Jak odciąć dopływ płynu do tylnej wycieraczki

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Zico63b
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Zico63b » pn maja 25, 2009 18:21

Zacznijmy od początku, bo się pogubimy:
Ze zbiorniczka płynu ciecz wchodzi do pompki, z pompki są dwa wyjścia; w zależności od kierunku przepływu prądu - płyn wychodzi wyjściem na przednią, bądź tylną szybę. Jeśli teraz wężyk z tyłu, np przy tylnej szybie zablokujemy a pozostawimy możliwość by silnik mógł pchać płyn do zablokowanego węża to nastąpi spalenie silniczka.
W związku z tym oryginalnie w Borze manetki mają zablokowany styk podający prąd w kierunku pchania płynu na tylną szybę - bo wężyka nie ma w niej w ogóle.
W Limousine i Variant są wężyki do spryskiwania tyłu i można płyn do tyłu spokojnie pompować. Ponieważ VW lubi możliwie w jak największym stopniu unifikować części - manetki są prawie identyczne dla wszystkich wersji nadwoziowych, poza tym jednym stykiem w wersji Bora. To samo było w serii III czyli Golf III/Vento a jeszcze wcześniej Golf II/Jetta
Ostatnio zmieniony pn maja 25, 2009 18:27 przez Zico63b, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
misiek
_
_
Kontakt:

Post autor: misiek » pn maja 25, 2009 18:34

Zico63b pisze:Ze zbiorniczka płynu ciecz wchodzi do pompki, z pompki są dwa wyjścia; w zależności od kierunku przepływu prądu - płyn wychodzi wyjściem na przednią, bądź tylną szybę. Jeśli teraz wężyk z tyłu, np przy tylnej szybie zablokujemy a pozostawimy możliwość by silnik mógł pchać płyn do zablokowanego węża to nastąpi spalenie silniczka.
a to to wiedziałem
Zico63b pisze:W związku z tym oryginalnie w Borze manetki mają zablokowany styk podający prąd w kierunku pchania płynu na tylną szybę - bo wężyka nie ma w niej w ogóle.
W Limousine i Variant są wężyki do spryskiwania tyłu i można płyn do tyłu spokojnie pompować. Ponieważ VW lubi możliwie w jak największym stopniu unifikować części - manetki są prawie identyczne dla wszystkich wersji nadwoziowych, poza tym jednym stykiem w wersji Bora. To samo było w serii III czyli Golf III/Vento a jeszcze wcześniej Golf II/Jetta
i wszystko jasne, koniec OT :bigok:

:-k ...

greg

Post autor: greg » pn maja 25, 2009 20:04

misiek10111 pisze:to o co tu chodzi?
chodzi o to ze pompka w borze ma 1 wyjście dla jednego wężyka - obrócenie biegunów (założenie manetki z golfa do bory) przy braku odpływu płynu powoduje spalenie pompki

Awatar użytkownika
cylinder
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: cylinder » pn maja 25, 2009 21:08

Już wszystko zrobione, i działa, znaczy się nie działa tak jak powinno.

Potrzebne narzędzia:
Obrazek

Etap prac:

Rozcięcie kabelka
Obrazek

Przylutowanie diody 3A
Obrazek

zaizolowanie rurką termokurczliwą
Obrazek

I szafa gra, znaczy się przód pryska a tył nie, tak jak chciałem, dzięki wielkie Zico63b, dzięki panowie za udział w dyskusji.

A i jeszcze jedno, czy możecie mi powiedzieć czy kupie ten zatrzask na allegro, jeśli tak to podeślijcie linka jak znajdziecie, lub jeśli nie ma go na allegro to czy kupie choć w ASO, jest to zatrzask od tapicerki tylnej klapy, złamał sie przy sciaganiu cholera. :grin:
Obrazek

greg

Post autor: greg » pn maja 25, 2009 21:11

Zico63b, rozbierłeś manetkę bory? nie to - ja rozbierałem i nie prawda ze nie ma pinu w manetce bory bo jest - różnica polega na innym kształcie prowadnika który nie pozwala odchylić przełączyć manetki na spryskiwanie tyłu :bigok:

Awatar użytkownika
Zico63b
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Zico63b » pn maja 25, 2009 22:05

