Miga kontrolka oleju, czy moge zalac Motodoktor?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
Miga kontrolka oleju, czy moge zalac Motodoktor?
zapala mi sie kontrolka oleju . smigam 1.4 b,g . zalac go tym ? cisnienie oleju w silniku jest 0.8
Ostatnio zmieniony wt maja 05, 2009 19:32 przez szczipiorku, łącznie zmieniany 1 raz.
- jablonski89
- Użytkownik
- Kontakt:
motodoktor to tylko zageszczacz oleju i nic wiecej. on nie ma w sobie zadych skladnikow ktore sie wiaza z struktura silnika. ceramizer albo bilstein tazwieraja mikrogranulki ktore lacza sie z struktura silnika trwale go uszczelniajac na dluzszy dystans, ale wowczas po zastosowaniu juz nic nie pomoze tylko romont szlify itp. motodoktor to tylko zgeszczacz oleju (jesli jeden nic nie pomoze to juz lipa nie ma co wiecej lac)
Ostatnio zmieniony wt maja 05, 2009 19:28 przez jablonski89, łącznie zmieniany 2 razy.
PAPAYOS, ma racje w 100% mój wujek w PNce mial słabe ciśnienie,najpierw 1 doktorek był spokuj zaczeło znowu migac no to 2 doktorek,po jakims chyba roku znowu to samo no to wiio po doktora,panewy dostaly tak po dupie bo zanim sie takim smarem w zimie zaciągnął to je trochę popiłowało,aż wkońcu panewka pękła na poł
Także odradzam,tak jak wyżej pisza koledzy dobre to jest tylko na sprzedaż auta,jak chcesz tani gęsty olej kupic,to jedź na Orlen i zapytaj o olej LUBRO 20w-50 może Ci coś pomoże.
Także odradzam,tak jak wyżej pisza koledzy dobre to jest tylko na sprzedaż auta,jak chcesz tani gęsty olej kupic,to jedź na Orlen i zapytaj o olej LUBRO 20w-50 może Ci coś pomoże.
-
- Nowicjusz
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
szczipiorku, spokojnie,bez paniki i wybij sobie Motodoktor z głowy.szczipiorku pisze:luuz olej mineralny 15-w40 , i dlalej to samo . a wszystko zaczelo sie od holowania kombiaka ciezszego o wiele wiele . PO motodoktorze cisnienie moze sie zwiekszyc ??? ps. nie bierze oleju
Podejrzewam,że kontrolka zaświeca się jak silnik osiągnie wyższą temperaturę.Pojeździj trochę nie nagrzewając go za bardzo.To,że wlałeś gęsty olej,to nie znaczy,że go momentalnie uzdrowi.
Mnie się zapalała kiedyś kontrolka,bo gwint się lekko poluzował przy łapie filtra oleju i ciśnienie spadało...
[ Dodano: 05 Maj 2009 20:25 ]
kolega też pisze,że może być czujnik od oleju uszkodzony lub pompa wysiada...
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=38341
tu kolega pisze o podobnym problemie w MKIII
[ Dodano: 05 Maj 2009 20:25 ]
kolega też pisze,że może być czujnik od oleju uszkodzony lub pompa wysiada...
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=38341
tu kolega pisze o podobnym problemie w MKIII
-
- Forum Master
- Kontakt:
Napisałeś "ciśnienie w silniku 0,8" - rozumiem że oleju.
Pytanie - ta wartość była mierzona czy zgadywana...
Dodatkowym objawem spadku ciśnienia będzie słyszalne "klepanie" na zaworach(tak jak zaraz po uruchomieniu).
Zacznij od czujnika - miałem przypadek że czujnik był przytkany i potrafiła się włączać kontrolka w różnych momentach.
Co do preparatów - było tu już tyle dyskusji że..."fachowość"...
Zalecił bym olej o wyższej gęstości/lepkości...
Pytanie - ta wartość była mierzona czy zgadywana...
Dodatkowym objawem spadku ciśnienia będzie słyszalne "klepanie" na zaworach(tak jak zaraz po uruchomieniu).
Zacznij od czujnika - miałem przypadek że czujnik był przytkany i potrafiła się włączać kontrolka w różnych momentach.
Co do preparatów - było tu już tyle dyskusji że..."fachowość"...
Zalecił bym olej o wyższej gęstości/lepkości...
mojego auta jeszcze nie wyprodukowano...
-
- Nowicjusz
- dokladnie tak jest . nioi cio ? chyba troche lipka takie male cisnienie ;/, cisnienie mierzylem przed zmiana oleju , pozniej po zmianie oleju i filtra nie mierzylem, a kontrolka sie wlacza co jakis czas ;/ silnik moze sie zatrzec ??Michaś_1977 pisze:szczipiorku, spokojnie,bez paniki i wybij sobie Motodoktor z głowy.
Podejrzewam,że kontrolka zaświeca się jak silnik osiągnie wyższą temperaturę.Pojeździj trochę nie nagrzewając go za bardzo.To,że wlałeś gęsty olej,to nie znaczy,że go momentalnie uzdrowi.
Ostatnio zmieniony wt maja 05, 2009 23:14 przez szczipiorku, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam!
Ja jeździłem golfem pół roku i kontrolka oleju świeciła :)Nic się nie działo z silnikiem. Ostatnio zmierzyłem ciśnienie i było wzorowe a powodem świecenia kontrolki był nieoryginalny czujnik(jakiś włoski badziew .Teraz jest założony ori i wszystko działa super .Dodam jeszcze że u mnie słychać jak klepią zawory ale ciśnienie mam mimo to dobre.
P.S. a co do oleju silnikowego to mechanik u którego mierzyłem ciśnienie oleju powiedział że dobrym olejem jest Castrol RS 10w/60.Co prawda kosztuje na alledrogo.pl ok 150 zł za 5 litrów ale można na nim zrobić ok 30 000 km przy normalnej jeździe!Więc w ogólnym rozrachunku nie wychodzi tak drogo ponieważ wymiana oleju powinna następować co 10 000 km i powinien być zmieniany filtr oleju a po zalaniu w/w olejem filtr zostaje nam na 30 000 km :)To wszystko powiedział mi mechanik a ja chciałem się tym podzielić
Pozdrawiam!
Ja jeździłem golfem pół roku i kontrolka oleju świeciła :)Nic się nie działo z silnikiem. Ostatnio zmierzyłem ciśnienie i było wzorowe a powodem świecenia kontrolki był nieoryginalny czujnik(jakiś włoski badziew .Teraz jest założony ori i wszystko działa super .Dodam jeszcze że u mnie słychać jak klepią zawory ale ciśnienie mam mimo to dobre.
P.S. a co do oleju silnikowego to mechanik u którego mierzyłem ciśnienie oleju powiedział że dobrym olejem jest Castrol RS 10w/60.Co prawda kosztuje na alledrogo.pl ok 150 zł za 5 litrów ale można na nim zrobić ok 30 000 km przy normalnej jeździe!Więc w ogólnym rozrachunku nie wychodzi tak drogo ponieważ wymiana oleju powinna następować co 10 000 km i powinien być zmieniany filtr oleju a po zalaniu w/w olejem filtr zostaje nam na 30 000 km :)To wszystko powiedział mi mechanik a ja chciałem się tym podzielić
Pozdrawiam!
Mój Variant Yachting viewtopic.php?f=88&t=375516" onclick="window.open(this.href);return false;