[ Dodano: Sro Sty 11, 2006 02:37 ]
a i wlasnie co to jest wspolczynnik nosnosci jesli wynosi np 600 kg to znaczy ze powinno sie wziasc wage samochodu z pasazerami i podzielic na 4 bo sa 4 kola i zeby sie zmeiscic czy o co chodzi ??
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Tak, to jest to. Z tym, że nie" powinno się zmieścić", ale powinno być dość dużo ponad. Jeśli będzie na "styk" to opona będzie pracowała z max. obciążeniem i szybciej się zużyje. Ale nie masz się co martwić, opony zazwyczaj mają indeksy nośności ze sporą górką.phoenixgold pisze:a i wlasnie co to jest wspolczynnik nosnosci jesli wynosi np 600 kg to znaczy ze powinno sie wziasc wage samochodu z pasazerami i podzielic na 4 bo sa 4 kola i zeby sie zmeiscic czy o co chodzi
Jeśli chodzi o wąskie opony na zimę to nie do końca chodzi o odprowadzanie błota pośniegowego. Ważniejsze jest to iż nacisk na podłoże a tym samym przyczepność na sliskiej nawierzchni jest większa, a o to w zimie głównie chodzi.Co do odprowadzania wody, opony letnie projektuje się włanie po tym kątem. Odpowiednia ilość i kształt lamele sprawia, że woda jest skutecznie odprowadzana.Oczywiście zawsze jest to jakiś kompromis.Na idealnej (sucha, gładka) nawierzchni najlepiej sprawuję się slicki-wide F1.phoenixgold pisze:dzieki za info w 2 tematach , a czy wiecie jak to jest z oponami bo slyszalem ze na zime powinny byc w miare waskie bo lepiej odprowadzaja bloto poslisgowe i snieg a na lato mozna szersze ale to tez nie dobrze bo znow jak zacznie padac to wydluza sie czas odprowadzania wody czyli reasumujac fajne szerokie oponki mozna uzywac na torach wyscigowych bo wiadomo ze latem tez pada deszcz ladnie wydladaja ale sa nie praktyczne co o tym sadzicie ??
Do twojego auta , aby zachowac właściwą średnice koła możesz stosowac takie opony:phoenixgold pisze:witam mam pewien problem poniewaz dzis kupilem wreszcie dla mnie nowego a wogole uzywanego golfa IV sdi 2002r w katalogu pisze ze opony maja miec wymiar 175/80r14 ale ten wymiar jest jakies dziwny tu http://www.opony.com.pl/encyklopedia/en ... a.asp?ID=1 sie dowiedzialem co nieco o oznaczeniach ale z nich wynika (mam nadzieje ze rozumowanie ok) ze do danego typu samochodu mozna stosowac kilka wymiarow opon. i teraz chcialbym kupic opony w innym wymiarze (opon a nie rzeczywistosci ) nieco inny wymier. jaki ? sam niewiem w sumie ale powiem w czym rzecz bedzie jasniej. Chcialem kupic oponki Dunlop SP Winter Sport 3D ale ten model nie wystepuje w tym wymiarze jakie mam opcje w takim razie, jaki wymiar kupic zastepczo zeby bylo ok, sugeruje sie strona www.opony.pl i dostepnoscia tego modelu opon dzieki pozdrawiam
Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 72 gości