ŚMIERDZĄCA KLIMATYZACJA POMIMO ODGRZYBIANIA

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

mri21
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

ŚMIERDZĄCA KLIMATYZACJA POMIMO ODGRZYBIANIA

Post autor: mri21 » pt maja 22, 2009 16:12

Mam problem z klimatyzacją, a mianowicie wydobywa się z niej niesamowity smród, gdy jest wyłączona. Kilkanaście dni temu przeprowadziłem zgodnie z instrukcją z forum odgrzybianie wykorzystując środek CNC. Przez pierwsze kilka dni wszystko było w porządku wręcz pachniało. Niedługo po odgrzybieniu zaczął ze zdwojoną siłą wracać zapach, który starałem się usunąć. Występuje on po wyłączeniu klimy, a jest spotengowany jeśli wrócę np. po 10 minutach do samochoduina nowo oodpalę na wyłączonej klimie. Ponadto zauważyłem, że parują szyby czyli jakby gromadziła się wilgoć. Czy ktoś może mi pomóc? Kiedyś trafiłem na pewien wątek o zatkanym odprowadzeniu skroplin jednak nie wiem gdzie on się znajduje by móc to sprawdzić. Ma ktoś jakieś sugestie co może być przyczyną?

Awatar użytkownika
dziechu
Forum Master
Forum Master
Auto: Golf III, Touran I 2.0 FSI
Silnik: 1Z

Post autor: dziechu » pt maja 22, 2009 18:01

Jeżeli w klimatyzacji jest gruby osad grzyba (pleśni) to zwykłe odgrzybianie nic nie pomoże. Pozostaje tylko rozebrać klimatyzacje (parownik, przewody), dokladnie wyczyścić mechanicznie, zdezynfekować (np. mocny roztwór Ace). Potem można pokryć preparatem zawierającym srebro jak np. firmy Nanosilver (bakterie i grzyby nie rozwijają się w obecności srebra) i poskładać. Bedzie spokój na parę lat.

mri21
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: mri21 » sob maja 23, 2009 20:04

Z tego co patrzyłem to jakoś specjalnie grzyba nie było - kożucha. Czy wie ktoś którędy przechodzi ten przewód odprowadzający skropliny? Chciałbym się do niego dostać i spróbować udrożnić.

Awatar użytkownika
norek111
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: norek111 » sob maja 23, 2009 21:04

mri21 pisze:Czy wie ktoś którędy przechodzi ten przewód odprowadzający skropliny? Chciałbym się do niego dostać i spróbować udrożnić.
od strony komory silnika,wsuń kawałek drutu od strony pasażera to zobaczysz gdzie jest odpływ
Ostatnio zmieniony sob maja 23, 2009 21:05 przez norek111, łącznie zmieniany 1 raz.

jak robisz już coś złego,to rób to dobrze
LAUNCH X431,VCDS 11.11.5,VAG-TACHO 2.5,VAGDashCAN 5.29,AUTO-COM,OP-COM

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”