Podłaczenie wiązki elektrycznych i podgrzewanych lusterek.

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Dystans6
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Podłaczenie wiązki elektrycznych i podgrzewanych lusterek.

Post autor: Dystans6 » pn maja 11, 2009 20:08

Dzis stałem sie szczesliwym posiadaczem wiązki elektrycznych lusterek lusterka akurat mialem brakowało mi dzojstika i wiazki no i dzis mam komplecik . Przeciagnolem i podlaczylem wiazke wszystkie wtyczki pod lusterka (podgrzeanie i sterowanie i pospinalem wszystkei wtyczki podlaczylem na krotko do ganiazkda zapalniczki prad i masa tylko zeby zobaczyc czy dziala no i dziala A teraz moje pytanie takie bo wiazka konczy sie 3 kablami 1)brazowy -masa zakonczony zeńska wsówką 2)czarno -zółty obciety (prad +po stacyjce) 3)zielono bilały (pogrzewanie tylniej szyby i luster) z czerwoną wtyczka zeńska gdzie te kable były oryginalnie popodlaczane ??czy to gdzies tam gdzie sa cale bezpieczniki od samochodu ??jak to wygladało oryginalnie jezeli ktoś moglby podpowiedziec lub zarzucic jakies foto jak to wyglada samo końcowe podlaczenie bo wszystko juz poukładałem w drzwiach poprzeprowadzalem kable po samochodzie i tak mi wypadły te 3 kabelki nie podlaczone pod pedałami gazu hamulca i sprzegla czy w tej okolicy bezpiecznikow mysle gdzies ? .Wiem ze mozna to podlaczyc byle gdzie np masa to gdziekolwiek do blachy,+ to moze bym wizol od elektrycznych szyb gdzies bo mam w drzwiach a z tym podlaczeniem podgrzewania to nie wiem ??za wszelkie pomoce dziekuje zalaczam foto o co mi chodzi.. jeszcze

Obrazek Obrazek Obrazek

ruby1988r
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: ruby1988r » pn maja 11, 2009 20:17

z tego co wiem to podgrzewanie jest podalczone pod tylna szybe :D

Król jest tylko jeden: jego wysokość GTI:)

Awatar użytkownika
Dystans6
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Dystans6 » pn maja 11, 2009 20:28

ruby1988r pisze:z tego co wiem to podgrzewanie jest podalczone pod tylna szybe :D
to ja wiem ze jest podlaczone tylko gdzie tą wteczke sie wpina??

ruby1988r
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: ruby1988r » pn maja 11, 2009 20:34

w sumie to nie wiem musial bym zobaczyc u siebie bo jeszcze sie tym nie bawilem:P jak cos to moge to zobaczyc dopiero jutro:P :bigok:

Król jest tylko jeden: jego wysokość GTI:)

Awatar użytkownika
Lipek81
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: Lipek81 » pn maja 11, 2009 21:45

Brązowy - masa - podłaczasz do blaszki nad panelem bezpiecnzików;
Czarno-zółty - powinien być podłaczony do pinu D/11 z tyłu panela z bezpiecznikami. Jeżeli ten pin jest już zajęt, to poszukaj, gdzie idze przewód z niego wychodzący - czy przypadkiem nie idzie do wtyczki, która nie jest nigdzie niepodłączona? Wtedy tam sie podłącz.
Zielono - bialy - pin K/12 W napelu bezpiecnzików - ale uwaga, jest on już zajęty, wychodza z niego dwa przewody - jeden do ogrzewania szyby, drugi właśnie do lusterek. Poszukaj konca tego drugiego - i wetknij w niego wtyczke z wiązki.

Awatar użytkownika
Dystans6
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Dystans6 » pn maja 11, 2009 22:42

Lipek81 pisze:Brązowy - masa - podłaczasz do blaszki nad panelem bezpiecnzików;
Czarno-zółty - powinien być podłaczony do pinu D/11 z tyłu panela z bezpiecznikami. Jeżeli ten pin jest już zajęt, to poszukaj, gdzie idze przewód z niego wychodzący - czy przypadkiem nie idzie do wtyczki, która nie jest nigdzie niepodłączona? Wtedy tam sie podłącz.
Zielono - bialy - pin K/12 W napelu bezpiecnzików - ale uwaga, jest on już zajęty, wychodza z niego dwa przewody - jeden do ogrzewania szyby, drugi właśnie do lusterek. Poszukaj konca tego drugiego - i wetknij w niego wtyczke z wiązki.
Czyli to jakos musze powpinać te kable od tylu tej całej listwy gdzie sa bezpieczniki i te przekazniki wszystkie dobrze rozumuje ??Czyli jakoś musze rozebrać te pułki pod kolumna kierownicy czy da sie wykrecic jakos calą ta listwe z bezpiecznikami tam i wtedy od tylu sie podpiac ?

