centralny zamek - jak to działa
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
centralny zamek - jak to działa
nie moge rozszyfrować o co chodzi w moim centralnym (z kluczyka mam)
a mianowicie otwiera sie i zamyka w porzadku ale czasem jak wsiade (od kierowcy i zamknę drzwi to inne sie blokuja albo czasami wszystkie sie zamykaja drzwi) ale nie zawsze - nie wiem od czego to zalezy
wczoraj np podczas jazdy zablokowaly sie wszystkie drzwi same, bez zadnego dotykania a po poł minuty sie odblokowaly
wiecie o co tu chodzi?
a mianowicie otwiera sie i zamyka w porzadku ale czasem jak wsiade (od kierowcy i zamknę drzwi to inne sie blokuja albo czasami wszystkie sie zamykaja drzwi) ale nie zawsze - nie wiem od czego to zalezy
wczoraj np podczas jazdy zablokowaly sie wszystkie drzwi same, bez zadnego dotykania a po poł minuty sie odblokowaly
wiecie o co tu chodzi?
Re: centralny zamek - jak to działa
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem.
Jeśli zamykasz w środku ręcznie i nie zamykają się wszystkie (któryś rygielek powraca do góry) to masz zimne luty na elektronice czyli standard Poszukaj hasła zimne luty, mikrowłącznik.
Jeśli chodzi o samoczynne zamykanie podczas jazdy i otwieranie przy zatrzymaniu to może masz aktywną opcję która to robi (zamyka bodajże po osiągnięciu 15km/h i otwiera poniżej tej prędkości).
Jeśli zamykasz w środku ręcznie i nie zamykają się wszystkie (któryś rygielek powraca do góry) to masz zimne luty na elektronice czyli standard Poszukaj hasła zimne luty, mikrowłącznik.
Jeśli chodzi o samoczynne zamykanie podczas jazdy i otwieranie przy zatrzymaniu to może masz aktywną opcję która to robi (zamyka bodajże po osiągnięciu 15km/h i otwiera poniżej tej prędkości).
-
- Mały gagatek
- Auto: Skoda Octavia III
hmm ja mam centralny z pilota i gdy go otworze np drzwi czy otworzę klapę od bagażnika to zawsze po okolo 30s. automatycznie mi się znów, ponownie samo wszystko zamknie...chyba,że włoże kluczyk do stacyjki i przekręce ją delikatnie to wtedy wszystko jest ok i się nie zamyka.
W ten sposób dosyć łatwo sobie zatrzsnąć kluczyki w samochodzie bo załóżmy otworzę auto,zostawię kluczyk na siedzeniu chcąc na chwile wyjść po coś z auta,zamkne drzwi, a tam po tych 30s. samoczynnie zamknie mi się samochód:/
Jakaś rada na to jest?
W ten sposób dosyć łatwo sobie zatrzsnąć kluczyki w samochodzie bo załóżmy otworzę auto,zostawię kluczyk na siedzeniu chcąc na chwile wyjść po coś z auta,zamkne drzwi, a tam po tych 30s. samoczynnie zamknie mi się samochód:/
Jakaś rada na to jest?
Ostatnio zmieniony wt maja 05, 2009 00:36 przez Adamskibyd, łącznie zmieniany 1 raz.
Masz ten sam problem co autor wątku. Twoje auto nie "widzi" że otwierasz któreś z drzwi więc samoczynnie zamyka całość po 30 sekundach (standardowa opcja). Nie wie że wszedłeś do środka, "myśli" że nacisnąłeś pilota przez przypadek więc dla bezpieczeństwa się znowu zamyka.Adamskibyd pisze:hmm ja mam centralny z pilota i gdy go otworze np drzwi czy otworzę klapę od bagażnika to zawsze po okolo 30s. automatycznie mi się znów, ponownie samo wszystko zamknie
-
- Mały gagatek
No trzeba naprawić. Zacznij od sprawdzenia lutów:Adamskibyd pisze:hmm i to tak poporstu jest i będzie czy da radę to jakoś zmienić?
http://www.taligentx.com/passat/mainten ... mechanism/
źle się chyba wyrazilem bo chodziło mi o to że nie jak wcisne jeden z guzików tylko jak trzasnę drzwiami to zamykaja sie - czasem tez jak wysiade i trzasne - musze sie pilnowac zeby wyjąć kluczyk ze stacyjki przed wyjsciem
a podczas jazdy to nie przy predkosci 15km/h tylko bylo koło 80km/h ale tylko czasami nie jest to regula
a podczas jazdy to nie przy predkosci 15km/h tylko bylo koło 80km/h ale tylko czasami nie jest to regula
-
- Mały gagatek
- fleshu
- Forum Master
- Kontakt:
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t= ... =mikrostyk
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=2745994#2745994
Jeżeli jest to seryjny alarm to - problem tkwi w zamku - naprawiamy go jak w instukcjach ze ww. odnośników +sprawdzenie okablowania na łączeniu drzwi, i jeszcze sygnał ze stacyjki czujnika włączenia zapłonu jest trzaśnięty.
Jeżeli jest to dokładany alarm to - Brakuje sygnału zwrotnego dla alarmu z zamka(ww. odnośniki) lub jest to zwarcie na łączeniu drzwi. Wątpie natomiast żeby wstrząs spowodowany zamykaniem drzwi powodował złączenie przekaźnika w stacyjce alarmu.
Ale czy jest to seryjniak czy dokładka to zamki mają być przelutowane a mikrostyki sprawdzone. Oświetlenie ma się zapalać przy każdym otwarciu drzwi.
Po tych czynnościach możemy dalej cie naprowadzać.
Automatyczne ryglowanie drzwi to zupełnie inna bajka i działało by ono za każdym razem podczas jazdy po osiągnięciu tej samej prędkości.
Ja obstawiam na zimne luty w zamku.
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=2745994#2745994
Jeżeli jest to seryjny alarm to - problem tkwi w zamku - naprawiamy go jak w instukcjach ze ww. odnośników +sprawdzenie okablowania na łączeniu drzwi, i jeszcze sygnał ze stacyjki czujnika włączenia zapłonu jest trzaśnięty.
Jeżeli jest to dokładany alarm to - Brakuje sygnału zwrotnego dla alarmu z zamka(ww. odnośniki) lub jest to zwarcie na łączeniu drzwi. Wątpie natomiast żeby wstrząs spowodowany zamykaniem drzwi powodował złączenie przekaźnika w stacyjce alarmu.
Ale czy jest to seryjniak czy dokładka to zamki mają być przelutowane a mikrostyki sprawdzone. Oświetlenie ma się zapalać przy każdym otwarciu drzwi.
Po tych czynnościach możemy dalej cie naprowadzać.
Automatyczne ryglowanie drzwi to zupełnie inna bajka i działało by ono za każdym razem podczas jazdy po osiągnięciu tej samej prędkości.
Ja obstawiam na zimne luty w zamku.
Ostatnio zmieniony wt maja 05, 2009 23:42 przez fleshu, łącznie zmieniany 1 raz.
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
moze źle się wyraziłeś ale ja dorbze zrozumiałem i napisałem wyżej...ZIMNE LUTYtabo89 pisze:źle się chyba wyrazilem bo chodziło mi o to że nie jak wcisne jeden z guzików tylko jak trzasnę drzwiami to zamykaja sie - czasem tez jak wysiade i trzasne - musze sie pilnowac zeby wyjąć kluczyk ze stacyjki przed wyjsciem
hehe no raczejmojama pisze:Adamskibyd napisał/a:
hm a gdy nie dziala mi mikrowlacznik to moze to miec na to jakis wplyw?:>
Zasadniczy