weekendowe ogarnianie samochodu i pytań kilka

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
człek
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

weekendowe ogarnianie samochodu i pytań kilka

Post autor: człek » sob maja 02, 2009 02:38

Witam.

Dzisiaj z kumplem zaczęliśmy sobie troszkę szperać w mojej PN-ce w poszukiwaniu niedoskonałości którymi przydałoby się zająć, stąd też taki temat.

Pierwsza rzecz która rzuciła nam się w oczy to bardzo słabe podświetlenie na przyciskach włączających światła, podgrzewanie tylnej szyby, regulacji świateł itp. lub w ogóle jego brak. Nie wiem czy da radę jakoś temu zaradzić, czy raczej nie obejdzie się bez wymiany całych przycisków. Podobnie jest z panelem sterowania nawiewem który odkąd pamiętam nigdy nie świecił. Jest tam zielona żarówka włożona w plastikowy cokół w kształcie wtyczki. Można wymienić samą żarówkę czy trzeba ją wymienić razem z tym "kołnierzem"?

- Silniczek regulacji świateł.. Lewy nie działa. Jeszcze parę tygodni temu chodził, teraz nie. Może miał ktoś z Was podobny problem?

A Jak już pod maska jesteśmy to jest jeszcze jedna rzecz która mnie irytuje. Mianowicie, w okolicy tylnej części komory silnika zaraz koło gaźnika są dwa przewody zetknięte razem wtyczkami, jedna wtyczka czerwono-biała a druga cała biała z czarnym przewodem. Obie na jeden pin. Ten z czerwono-białą wtyczką jest w kształcie blaszki z małą dziurką po środku. Wychodzi gdzieś zza gaźnika (ale chyba nie bezpośrednio z niego) i łączy się z czarnym przewodem który idzie do wentylatora chłodnicy.

Nie jestem pewien ale to chyba to
Obrazek

Przewód ten w wyniku korozji oderwał się i gdy próbuję go "przywiązać" do tego drugiego powoduje załączenie wentylatora. Jak dotykam tym zerwanym przewodem kolektora czy jakiejkolwiek innej masy, wentylator także się załącza. : | dziwne bo przecież jak leciał przez wtyczkę to wszystko było ok.. więc rozłączyłem te przewody, zaizolowałem i nic się nie dzieje, ale pomyślałem że zapytam bo dla picu to nie wisiało jak sądzę.

Pozdrawiam! :pub:

Awatar użytkownika
Ryś Stepowy
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Ryś Stepowy » sob maja 02, 2009 07:38

Z podświetlaniem to może coś takiego sobie zrób:
Obrazek
Jest z tym troche zabawy, ale efekt jest niezły i raczej na dłużej ponieważ wykorzystano diody. Możesz sobie zrobic kolor jaki ci pasuje. Na forum (FAQ) jest jak to zrobić użyj szukajki. Co do silniczków to padają nieststy i wtedy tylko wymiana. Sprawdź czy masz napięcie na przewodzie który odepniesz od silniczka.
Ostatnio zmieniony sob maja 02, 2009 07:42 przez Ryś Stepowy, łącznie zmieniany 2 razy.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”