Awatar użytkownika
Lipek81
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: Lipek81 » wt maja 12, 2009 08:20

Musisz ściągnąć półkę nad nogami kierowcy, potem odpiąć panel z bezpiecnzikami (po bokach masz takie białe pinki, nalezy je odciągnąć na bok, potem do siebie i wyciągnąć). Sciągasz panel z metalowych haków, odwracasz i się wpinasz.

Awatar użytkownika
Dystans6
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Dystans6 » pn maja 25, 2009 15:56

Narodził się problem z podłaczeniem tej wiązki nie wiem jak mam to zrobić pomóżcie. Brązowy - masa - podłaczasz do blaszki nad panelem bezpiecnzików (podłączyłem)
Czarno-zółty - powinien być podłaczony do pinu D/11 z tyłu panela z bezpiecznikami odkrecilem ta polke wyjolem skrzynke z bezpiecznikami ale tam sa duze w tyczki wszystkie powpinane w kazdej wtyczce jest przewaznie 5-10 kabli albo i wiecej a nie ma tam pinu d/11 czy cos takiego jak pin K/12 zeby podpiąć podgrzewanie lusterek. Ja mam golfa z 91 roku moze mam ta nowsza skrzynke bezpiecznikow czy cos ??.Niech ktoś mi powie jak to podlaczyć albo chociaz powie czy dobrze myśle bo ja chce zrobić juz tak jak nie znajde tych wtyczek gdzie to wpiąć to poprostu przedluze ten kabel pradowy podepne sie pod zapalniczke samochodowa tam chyba jest 12+ po stacyjce sie pojawia ale ten przewod bialo zielony to nie wiem gdzie go (tez go przedluzyc i pociagnac az do przelaccznika ogrzewania tylniej szyby i tam go podpiac ale czy to bedzie dzialac z kolei ??) Nie jestem elektrykiem i nie znam sie na tym moze ktos udzieli wskazowki albo jakas fotoporada bo nie wiem jak z tym sobie poradzić??

Awatar użytkownika
Lipek81
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: Lipek81 » pn maja 25, 2009 17:02

D/11 - to znaczy wtyczka (lub gniazdo) D, 11 - numer pinu w gnieździe.
K/12 - analogicznie - gniazdo lub wtyk o oznaczneiu K, pin numer 12 w gnieździe K.

Teraz trzeba zlokalizować te piny i gniazda - wchodzisz na stronę http://www.a2resource.com/electrical/CE2.html i tam masz rozrysowane co i jak. Jeżeli przy jakimś pinie nie ma wtyczki, czy coś, to można kupić taki konektorej pojedyńczy, który będzie tam pasował.

Awatar użytkownika
Dystans6
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Dystans6 » wt maja 26, 2009 13:42

Lipek81 pisze:D/11 - to znaczy wtyczka (lub gniazdo) D, 11 - numer pinu w gnieździe.
K/12 - analogicznie - gniazdo lub wtyk o oznaczneiu K, pin numer 12 w gnieździe K.

Teraz trzeba zlokalizować te piny i gniazda - wchodzisz na stronę http://www.a2resource.com/electrical/CE2.html i tam masz rozrysowane co i jak. Jeżeli przy jakimś pinie nie ma wtyczki, czy coś, to można kupić taki konektorej pojedyńczy, który będzie tam pasował.
Czyli co np jak jest ta wtyczka o oznaczeniu K pin 12 to jest kabel który wpiety jest w ta wtyczke musze go wyjąć jakoś i wpiąc ten z wiązki swoje i wtedy będa dwa kabelki i wpiać go spowrotem w tą wtyczke ??dobrze rozumuje ?? Myslalem poprostu ze to łatwo bedzie wpiąc poprostu te wtyczki z zwiazki w jakies miejsca ale widze ze w takim razie musze odciac ta wtyczke od podgrz lusterek czerwona co jest na foto wyzej w temacie bo pradowy juz byl obciety jak kupilem wiazke masa jest podlaczona tam po lewej stronie a te dwa przewody jakos do tych pinów musze powpinac w takim razie??dobrze rozumuje ??

