Dziwna sprawa z odpaleniem 1.6 D

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Mariusz D.
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Dziwna sprawa z odpaleniem 1.6 D

Post autor: Mariusz D. » wt sty 10, 2006 10:47

Witam

Mam golfa mk II 1,6 D nowy aku i palił super w te mrozy do dziś. Nawet -16 stopni nic go nie ruszało, dziś zaledwie przy -6 stopniach nie odpalił, jakby aku słaby nie umiał zakręcić. Ja myślę że to wina rozrusnika zaciera się czy co? Bo kontrolki mocno świeciły. Teraz go ładuję i zobaczymy w południe co będzie. Za każdą odpowiedż dziękuję.

Awatar użytkownika
zaprzal
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: zaprzal » wt sty 10, 2006 10:56

Sprawdz tulejki i szczotki rozrusznika. Jak akumulator jest dobry i ciezko, powoli kreci to pewnie beda wlasnie te tulejki, z czasem sie poprostu wyrabiaja (i brudzą). A jeżeli nie kręci tylko się zacina to pewnie bendix

Mariusz D.
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: Mariusz D. » wt sty 10, 2006 11:02

Dokładnie było tak jak piszesz tak jakby się zacinał a wczoraj na aku to bym 100 km chyba dojechał :). Możliwe ze bendix tylko jak co to on jest do wymiany bo jak w lato chciałem odkręcić śrubę to on cały się kręcił i bałem się już tego ruszać zeby jej nie urwać. A ile kosztuje bendix do niego?? :crazy:

Awatar użytkownika
WRHZ
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: WRHZ » wt sty 10, 2006 11:04

Co do cen to moge tylkododac ze za sprawdzony rozrusznik jak poszukasz do mkII zaplacisz ok 100-150zl pozdro wiem z autopsji :)

Mariusz D.
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: Mariusz D. » wt sty 10, 2006 11:07

A może automat jest zrąbany? pisząc wczesniej myslałem o automacie.

piott
Mały gagatek
Mały gagatek
Auto: Golf 7 Variant
Kontakt:

Post autor: piott » wt sty 10, 2006 12:26

jak ci szybko kreci ale nie odpala i kontrolki nie przygasaja to bendix. rozrusznik wtedy nie kreci silnikiem tylko kreci sie sam. jezeli kreci wolniutko a kontrolki nie przygasaja to przeczysc kable miedzy aku a rozrusznikiem i w samym rozruszniku (głównie cewka-stojan)

mam jeszcze pytanie do ciebie: ile pali ci na 100 km?

Mariusz D.
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: Mariusz D. » wt sty 10, 2006 12:58

To znaczy on nie ma siły kręcić , kręci tak jakby aku siadał ale nic nie przygasa myślę ze to szczotki albo tulejki.

Średnie spalanie trasa miasto nie przekroczył mi teraz z zimie 5 litrów ropy, ale nie jeżdzę na opale tylko ON z Shell lub JET. Nie przekraczam prędkości 110 km/h a raczej tylko do 100km/h. Ogólnie jestem zadowolony jak z 20 letniego samochodu, raczej nic się nie psuje tylko ten przypadek ale myślę ze wystarczy wyczyścić rozrusznik, tylko śruba na automacie rusza się jak chciałem odkręcić kable od aku i boję się jej nie wyrwać bo nowy automat kosztuje 90 zł. Wymieniłbym tylko szczotki za 30 zł i tulejki za 3 zł i myślę żę by mu pomogło. :crazy:

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”