Spalanie MFA a przepustnica

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Prono89
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Spalanie MFA a przepustnica

Post autor: Prono89 » pn kwie 20, 2009 19:33

Witam
Tak trochę bardziej naukowo postaram się przekazać mój problem wraz z moją hipotezą. Zapraszam do wspólnej łamigłówki ;)

PROBLEM:
Nieprawidłowy pomiar spalania przez MFA w MK2 1.8RP. Wersja GT, licznik z MFA jest fabryczny, a wada występuje odkąd kupiłem tego Golfa. Spalanie na wyświetlaczu MFA to średnio 2.0 w odchyłach od 0.4 do 4.0.
WCZEŚNIEJSZE PRÓBY NAPRAWY
Licznik jest w 100% sprawny, tak samo przewód podciśnienia na tym odcinku jest sprawny. Próby naprawy metodą prób i błędów nie przyniosły oczekiwanych skutków.
MOJA HIPOTEZA
Zaobserwowałem w pewnym miejscu na przepustnicy (patrz foto 1) wypustkę, która zasysa powietrze do środka. Po przyłożeniu palca czuć wyraźnie ssanie. Przyłożyłem palec na chwilę w to miejsce po czym przejechałem się kawałek i spalanie oscylowało w granicach 8.0 więc normalne (jechałem powoli). Po chwili spalanie zaczęło spadać stopniowo aż osiągnęło poziom sprzed doświadczenia (tj. 2.0)
Obrazek
FOTO 1
Nie podjąłem czynności mających na celu przymierzanie innych przewodów w tamtej okolicy do tego otworu ponieważ nie chcę ryzykować ewentualnych uszkodzeń (roztrojeń etc.) Domyślam się, że coś tam powinno być, a jednak nie ma.
Przewód podciśnienia z tego co się orientuje wychodzić powinien z siłownika podciśnienia przy filtrze powietrza, kwestia jest taka - gdzie to jest. Być może zastosowany u mnie filtr powietrza typu stożek jest powodem mojego problemu (patrz foto 2)
Obrazek
foto 2
MOŻLIWE ROZWIĄZANIA
Nie mam pomysłów. Szukałem przy ścianie grodziowej ewentualnie wychodzącego przewodu podciśnienia - bezskutecznie, a jednak musi gdzieś być bo nawet te 2.0 na wyświetlaczu z niczego się nie bierze. Dodam jeszcze foto przewodów przy przepustnicy, osobiście się nie znam na tym, ale może ktoś stwierdzić czy wszystko jest tam OK
Obrazek

Czekam na wasze sugestie, hipotezy, a najbardzej czekam na tezy ;)
Ostatnio zmieniony pn kwie 20, 2009 19:34 przez Prono89, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
marcinek84
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: marcinek84 » pn kwie 20, 2009 22:39

kolega ma założony stożek :) a ta wypustka na 1 fotce powinna mieć założony przewód idący do obudowy filtra i takiego urządzenia które otwiera klapkę i zasysa wtedy cieple z nad kolektora. proponuje zaślepić ta "wypustkę" ja np włożyłem kawałek rurki co powinna być i wkręciłem śrubkę. w tym miejscu na pewno zasysa ci lewe powietrze i już myślę mogą być zakłamania. tu ma kolega rysunek swojego dolotu w oryginale
Obrazek

Pierwsza PNka na BLOSie? :)
mój golfik viewtopic.php?f=87&t=278186" onclick="window.open(this.href);return false;
galeria fotosika http://marcinek0584.fotosik.pl/albumy/559660.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Prono89
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: Prono89 » pn kwie 20, 2009 22:58

Mówisz aby zaślepić tylko te wejście przy przepustnicy i powinno śmigać. W sumie logicznie rozumując gdy zatykałem palcem to wszystko śmigało nawet nawet. Sprawdzę to jutro i napiszę czy działa ;)

Awatar użytkownika
marcinek84
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: marcinek84 » wt kwie 21, 2009 19:45

zaślepić trzeba jak masz teraz stożek bo łapie lewe powietrze może nie cały czas ale łapie. tam jest coś jak by termostat który to otwiera żeby była odpowiednia temperatura (zasysa cieple normalnie)

Pierwsza PNka na BLOSie? :)
mój golfik viewtopic.php?f=87&t=278186" onclick="window.open(this.href);return false;
galeria fotosika http://marcinek0584.fotosik.pl/albumy/559660.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”