czy sonda jest dobra-opis obserwacji
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- dani3lo
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
czy sonda jest dobra-opis obserwacji
Wiec tak... z podałaczona sonda obroty sa od 1200-1000 gdy odłaczyłem sonde na poczatku nie zauwazyłem zadnej roznicy w pracy silnika. Po przejechaniu kilku metrow obroty spadały do ok 500 (prawie gasł lecz nie zgasł) i teraz moje pytanie czy sonda jest dobra?? Gdy jest podpieta sonda i ma te obroty 1000 i odepne czujnik temp wody to obroty spadaja do 900.
- lukasfenix
- Gadatliwa bestia
- lukasfenix
- Gadatliwa bestia
dani3lo pisze:z podałaczona sonda obroty sa od 1200-1000
dani3lo pisze:obroty spadały do ok 500
Miałem pisać Ci jak zdiagnozować sondę, ale już po opisie widzę że jest sprawna. Skoro odpinasz ją i obroty spadają, podpięta utrzymuje obroty to wszystko wygląda na sprawne. Jeśli w dodatku nie masz kosmicznego spalania, to możesz się nie przejmować, bo jest dobra.dani3lo pisze:Gdy jest podpieta sonda i ma te obroty 1000
- lukasfenix
- Gadatliwa bestia
Uszkodzony czujnik podaje złe wskazania temperatury na kompa i silnik może cały czas pracować na ssaniu, co podnosi spalanie.dani3lo pisze:przy uszkodzonym czujniku temp. moze byc zwiekszone spalanie
Dotyczy jałowego jak i jazdy.dani3lo pisze:ale na jałowym biegu a podczas jazdy nic nie ma wspolengo?
Ostatnio zmieniony ndz kwie 19, 2009 12:56 przez lukasfenix, łącznie zmieniany 1 raz.
- lukasfenix
- Gadatliwa bestia
- lukasfenix
- Gadatliwa bestia
A ja bym głowy nie postawił za to. dani3lo, zapytaj na forum, może ktoś blisko Ciebie ma fejsa i sobie popatrzycie jak sonda robi. Błędu sondy czasem sterownik nie zarejestruje a ta potrafi dawać w kość. Najlepiej jest podpatrzyć w blokach jak jej pracę, a także innych czujników widzi sterownik silnika. Ja jeszcze 2-3 dni będę jeszcze bujał się z odpiętą sondą (brak czasu, aby poszukać taniego Boscha) a także miałem problemy z obrotami. Na Vagu odczyty z sondy były co najmniej dziwne, a z pozostałych czujników wszystko oki, tak więc jak pisałem wcześniej głowy bym ....lukasfenix pisze:Miałem pisać Ci jak zdiagnozować sondę, ale już po opisie widzę że jest sprawna. Skoro odpinasz ją i obroty spadają, podpięta utrzymuje obroty to wszystko wygląda na sprawne. Jeśli w dodatku nie masz kosmicznego spalania, to możesz się nie przejmować, bo jest dobra.
JaroW