi A4. Dziś sprawdze u siebie.

Sprawdzanie sprawności termostatu i czujników:

G62: czujnik określający temperaturę na potrzeby ECU;
G2: czujnik określający temperaturę na potrzeby wskaźnika na desce rozdzielczej.

do przeprowadzenia niniejszej diagnostyki konieczne jest dokonanie pomiarów w grupach:
01-Engine: 007;
17-Instruments: 003.
pomiar dokonywany będzie dwuetapowo - na zupełnie zimnym silniku oraz na w pełni rozgrzanej jednostce napędowej.

1. pomiar na zimnym silnku. Najlepiej jest dokonać pomiar rano przed rozruchem silnika.

a. dokonujemy analizę grupy 007 w grupie 01-Engine - temperatury paliwa, powietrza oraz płynu chłodzącego [G62] powinny być zbliżone do siebie.
jeżeli temp. płynu chłodzącego odbiega od dwóch pozostałych - możliwe uszkodzenie czujnika G62.
temperatury należy zanotować.

b. dokonujemy analizę grupy 003 poz. 1 w grupie 17-Instruments - poznamy odczyt z czujnika G2.
wartość powinna być zbliżona do wartości z punktu 1a.
jeżeli jest różna przy założeniu, że temperatury z pkt. 1a są zbliżone do siebie - możliwe uszkodzenie czujnika G2.

2. pomiar na w pełni rozgrzanym silniku.

a. dokonujemy analizę grupy 007 w grupie 01-Engine - temperatury płynu chłodzącego [G62] - zazwyczaj poz. 4.
temperaturę należy zanotować.

b. dokonujemy analizę grupy 003 poz. 1 w grupie 17-Instruments - sprawdzamy odczyt z G2 - powinien być niemal identyczny jak ten z pkt. 2a.

jeżeli odczyt z G2 i G62 jest jednakowy - uszkodzeniu uległ termostat.
jeżeli odczyt z G2 i G62 różni się - uszkodzeniu uległ jeden z tych czujników [zazwyczaj G2 i G62 są połączone ze sobą].

3. informacje dodatkowe.
a. procedura wymiany termostatu dla silników TDI [R4].
b. problematyka czujnika G2/G62 w silniku 2.5TDI V6 [AFB>] oraz moje niedogrzane AYM.

Awatar użytkownika
Sztomel
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Sztomel » czw maja 28, 2009 16:53

czujnik, którego nie ma na fotce jest tylko i wyłącznie na potrzeby klimy bo pewnie ją masz.

Obrazek

Morgoth_
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Morgoth_ » czw maja 28, 2009 17:32

Tak mam klime
Sztomel pisze:Vagu :
W pozycji silnik potem bloki pomiarowe w grupie 007 nie mam temperatury cieczy chlodzącej jest w bolku 001 podana jest temp cieczy 84 st oraz temp powietrza 44 st

nie moge znalez tego G2 - 17 Instruments, grupa 003 uzywam vw tool bo mi vag-com nie działa. Może podpowiesz koledze gdzie szukac dostaniesz plusika proszę.

Jakbys mi lopatologicznie wytłumaczyl w co kliknac
Ostatnio zmieniony czw maja 28, 2009 17:45 przez Morgoth_, łącznie zmieniany 2 razy.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”