Co ile tys. Km zmieniacie klocki i tarcze hamulcowe
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Co ile tys. Km zmieniacie klocki i tarcze hamulcowe
w moim mk4 przednie klocki zmieniałem po 45 tyś a tylne po 80 tyś
Ja myślę że nie ma reguły na wymianę klocków i tarcz. To zależy od użytkowania (spokojna jazda albo sportowa), od firmy czy materiału z którego wykonane są te podzespoły. Ja wymieniłem po zakupie samochodu i w tej chwili przejechałem 20 tyś km .Ostatnio robiłem oględziny klocków i tarcz i myślę że wytrzymią jeszcze ze 20 tyś km. To podobnie jak u Ciebie. Pozdrawiam.
-
- Mały gagatek
-
- Ma gadane
Reguły chyba nie ma.
Zależy od jakości klocków (czym efektywniejsze tym krótszy żywot) i temperamentu kierowców.
U mnie w firmie mamy kilka identycznych busów (Renault Master) i jeżdżą podobne trasy, hamulce mają identyczne. Kiedyś szef sprawdzał faktury z serwisu i może w to trudno uwieżyć ale jeden koleś nie przejeżdżał na swoich klockach i oponach nawet połowy tego co potrafił przejechać "najdelikatniejszy" z reszty kierowców.
A co do tarczek to słyszałem, że powinno się je zmieniać co drugą wymianę klocków.
Pozdrawiam
Zależy od jakości klocków (czym efektywniejsze tym krótszy żywot) i temperamentu kierowców.
U mnie w firmie mamy kilka identycznych busów (Renault Master) i jeżdżą podobne trasy, hamulce mają identyczne. Kiedyś szef sprawdzał faktury z serwisu i może w to trudno uwieżyć ale jeden koleś nie przejeżdżał na swoich klockach i oponach nawet połowy tego co potrafił przejechać "najdelikatniejszy" z reszty kierowców.
A co do tarczek to słyszałem, że powinno się je zmieniać co drugą wymianę klocków.
Pozdrawiam
- Dawca_Nerek
- Forum Master
-
- Ma gadane
JA na bębnach z tyłu mam przechulane 209000 kilometrów i są w bdb stanie tak samo jak tylne klocki(pewnie w niemcach były zmieniane) no ale nie czepiajmy się.Na przodzie klocki mam od 15000 kilometrów wstecz.Tyle na nich przejechałem już.Tarcze mieszczą się w normie jeszcze ale późn ą wiosną lub początkiem lata je wymienię.
Przypominam że rozmiar nominalny Mk2 tarcz to nowe 12 milimetrów a starte do 10 milimetrów(należy je wtedy wymienić nawet trzeba).
Przypominam że rozmiar nominalny Mk2 tarcz to nowe 12 milimetrów a starte do 10 milimetrów(należy je wtedy wymienić nawet trzeba).