Czujnik temp. chłodziwa NZ
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Czujnik temp. chłodziwa NZ
Witam
Jaki powinien być opór czujnika temp. chłodziwa przy jakiej temp. ale ten co jest przy chłodnicy. To on chyba daje wskazania do wskaźnika na desce. Jeżeli się mylę to proszę poprawić. Mam przekłamanie na wskaxniku.
Jaki powinien być opór czujnika temp. chłodziwa przy jakiej temp. ale ten co jest przy chłodnicy. To on chyba daje wskazania do wskaźnika na desce. Jeżeli się mylę to proszę poprawić. Mam przekłamanie na wskaxniku.
pablo111l, mam dokładnie ten sam problem, wskaźnik źle pokazuje (za mało), sprawdzałem wskaźnik pod napięciem z zasilacza warsztatowego i wychylał się bez problemu. Mam drugi wskaźnik i pod napięciem takim samym wychylał się nawet mniej niż ten pierwszy. Czujnik temperatury czarny czyli ten od wskaźnika sprawdzałem, rezystancja wydaje się dobra, ma ktoś jeszcze pomysły co sprawdzać?
miś fazi, czyli jednym słowem niebieski czujnik a czarny to jedno i to samo? Tylko oczywiście kolor inny a przez to zastosowanie.
Oczywiście silnik ma dobrą temperaturę, wentylator chłodnicy się załącza, nowy założony termostat.
miś fazi, czyli jednym słowem niebieski czujnik a czarny to jedno i to samo? Tylko oczywiście kolor inny a przez to zastosowanie.
Oczywiście silnik ma dobrą temperaturę, wentylator chłodnicy się załącza, nowy założony termostat.
Ostatnio zmieniony czw kwie 16, 2009 19:58 przez muzykant, łącznie zmieniany 1 raz.
kolory czujników są do zlokalizowania np. niebieski do zegara , czarny do sterownika itd, natomiast kolory czujników ciśnienia oleju mają zasadnicze zadanie , ale nie o nich mowa , piszesz że sprawdzałes wskaźniki pod identycznym napięciem , a czy wskaźniki miałeś identyczne ? są różne typy zegarów , sprawdź sobie jeszcze stabilizator napięcia 10 V
sprawdziłem te czujniki
rezystancja powinna być taka sama
ale nie jest
przy ok 80 stopniach niebieski pokazał koło 270
czarny natomiast 150
bliżej prawdy jest niebieski
tylko że myślałem o nim że jest zły
pytanie
czy coś sie stanie jeżeli podepne na odwrót?
sprawdzę czy wskazówka będzie w dobrym miejscu
rezystancja powinna być taka sama
ale nie jest
przy ok 80 stopniach niebieski pokazał koło 270
czarny natomiast 150
bliżej prawdy jest niebieski
tylko że myślałem o nim że jest zły
pytanie
czy coś sie stanie jeżeli podepne na odwrót?
sprawdzę czy wskazówka będzie w dobrym miejscu
to znaczy jak na odwrót ? chcesz zamienic czujniki miejscami , czy podpiąć do danego czujnika odwrotnie kable , pierwsze rozwiązanie ma sens , natomiast drugie nić Ci nie da , bo jest obojętne jak są podpięte kable , zapomniałem Ci dodać że w podanym zakresie oporów jest tak samo podany procent błędu , np, przy zero stopni opór powinien być 5600 ohm - plus/minus 600 ohm , a przy 90 stopniach powinno być 235 ohm , ale tolerancja wynosi tylko plus/minus 35 ohm