podświetlenie włącznika świateł
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
podświetlenie włącznika świateł
niedawno kupiłem golfa III i od początku nie działało mi podświetlenie włącznika świateł. Myślałem, że to wina żaróweczek i się tym nie przejmowałem. Aż tu dzisiaj nagle wszystko się ładnie zaświeciło, ale jak wyłączyłem światła i włączyłem ponownie znowu nie świeciło. Wyjąłem więc włącznik i próbowałem po dociskać kabelki, ale nic nie pomogło. Kilkakrotnie pokręciłem gałką i jeszcze ze dwa razy zaskoczyło i kilka razy była też taka sytuacja, że świeciło się się tylko podświetlenie gałki, a pozostałych elementów nie. Czy da się tutaj jeszcze coś poradzić, czy nie ma obawy o jakieś zwarcie??? Dzięki za pomoc!
michał
- fleshu
- Forum Master

- Kontakt:
Qurcze, dawno to miałem. Problem jest we wnętrzu przełącznika - to jest coś w rodzaju końcówek metalowych na sprężynkach, przesuwających się po przerywanej suwnicy metalowej. Ja o ile dobrze pamiętam, pozamieniałem je miejscami, przeczyściłem , dałem nowy smar. Wszystko po tym zabiegu było w normie. Ciężko jest to poskładać właściwie, i trzeba uwagę zwrócić, czy te blaszki nie jadą za daleko po suwnicy(tylko odpowiednia konfiguracja daje efekt zapalenia konkretnych funkcji przełącznika - jeżeli jedna końcówka na sprężynce jest wytarta i pojedzie zbyt daleko to taki efekt właśnie będzie.