Witam!
Przeglądam forum i znalazłem sporo opinii na temat silnika 1.6SR i 1.6 16V dotyczących zbyt małej mocy jak na auto typu MK4, Bora czy Toledo II. Z danych technicznych silników wynika,że silniki o poj. 1.6 przyspieszają od 0-100km/h w ok.11.7s, natomiast silnik 2.0 8V w ok.11s. Zatem rożnica to niecała sekunda, więc dlaczego silnik 2.0 jest bardziej odpowiedni? Czy ktoś miał okazję porównać moc tych silników w tym samym rodzaju auta? Pytam bo szukając Bory kombi łatwiej znaleźć z silnikami 1.6 w wersji Highline. Proszę o Wasze opinie.
Różnica w jeździe 1.6, a 2.0
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Nie jeździłem 1.6 (ani w golfie ani w borze), ale myślę, że bardziej opłaca się wziąć 2.0. Silnik bardziej elastyczny (co się chwali na trasie), spalanie minimalnie większe niż w przypadku 1.6 (oczywiście zależy to w dużej mierze od kierowcy), żywotny, przyspieszenie do 100 ma lepsze, no i przy wyższych prędkościach przyjemnie się podróżuje.
Co do porównania to pogoniłem niedwano takiego golfa 1.6. Przyznam nie było łatwo. Pewnie ten 110km. Do 100km/h minimalnie się zbliżałem no ale wyżej, pojemność zrobiła swoje, przy około 130 go wyprzedziłem dosyć gładko.
Co do porównania to pogoniłem niedwano takiego golfa 1.6. Przyznam nie było łatwo. Pewnie ten 110km. Do 100km/h minimalnie się zbliżałem no ale wyżej, pojemność zrobiła swoje, przy około 130 go wyprzedziłem dosyć gładko.
Ostatnio zmieniony czw maja 14, 2009 23:29 przez luki109, łącznie zmieniany 1 raz.
- scss
- Ma gadane
- Auto: Bora Variant 1.6 AUS, Polo 6N2 1.4 AUD, Amarok 4Motion BiTDI 2.0
Witam!
Miałem borę (sedan) z silnikiem 2.0 (APK) teraz mam borę varianta z silnikiem 1.6 16V (AUS). Porównując oba te silniki mogę Ci napisać, ze 2.0 wolniej się zbiera przy ruszaniu (w końcu to 8V), ale tak po wyżej 2500 obr/min to potrafi fajnie pojechać. Przy wyprzedzaniu 140km/h to nie problem i masz jeszcze dużą rezerwę mocy. W 1.6 natomiast tak do ok 80 km/h to jest dość żwawy, za to tak powyżej 110km/h to słabiutko, aczkolwiek da się jeździć. Ważniejsze jest moim zdaniem to, że jednostka 2.0 APK jest silnikiem nie do zaj...ania (mocna skrzynia biegów, czego nie powiem o 1.6). 1.6 pracuje jak pralka - skaczące obroty to chyba w większości norma, zaś 2.0 - ładnie i równiutko. Spalanie wiadomo będzie większe w 2.0, ale to także zależy od nogi kierującego. Z łykaniem oleju w obu silnikach nie mam problemu - śladowe ilości zużycia (leję Castrola egde 0-30W). Jeżeli miałbym wybierać to wziąłbym 2.0. Mam nadzieję ze Ci pomogłem.
Miałem borę (sedan) z silnikiem 2.0 (APK) teraz mam borę varianta z silnikiem 1.6 16V (AUS). Porównując oba te silniki mogę Ci napisać, ze 2.0 wolniej się zbiera przy ruszaniu (w końcu to 8V), ale tak po wyżej 2500 obr/min to potrafi fajnie pojechać. Przy wyprzedzaniu 140km/h to nie problem i masz jeszcze dużą rezerwę mocy. W 1.6 natomiast tak do ok 80 km/h to jest dość żwawy, za to tak powyżej 110km/h to słabiutko, aczkolwiek da się jeździć. Ważniejsze jest moim zdaniem to, że jednostka 2.0 APK jest silnikiem nie do zaj...ania (mocna skrzynia biegów, czego nie powiem o 1.6). 1.6 pracuje jak pralka - skaczące obroty to chyba w większości norma, zaś 2.0 - ładnie i równiutko. Spalanie wiadomo będzie większe w 2.0, ale to także zależy od nogi kierującego. Z łykaniem oleju w obu silnikach nie mam problemu - śladowe ilości zużycia (leję Castrola egde 0-30W). Jeżeli miałbym wybierać to wziąłbym 2.0. Mam nadzieję ze Ci pomogłem.
Pozdrawiam Grzesiek.
Ja mam golfa 2.0AQY a brat bore 1,6. Co ciekawe moj golf jest ciezszy o 30kg Moim zdaniem róznica jest duza miedzy tymi autami szczegolnie w elastycznosci i przy wiekszych predkosciach. Spalanie jest nie wiele wieksze a przyjemniej sie jezdzi. Generalnie tym 1,6 zle mi sie jezdzi w z zyciu bym sie nie zamienił.
Dziękuję za odpowiedzi.Na spalaniu mi zbytnio nie zależy,bo zamierzam gaz zamontować.Zależy mi na płynnej jeździe w trasie,bez redukcji biegów przy każdym wyprzedzaniu.Zatem będę szukał Bory 2.0 kombi z full wypasem,ale to dopiero po wakacjach,bo okres wakacyjny to nie czas na zbieranie kasy lecz wydawanie.I pewnie mój budżet na auto zmaleje.Myślałem też o Toledo II,ale jednak dla rodziny 2+2 zbyt kłopotliwy bagażnik.Dzięki i pozdrawiam posiadaczy VW!!!