pompka zamka centralnego nie pompuje

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

nze
Nowicjusz
Nowicjusz

pompka zamka centralnego nie pompuje

Post autor: nze » sob kwie 18, 2009 11:09

Witam,

walczyłem już długo z zamkiem centralnym, ale poległem :(

MK3 z oryginalną pompką.
Z pilota działa zamykanie okien i alarm.
Kluczykiem zamykam/otwieram już tylko pojedyncze drzwi (od strony pasażera to samo).
Sama pompka działa, bo "zwierając" magnesy(?) palcami na pompce to śmiga.

Włączając alarm z pilota po awarii centralnego mruga 3 razy awaryjnymi zamiast 2 jak normalnie.

Do tego słychać delikatne pstrykanie (dwa,trzy razy) w okolicy bezpieczników pod kierownicą w czasie włączania alarmu.

Moje pytania:
- czy od razu kupować nową pompkę?
- czy sprawdzić co pstryka w bezpiecznikach - może jakieś zwarcie i dlatego nie pompuje, a jeśli sprawdzić to gdzie szukać usterki, przy jakich kablach/bezpiecznikach/kostkach?

Czekam na Wasze pomysły!

[ Dodano: 18 Kwi 2009 12:18 ]
Dodam jeszcze, że wszystko zaczęło się dziać w ulubionym momencie zalania się pompki.
Czy uszkodzona płytka - ciężko mi stwierdzić, kilka ścieżek zaśniedziałych, ale robiłem obejścia na kabelkach i dalej lipa

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » sob kwie 18, 2009 13:10

pompka ma miec plus stały (nie pamiętam koloru - są schematy na forum) i masę (brązowy) , wówczas podanie plusa na zielony lub szary kabel uruchiomi ją. Jeśli to się nie dzieje to jest zepsuta i pozostałe kabelki nie mają już znaczenia.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”