Nierówna praca na wolnych obrotach
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Nierówna praca na wolnych obrotach
witam.. mam pewien problem.. niedawno zmieniłem silnik w swoim goferku i po tym zabiegu silnik nierówno pracuje.. zmieniłem silnik z PF na PB ale kolektory przełożyłem ze swojego.. ciśnienie w cylindrach dobre i na poprzednim silniku (który miał o średnio 2 bary mniejsze ciśnienie na cylindrach) było wszystko ok. silnik pracował równo a teraz na wolnych obrotach które wachają się między 600-700 silnik szarpie.. na wysokich jest git i po rzygazówce jak gwałtownie puszczę gaz to ledwo utrzymuje się na obrotach..dzieje się to zarówno na gazie jak i benzynie..układ WN jest dobry, zmieniałem już zawór regulacji wolnych obrotów, ustawiałem skład mieszanki i nic. rozrząd też już sprawdzałem z 5 razy i też nic.. aparat zapłonowy również wymieniłem i ciągle nic..podciśnienia podłączone prawidłowo, przepływka -nie ma znaczenia bo na gazie też to samo.. o co tu może chodzić??
Ostatnio zmieniony pt maja 22, 2009 14:36 przez aregus, łącznie zmieniany 1 raz.
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=259325
- Paweł Marek
- V.I.P.

Przepływka ma znaczenie mechaniczne, jeśli ma na przykład przyblokowana klapkę to też będą chece z obrotami na obu paliwach. Lewego powietrza niema? Zapłon jak ustawiałeś, zgodnie z zasadami dla tego silnika czy na oko? Próbowałeś nim kręcić na pracującym silniku czy w jakiejś pozycji nie jest lepiej?
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
a więc tak..przepływka chodzi bo nawet ostatnio ją sciągnąłem i czyściłem i nie ma blokad, a co do zapłonu to na oko i ustawiałem na pracującym silniku ale chodzi trochę lepiej jak bardzo go przyspieszę ale wtedy na wysokich obrotach jest problem..a właćnie co do zapłonu to na kole zamachowym jast taka kreska i zero.. zero jest do ustawiania rozrządu a kreska do zapłonu więc jak będę widział tą kreskę przez okienko w skrzyni i ustawię na aparacie zapłonowym palec do tej kreski na jego obudowie to powinien być zapłon na 6 stopni prawda?
- Paweł Marek
- V.I.P.

no tak, tyle że w tym silniku robisz do z odpiętym czujnikiem temperatury i przy 2250 obrotów/minute. Oczywiście piszemy o wykorzystaniu lampy strobokopowej. Jak nie pomoże to mimo wszystko stawiam na pomyłkę w rozrządzie.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
rozrząd ustawiłem w ten sposób... zero na kole zamachowym, kreska na wewnętrznej stronie koła od wałka rozrządu równolegle do płaszczyzny głowicy no i aparat zapłonowy na pierwszy cylinder.. a poza tym jeśli chodzi o zapłon to nawet na ciepłym silniku bez odczepiania czujnika temp i bez 2250 obrotach powinienem trafić w jakiś sensowny punkt kiedy auto bedzie dobrze chodziło a tu lipa..w p[oprzednim silniku ustawiałem też na słuch i było git a teraz nie da się
- Paweł Marek
- V.I.P.

dlatego podejrzewałem błąd w rozrządzie własnie. I proponuję powtórz kontrolę ustawiając też koło wąłka posrdeniego jak ma być żeby jego znak nakładał się na znak na kole pasowym wału, a dopiero potem włóż aparat zapłonowy tak żeby trafiał w pierwszy kabel w kopułce. Bo a nóż teraz masz aparat źle włożony i iskra ma daleko skakać z palca do kopułki. Musisz do tego zdjąc koło pasowe wału, zdjąc osłone dolną paska, załozyć nazad prowizorycznie koło pasowe i dopiero ustawiać.aregus pisze:a poza tym jeśli chodzi o zapłon to nawet na ciepłym silniku bez odczepiania czujnika temp i bez 2250 obrotach powinienem trafić w jakiś sensowny punk