Kolego Greg, masz rację! Wszystko w porządku, nie pisałem: "nie ma styku". Może nie dokładnie napisałem: "zablokowany styk", czy "poza tym jednym stykiem". Chodzi mi o to, że manetki w Bora są takie iż styk nie może dostać prądu. Ja w ogóle często piszę według swego toku myślenia i nie zawsze dobrze jestem odczytany. Ale w sumie to szczegóły i najważniejsze, że układ działa zgodnie z wymaganiami Kolegi Cylinder, dzięki i pozdrawiam uczestników dyskusji!
Ostatnio zmieniony pn maja 25, 2009 22:10 przez Zico63b, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
misiek
_
_
Kontakt:

Post autor: misiek » wt maja 26, 2009 06:45

cylinder pisze:to czy kupie choć w ASO, jest to zatrzask od tapicerki tylnej klapy, złamał sie przy sciaganiu cholera. :grin:
powinni mieć coś takiego

:-k ...

Awatar użytkownika
cylinder
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: cylinder » wt maja 26, 2009 07:22

misiek10111 pisze:powinni mieć coś takiego
będę szukał.

Dzięki panowie jeszcze raz. :pub:
Ostatnio zmieniony wt maja 26, 2009 07:22 przez cylinder, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Zico63b
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Zico63b » wt maja 26, 2009 08:54

Ta część ma numer 1J9 971 848, Uchwyt wiązki klapy tylnej limousine.
Obrazek

To chyba to, w ASO można dostać, czasem trzeba poczekać ze dwa dni na kuriera.

Awatar użytkownika
cylinder
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: cylinder » wt maja 26, 2009 09:37

Zico63b pisze:Ta część ma numer 1J9 971 848, Uchwyt wiązki klapy tylnej limousine.
[url=http://images50.fotosik.pl/131/9ba714284bca7360m.jpg]Obrazek[/URL]

dzieki Zico63b, za numer, masz umnie drugiego punkta

Wiecie co, wczoraj zjeździłem całe miasto żeby kupić coś do zaslepienie tylnej wycieraczki i nic nie kupiłem normalnie co za dziura, nie macie jakiegos pomysłu żeby kupić coś o średnicy 2,7 cmm i zaślepić ta pieprzoną dziurę, nie ma nić w ASO?, coś podobnego jakaś zaslepka bedaca częscią auta a pasująca do otworu w szybie.?
Ostatnio zmieniony wt maja 26, 2009 09:41 przez cylinder, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Kamel
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: Kamel » wt maja 26, 2009 10:16

cylinder pisze:nie macie jakiegos pomysłu żeby kupić coś o średnicy 2,7 cmm i zaślepić ta pieprzoną dziurę, nie ma nić w ASO?
Pewnie potrzebujesz coś takiego: http://www.allegro.pl/item637972233_zas ... lecam.html

. . . . . . . . . . MOJA BYŁA GOLFINA . . . . . . . . . . . . . MOJA OBECNA JETTA . . . . . . . . . .

Awatar użytkownika
cylinder
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: cylinder » wt maja 26, 2009 10:30

Kamel pisze:
cylinder pisze:nie macie jakiegos pomysłu żeby kupić coś o średnicy 2,7 cmm i zaślepić ta pieprzoną dziurę, nie ma nić w ASO?
Pewnie potrzebujesz coś takiego: http://www.allegro.pl/item637972233_zas ... lecam.html
o własnie, kurka tylko aż tyle, taki koszt za zaslepkę. hmm

Poszukam jeszcze w akcesoriach meblowych, ale dzieki Kamel za linka

[ Dodano: 26 Maj 2009 12:44 ]
Zico63b pisze:Ta część ma numer 1J9 971 848, Uchwyt wiązki klapy tylnej limousine.
[url=http://images50.fotosik.pl/131/9ba714284bca7360m.jpg]Obrazek[/URL]

Zico63b sprawdz mi jeszcze raz ten numer, bo gośc w ASO ma to zapisane jako blaszka, a to przecierz plastikowe jest.
Ostatnio zmieniony wt maja 26, 2009 11:09 przez cylinder, łącznie zmieniany 1 raz.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”