1.8 16vPL Auto stało 7lat co warto zrobić przed odpaleniem??
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- kuballa1985
- Nowicjusz
- Kontakt:
1.8 16vPL Auto stało 7lat co warto zrobić przed odpaleniem??
Witam wszystkich.
Jak pisałem ostatnio reanimuje golfa mk2 z silnikiem 1.8 dohc 16v PL 129km z 1988roku. Auto stało przez 7 lat na placu i ktoś ukradł kilka części miedzy innymi cewkę i części kolumny kierowniczej. Części dzięki waszej pomocy kupiłem i w sobote zabieramy się do pracy.
Mam pytanie o czym nie można zapomnięć przed próbą pierwszego odpalenia auta po tak długim czasie stania,aby nie narazić się na koszty dodatkowych napraw???
Pozdrawiam.
Jak pisałem ostatnio reanimuje golfa mk2 z silnikiem 1.8 dohc 16v PL 129km z 1988roku. Auto stało przez 7 lat na placu i ktoś ukradł kilka części miedzy innymi cewkę i części kolumny kierowniczej. Części dzięki waszej pomocy kupiłem i w sobote zabieramy się do pracy.
Mam pytanie o czym nie można zapomnięć przed próbą pierwszego odpalenia auta po tak długim czasie stania,aby nie narazić się na koszty dodatkowych napraw???
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony wt maja 12, 2009 18:23 przez kuballa1985, łącznie zmieniany 2 razy.
- kiler_444
- Ma gadane
- Kontakt:
sprawdz czy jest jescze olej odkrec swiece i przeczysc je i moze warto byłoby psiknac oleju troche na tłoka zeby nie zatralo sie cokolwiek i popatrz moze na pasek rozrzadu czy jest jescze w stanie przeniesc naped
SPRZEDAM UCHWYTY NA KLUCZE PŁASKIE http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=276181
kiler_444
kiler_444
- kuballa1985
- Nowicjusz
- Kontakt:
olej jest patrzyłem ostatnio nawet po odkręceniu korka widać że wilgotno. czy warto wymienic oleje przed samą próbą ??
[ Dodano: 12 Maj 2009 17:15 ]
bo może trzeba będzie zlać i wtedy szkoda
Co jescze warto zrobić???
[ Dodano: 12 Maj 2009 17:15 ]
bo może trzeba będzie zlać i wtedy szkoda
Co jescze warto zrobić???
Ostatnio zmieniony wt maja 12, 2009 17:34 przez kuballa1985, łącznie zmieniany 1 raz.
- jarekkoval
- Forum Master
- Kontakt:
- kuballa1985
- Nowicjusz
- Kontakt:
Aż taki kozak to ja nie jestem. Za mało sie na tym znam. Co innego zmienić olej wykręcić świece czy coś wymienić a co innego rozebrać i złożyć silnik od a do z jak go rozłoże to już nigdy nie zadziała
Ostatnio zmieniony wt maja 12, 2009 18:33 przez kuballa1985, łącznie zmieniany 1 raz.
ciekawośc czy odpali jest większa niż konsekwencje uruchomienia takiego silnika bez przygotowania:
Proponuje wykręcić świece wtrysnać olej ale taki w sprayu.
Zdjąć pokrywe zaworów spryskać wałek i krzywki
Sprawdzić rozrząd-pasek czy n ie sparciały
spuścić stary olej i zalac najtanszym mineralem
wrzucić 5bieg i przepchać auto po placu niech sie gładzie cylindryczne przetrą z syfu
Można zalać cylindry naftą przed zmianą na ten mineral na czas odpalania.
ięcej nie widze opcji bez rozkładania motoru.
Proponuje wykręcić świece wtrysnać olej ale taki w sprayu.
Zdjąć pokrywe zaworów spryskać wałek i krzywki
Sprawdzić rozrząd-pasek czy n ie sparciały
spuścić stary olej i zalac najtanszym mineralem
wrzucić 5bieg i przepchać auto po placu niech sie gładzie cylindryczne przetrą z syfu
Można zalać cylindry naftą przed zmianą na ten mineral na czas odpalania.
ięcej nie widze opcji bez rozkładania motoru.
- kuballa1985
- Nowicjusz
- Kontakt:
- PAPAYOS
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
A jak okaże się że silnik nie ożyje? To stracisz tylko parę groszy.kuballa1985 pisze:czemu najtańszym
Ja proponuję najpierw sprawdzić pasek rozrządu i po wykręceniu świec wlać po setce oleju napędowego. Potem 5 bieg i niech tłoki zrobią parę suwów z "ropą", potem nie wkręcając świec zajeblować rozrusznikiem niech olej napędowy wyrzuci przez otwory na świece, wkręcić świece i ognia. Sprawdź czy podaje paliwo, jest iskra i wszystko...
A jeśli chodzi o olej to zalej nawet ten z biedronki. Jak popracuje parę dni na tym oleju to się nic nie stanie, a potem zalej coś lepszego ja proponowałbym jednak dobry minerał...
Pozdrawiam
PAPAYOS
https://www.facebook.com/pages/Cthulhu/369766173200313
- kuballa1985
- Nowicjusz
- Kontakt:
dlaczego najtańszy?bo i tak pójdzie w kanał i nie bedziesz na nim jeździł tylko posłuży do przepłukania syfu w silniku.Stary olej z czasem robie się szkodliwy dla silnika dlatego przepłucz silnik nowym mineralem a docelowo zastosujesz zapewne olej półsyntetyczny dobrej jakości.Najpierw doprowadz gładzie cylindryczne i środek silnika w taki sposób jak tu proponowano.Następnie sprawdz iskre itp.Nawet jak ci nie zapali od razu to krecąc juz przygotowany/przesmarowany silnik nie uszkodzisz go mechanicznie próbując odpalić auto.
Ostatnio zmieniony wt maja 12, 2009 22:32 przez Fahoo, łącznie zmieniany 1 raz.
Wymontować układ paliwowy, dać mu prąd i naftę zamiast paliwa i odpalić to podnosząc klapę. Jak się będzie paliwo lało z wtrysków to pół biedy i można dać rozdzielacz i wtryski na ultradźwiękowe czyszczenie.kuballa1985 pisze:Zobaczymy co to będzie??Na pewno bede probował mam niewiele do stracenia. Dziekuje za wszelakaie sugestie i propozycje. Czy jest jakiś sposób wyczyszczenia układo paliwowego aby sie poodtykał??