Niecały miesiąc temu auto zaczęło wyrzucać olej:
Myślałem, że to odma.
Znalazłem poradnik...
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t= ... hlight=aee
Ale jak rozkręciłem budę od filtra powietrza zobaczyłem coś takiego:
Jak wywaliło olej, to chyba nie jest zapchana? Ciśnienie musiało być konkretne, bo pokrywa też jest solidnie popryskana.
Olej był wymieniany wczesną jesienią - z jeszcze niemieckiego, na którym przejeździłem cały sezon po sprowadzeniu ( zero wycieków, zero ubywania, czysty i nie śmierdział ) na półsyntetyk Castrol GTX (ponoć ). Po zimie - pod korkiem jakiś brud (grudki, nie maź- a jeżdżę po mieście na krótkie dystanse), capi benzyną, jak się otworzy to wychodzi trochę pary - ale ciśnienia nie ma.
Myślę, że problem zaczął się podczas ostatniego ataku zimy, jak autko nie chciało zapalić (wcześniej paliło na dotyk przy -20). Trzeba było długo kręcić, a jak załapało to usłyszałem nieciekawy dźwięk szurania, zacierania... . Ale później chodził normalnie.
To w filtrze wygląda na jednorazową fontannę, natomiast z boku silnika jest mokro cały czas...
Na razie mam mocno zapchany terminarz, nie mogę pojechać do warsztatu na wymianę oleju - i chciałbym się dowiedzieć, czy to coś poważnego...
Postawi ktoś diagnozę?
AEE 1.6 - wyrzuca olej z boku silnika i do filtra powietrza
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- pegasus_sis
- Ma gadane
AEE 1.6 - wyrzuca olej z boku silnika i do filtra powietrza
Ostatnio zmieniony sob kwie 18, 2009 23:25 przez pegasus_sis, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
moim zdaniem nie ma sie co przejmowac jezeli nie ubywa oleju
silnik sie poci, to normalne
u mnie nie bierze oleju a silnik jest usmarowany bardziej od twojego a przepustnica tez jest wilgotna
jezeli ubywa oleju to proponuje zmierzyc cisnienie na tlokach, mozliwe ze pierscionki puszczaja i sa przedmuchy
silnik sie poci, to normalne
u mnie nie bierze oleju a silnik jest usmarowany bardziej od twojego a przepustnica tez jest wilgotna
jezeli ubywa oleju to proponuje zmierzyc cisnienie na tlokach, mozliwe ze pierscionki puszczaja i sa przedmuchy
Co do oleju wyciekającego spod klawiatury, to norma. Można wymienić uszczelkę z tym oringiem z boku, przez jakiś czas będzie czysto, ale pod wpływem temperatury znów się odkształci i będzie brudny. Przez coś takiego dużo oleju nie wycieknie.
Nie rozumiem też do końca tego:
Nie rozumiem też do końca tego:
A nie na odwrót?Jak wywaliło olej, to chyba nie jest zapchana?
VW
- pegasus_sis
- Ma gadane
Oleju to już dolałem litr - i nadal jest prawie na minimum. Nie wiem dokładnie ile zeszło, bo wpadłem na pomysł żeby sprawdzić gdy lampka oleju zapalała mi się na ostrych zakrętach było grubo poniżej min, ledwo na bagnecie... przy czym to było jeszcze przed wyciekiem. Myślałem, że to kiepski olej dlatego go zjada...
Ostatnio zmieniony ndz kwie 19, 2009 00:52 przez pegasus_sis, łącznie zmieniany 1 raz.
Wiesz, jak zalałeś litr, a jest dalej na minimum, to chyba coś jest nie tak Do mojego 1.6 AEA wchodzi 3,4 litra, do Twojego chyba tyle samo. Jeśli olej ucieka, to chyba nie przez tę uszczelkę pod klawiaturą - jakby ponad litr tamtędy wywalił, to miałbyś cały silnik i komorę w oleju. Lepiej nie sprawdzaj i nie testuj jazdy bez oleju.
Tak jak było wielokrotnie wałkowane - olej może uciekać przez uszczelkę głowicy, uszczelniacze zaworów, miskę olejową itd. Sprawdź czy pali olej, czy dymi z wydechu.
To wszystko na forum można wyczytać, może ktoś jeszcze się wypowie.
Tak jak było wielokrotnie wałkowane - olej może uciekać przez uszczelkę głowicy, uszczelniacze zaworów, miskę olejową itd. Sprawdź czy pali olej, czy dymi z wydechu.
To wszystko na forum można wyczytać, może ktoś jeszcze się wypowie.
VW
pegasus_sis, musisz odszlamić oddzielacz oleju (taka puszka plastikowa za blokiem silnika na 3 imbusy mocowana). Poza tym trzeba wymienić uszczelke klawiatury, powycierać syf z silnika i obserwowąc gdzie śie jeszcze pojawi.
Z całym szacunkiem koledzy ale pocenie się silnika i wycieki to nie jest normalna sprawa.
Z całym szacunkiem koledzy ale pocenie się silnika i wycieki to nie jest normalna sprawa.