Awatar użytkownika
Lipek81
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: Lipek81 » wt maja 26, 2009 20:55

Dystans6, co do pinu K/12 - z niego wychodzi jeden kabelek. Ten kabelek idze do ogrzewania tylnej szyby, ale po drodze, zaraz za panelem bezpieczników na tym kabelku jest złączka - rozepnij ją, a we wiązce od lusterej zrób na konektorkach coś w rodzaju rozgałęzienia, tak, żeby wpiąc się nim między dwa końce przewodów po rozpięciu tej złaczki.
Co do D/11 - tam prawdopodobnie będziesz miał pusto - ale podejrzewam, że da radę kupić taki konektorek, który będzie pasował do wtyczki, która siedzi na tym pinie. I teraz uwaga - szyby w starym panelu miały bezpiecznik przyczepiony do skrzynki - w nowym panelu ten bezpiecznik jest w skrzynce - jest to bezpiecznik nr 14 - w związku z tym nie potrzeba już dodatkowego bezpiecznika na przewodzie zasilającym szyby.

Awatar użytkownika
Dystans6
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Dystans6 » śr maja 27, 2009 01:15

[quote="Lipek81"]Dystans6, co do pinu K/12 - z niego wychodzi jeden kabelek. Ten kabelek idze do ogrzewania tylnej szyby, ale po drodze, zaraz za panelem bezpieczników na tym kabelku jest złączka - rozepnij ją (nie mam czegoś takiego ) ??
Co do D/11 - tam prawdopodobnie będziesz miał pusto - ale podejrzewam, że da radę kupić taki konektorek, który będzie pasował do wtyczki, która siedzi na tym pinie. I teraz uwaga - szyby (???chyba lusterka )w starym panelu miały bezpiecznik przyczepiony do skrzynki - w nowym panelu ten bezpiecznik jest w skrzynce - jest to bezpiecznik nr 14 - w związku z tym nie potrzeba już dodatkowego bezpiecznika na przewodzie zasilającym szyby.(lustra ??)czy ci sie pomylilo czy chodzi ci cos o szyby bo ja mam golfa wersje GL i oryginalnie byly szybki elektryczne zamontowane a le lusterka byly w manualu tylko ja chcialem dorzucic wyposazenie to moze ja nie mam takich wtyczek jak mowisz zaraz za skrzynak bezpiecznikow na kablu od podgrzewania szyby tylniej

Awatar użytkownika
Lipek81
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: Lipek81 » śr maja 27, 2009 06:45

Dystans6, bardzo przepraszam, pomyliły mi się dwa tematy - na forum jest jeszcze temat o podłączaniu elektrycznych szybek i tak mi się pomieszało :) Muszę doczekać do weekendu, może wtedy wypocznę i będe z sensem pisał :D .

Skoro masz uż elekteyczne szybki ori - pin D11 będziesz miał zajęty (bo wykorzystują go też elektryczne szybki), ale wiązka szybek jest tak pomyslana, że gdzieś koło panelu bezpiecnzików będziesz miał wolną złączkę od tej wiązki, z przewodem czarno-żółtym - tam się podłącz.

Co do pinu K/12 - rzeczywiście mój błąd - złączka, o której pisałem jest w bagażniku, a nie za panelem, więc trzeba się po prostu wpiąć w przewód wychodzący z pinu K/12, ewentualnie, jak chcesz się pobawić, to wyciągnąć pin z wtyczki i dolutować do niego drugi kabelek od lusterek, ewentualnie rozgiąc blaszki i ponownie zacisnąc.

Awatar użytkownika
Dystans6
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Dystans6 » śr maja 27, 2009 18:57

spoko dzieki i tak za pomoc ja zawracam glowe ciagle ale myslalem, ze jak kupie wiazke z wtyczkami gotowa to nie bede musial nic rozcinac kombinowac tylko te 3 wtyczki powpinam w odpowiednie miejsc i bedzie chulało ale to za dobrze by bylo widac.Zesbym wiedzial to bym nie kupowal tej wiazii nawet tylko sam kable pociagnol i zrobil to tak samo hehe i popodlaczal sie gdziekolwiek no ale mniej wiecej wiem o co chodzi nie mam teraz czasu moze w nastepnym tygodniu wkoncu to ogarne

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”