Ubywa oleju ( foty ) MK3
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Zdarza się, silnik jest pochylony, jak leje się z tyłu (od strony ściany grodziowej) to pięknie potrafi spływać po rowku, który tworzy krawędź uszczelki pod głowicą na przód motoru. Ale masz za wyraźne ślady wycieku powyżej tego rowka, z boku silnika. Zdejmij pokrywę paska rozrządu i obejrzyj, czy w okolicach uszczelniacza nie jest mokro. Dość mocno to jest zabudowane, ale w górnej części raczej można bez demontażu czegokolwiek (paska, kół) odkręcić 2 lub 3 śruby mocujące stałą osłonę, odchylić ją o pół cm do oparcia o koło pasowe i obejrzeć co leci.
MH po przeszczepie bloku - alive&kicking!
Jak zobaczyłem fotki to własnym oczom nie wieżyłem Również posiadam ten model silnika, i wyciek oleju wtym samym miejscu. Tylko jak dla mnie jest to na 100% uszczelka pod głowicą. Pod osłoną paska rozrządu nie było śladu oleju... Szczerze mówiąc do tej pory nie brałem pod uwagę żadnej innej możliwośći defektu.
FAKTY;
- Korek wlewu oleju wysmarowany po same uszy "masłem"
- w zbiorniczku wyrównawczym płynu chłodzącego śladowe ilośći oleju.
Dla mnie ten wyciek to tylko i wyłącznie Walnieta uszczelka pod głowicą, ... a u kolegi ???
Ten typ pewnie tak ma
FAKTY;
Dla mnie ten wyciek to tylko i wyłącznie Walnieta uszczelka pod głowicą, ... a u kolegi ???
Ten typ pewnie tak ma
a u kolegi na 99% to nie uszczelka pod głowicą bo już sama głowica jest oblana olejem, A u Ciebie owszem to może być uszczelkaBiZiCz pisze:Jak zobaczyłem fotki to własnym oczom nie wieżyłem Również posiadam ten model silnika, i wyciek oleju wtym samym miejscu. Tylko jak dla mnie jest to na 100% uszczelka pod głowicą. Pod osłoną paska rozrządu nie było śladu oleju... Szczerze mówiąc do tej pory nie brałem pod uwagę żadnej innej możliwośći defektu.
FAKTY;
Ten typ pewnie tak ma
- Forester
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
mam dokladnie taki sam wyciek w takim samym silniku - i dlatego mam pytanie: czy to faktycznie okazalo sie ze to tylko uszczelniacz walka rozrzadu? czy moze cos jeszcze wymieniales, ile kosztowalo no i czy juz nie ma dalszych wyciekow?yaru pisze:Odkrecilem pokrywe rozrzadu. Dolna czesc silnika jest mokra tak do wysokosci kola zamachowego.
dzieki, pozdro!!
POZDRO !!
----------------------------------------------------
>>>EUROPE EDITION --- ZAGAZOWANY<<<
----------------------------------------------------
>>>EUROPE EDITION --- ZAGAZOWANY<<<
- ultradźwięk
- Ma gadane
- Kontakt:
Witam, podobnie jak inni posiadacze ABU po obejrzeniu zdjec troszke sie zdziwilem. Mialem to samo i mam to samo . Wymienilem wszystkie zimeringi i uszczelke pod pokrywa zaworow (uszczelnilem silikonem) i bylo ok, jakies 5 tys. Teraz znowu ta sama sytuacja, leci z boku po bloku od strony rozrzadu. Wiem ze to nie ladnie wyglada ale nie mam juz sily, wydaje mi sie ze to znowu ten uszczelniacz na walku.
-
- VW Baron
- Auto: Szukam... i NC700X
Tanie zamienniki jesli zakladacie, to tak wlasnie macie ze wam znow leci, ja wymienialem uszczelniacz 1,5 roku wstecz przy okazji wymiany rozrzadu i zapomnialem o wyciekach..
Pozdro
Gitner
Pozdro
Gitner
Ostatnio zmieniony pn sty 16, 2006 09:51 przez Gitner, łącznie zmieniany 1 raz.
2004 - 2010 był MK3 Variant . . . od 2010 jest Variant służbowy . . .
Wykres 1Z seria + R
FAQ - Tempomat za grosze !!!
Wykres 1Z seria + R
FAQ - Tempomat za grosze !!!