Pytanie o przegub wewnętrzny

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
wojtas_GT
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Pytanie o przegub wewnętrzny

Post autor: wojtas_GT » ndz maja 24, 2009 03:19

MK4 1,6 16V ATN 2000r. 150000km
Witam, mam pewien problem. Polega on na tym, że z prawej strony, ogólnie z okolicy skrzyni i półosi czyli od dołu podczas np. redukowania biegu i puszczania sprzęgła słychać coś w stylu stuku, metalicznego, jakby coś było luźne, przypomina to trochę, hehe, dźwięk jaki można było słyszeć w maluchach, gdy wyrobił się frez na zabierakach lub był wywalony przegub. Ten sam dźwięk słyszę też stojąc na postoju, po wrzuceniu 1 biegu i energicznym popuszczaniu gdzieś do połowy poślizgu i wciskaniu, wiecie o co chodzi.

Trwa to właściwie od kilku miesięcy, od kupna ale wydaje mi się że stuk narasta, jakby z przebiegiem. Byłem z tym i owszem przy okazji innych spraw i mechanik niby sprawdzał, że wszystko gra, 3 poduszki pod silnikiem są dobre, półosie, nic nie leje ze skrzyni, z tym że stawiam na ten dźwięk jak w 126p. Jako tako na codzień nie słuchać tego postukiwania, przy spokojnej jeździe, ale z czasem zaczyna mnie to już irytować. Nie chcę jechać na dzieńdobry do skrzyniarzy, bo zaraz mi powiedzą że ten typ tak ma, że lecą te skrzynie itd. o czym wiem.

Pytanie jest takie, czy ktoś się spotkał z tym objawem, czy np. nie mógłby to być przegub wewnętrzny, a jeśli tak to jak to sprawdzić bez rozbierania, jaki tam pasuje przegub, w jakich pieniądzach i czy wystarczy poodkręcać wkoło śruby i da radę go zmienić, czy trzeba wyjechać z półośką? A może to jakieś bebechy w skrzyni przy przekładni głównej?

Awatar użytkownika
miś fazi
_
_

Post autor: miś fazi » ndz maja 24, 2009 09:46

ciężko tak coś powiedzieć , przegub sprawdzisz podnosząc auto z tej strony gdzie będziesz sprawdzał , wejdź pod samochód , ktoś niech Ci porusza kołem energicznie w prawo , potem w lewo , jeśli jest luz to zaraz go wyczujesz trzymając go ręką , typ przegubu nie jest Ci potrzebny , bo w każdym sklepie dadzą Ci taki jak potrzebujesz , podasz im tylko markę i rok produkcji , oczywiście możliwe jest tak samo to , że coś się psuje w różnicowym

Awatar użytkownika
wojtas_GT
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Dokupi się to poza ASO?

Post autor: wojtas_GT » ndz maja 24, 2009 21:04

Wg. Etki w tym akurat modelu zastosowany jest przegub wewnętrzny z krzyżakiem. Poświęciłem trochę czasu by znaleźć w sieci zamiennik (6Q0 498 103D) ale nie udało mi się znaleźć nic poza używkami w allegro, w dodatku z całą półosią, osobiście nie przepadam za szrotami w częściach zużywających się mechanicznie. Ma ktoś doświadczenia w zdobyciu tego przegubu, albo objawach jego niesprawności? Przypominam że u mnie jest takie psztęk... :hmm:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”