kontrolka oleju zeswirowala
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- j_a_r_o_o_o
- Ma gadane
- Kontakt:
kontrolka oleju zeswirowala
Witam,
Od kilku dni mam dokuczliwy problem zwiazany z kontrolka oleju. Otoz na zimnym jest wszystko w porzadku, ale jak juz pare kilometrow przejade, silnik juz jest dobrze rozgrzany to w przedziale od 2000-2500 obr./min zaswieca sie kontrolka (czerwona) oleju i brzeczek przerywany. Jak podniose oobroty powyzej to gasnie, potem jak spadna w ten przedzial to znowu po chwili zaczyna brzeczec i brzeczy nawet jak spadna obroty ponizej 2000. W przedziale ponizej 2000 i powyzej 2500 nie zapala sie i nie brzeczy. Moje pytanie brzmi ktory to czujnik wg Was. Wysokiego czy nieskiego cisnienia. Tylko nie piszcie ze to moga byc panewki bo to bzdura a takie opinie uzytkownikow juz czytalem. Aha, i jeszcze jedno. Brazowy czujik mam blizej chlodnicy, a bialy blizej bloku silnika. Nie powinno byc na odwrot czasem?
pozdrawiam
Od kilku dni mam dokuczliwy problem zwiazany z kontrolka oleju. Otoz na zimnym jest wszystko w porzadku, ale jak juz pare kilometrow przejade, silnik juz jest dobrze rozgrzany to w przedziale od 2000-2500 obr./min zaswieca sie kontrolka (czerwona) oleju i brzeczek przerywany. Jak podniose oobroty powyzej to gasnie, potem jak spadna w ten przedzial to znowu po chwili zaczyna brzeczec i brzeczy nawet jak spadna obroty ponizej 2000. W przedziale ponizej 2000 i powyzej 2500 nie zapala sie i nie brzeczy. Moje pytanie brzmi ktory to czujnik wg Was. Wysokiego czy nieskiego cisnienia. Tylko nie piszcie ze to moga byc panewki bo to bzdura a takie opinie uzytkownikow juz czytalem. Aha, i jeszcze jedno. Brazowy czujik mam blizej chlodnicy, a bialy blizej bloku silnika. Nie powinno byc na odwrot czasem?
pozdrawiam
- Lukasz_mk2
- Forum Master
- j_a_r_o_o_o
- Ma gadane
- Kontakt:
1 - wysokiego cisnienia.
2 - u mnie tez sie zapala (zapalal - zobaczymy jak bedzie wiosna czy za sprawa wyzszej temp otoczenia jeczec znowu nie zacznie). wymienilem czujniki, kombninowalem jak sie da, w koncu wykrecilem miche olejowa i wyczyscilem pompe i zaworek ktory sie w niej zacina (strona ssaca) i jakis czas bylo ok...
[ Dodano: 23 Lut 2009 11:39 ]
rozwiazan tego problemu jest masa - wymiana oleju / filtra / czujnika cisnienia oleju / pompy oleju / panewek...
jak cos na to poradzisz - chetnie sie dowiem co i jak
2 - u mnie tez sie zapala (zapalal - zobaczymy jak bedzie wiosna czy za sprawa wyzszej temp otoczenia jeczec znowu nie zacznie). wymienilem czujniki, kombninowalem jak sie da, w koncu wykrecilem miche olejowa i wyczyscilem pompe i zaworek ktory sie w niej zacina (strona ssaca) i jakis czas bylo ok...
[ Dodano: 23 Lut 2009 11:39 ]
rozwiazan tego problemu jest masa - wymiana oleju / filtra / czujnika cisnienia oleju / pompy oleju / panewek...
jak cos na to poradzisz - chetnie sie dowiem co i jak
1,6 ABU + LPG ; 93'
Walka z kontrolka oleju - http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=2108397
- j_a_r_o_o_o
- Ma gadane
- Kontakt:
- j_a_r_o_o_o
- Ma gadane
- Kontakt:
miejmy nadzieje ze u ciebie to czujnik...
u mnie zmienialem czujnik, filtr, olej... nic to nie dawalo
tymczasowo pomoglo zdjecie miski olejowej i wyczyszczenie sitka oraz zaworu, niestety problem znowu sie pojawil ina dobra sprawe nie wiem juz czegoto moze byc wina
u mnie zmienialem czujnik, filtr, olej... nic to nie dawalo
tymczasowo pomoglo zdjecie miski olejowej i wyczyszczenie sitka oraz zaworu, niestety problem znowu sie pojawil ina dobra sprawe nie wiem juz czegoto moze byc wina
1,6 ABU + LPG ; 93'
- j_a_r_o_o_o
- Ma gadane
- Kontakt:
Kontrolka oleju
Witam.
Temat wielokrotnie przerabiany na forum. Ja walczyłem z tym sporo czasu. Wymieniałem czujniki, olej, filtry, rozbierałem licznik i wymieniłem w nim stabilizator +12V, czyściłem styki. Zawsze po jakimś czasie problem powracał. Pewnego razu postanowiłem wymienić AKUMULATOR!!! Było to dokładnie 6 miesięcy temu. O dziwo kontrolka przez te 6 miesięcy się nie odezwała. Ktoś mi to wyjaśni ??
Pozdrawiam walczących z kontrolkami oleju!
Temat wielokrotnie przerabiany na forum. Ja walczyłem z tym sporo czasu. Wymieniałem czujniki, olej, filtry, rozbierałem licznik i wymieniłem w nim stabilizator +12V, czyściłem styki. Zawsze po jakimś czasie problem powracał. Pewnego razu postanowiłem wymienić AKUMULATOR!!! Było to dokładnie 6 miesięcy temu. O dziwo kontrolka przez te 6 miesięcy się nie odezwała. Ktoś mi to wyjaśni ??
Jacek R.
- j_a_r_o_o_o
- Ma gadane
- Kontakt:
Re: Kontrolka oleju
mauro22 pisze:Witam.
Wymienilem 2 dni temu oba czujniki, bo stwierdzilem ze to tak niski koszt ze nie bede sie bawil w "najpierw jeden a potem drugi". Nie brzeczy! Na razie pomoglo, zobaczymy co bedzie po jakims czasie. Co do aku to wymienilem go w listopadzie na nowiutki Bosch S4 wiec przypuszczam ze w tej sytuacji to nie pomoze.
Mauro22 powiedz mi jeszcze jaki masz aku bo ja zapodalem 60 Ah, a Ty??
[ Dodano: 08 Maj 2009 10:23 ]
kurde, kontrolka znowu sie zaswicila, ale tym razem bez brzeczka, po prostu sobie migala.... zatrzymalem woz, zgasilem i odpalilem na nowo i problem zniknal. Powiedzcie mi - jak miga kontrolka bez brzeczka to przyczyna jest inna niz w przypadku migania z dzwiekiem??
Witam. Ja miałem ten problem już jakieś 2 lata temu wtedy tez powymieniałem czujniki, nie pomoglo gdzieś się dowiedziałem że to może być wina filtra oleju, więc kupiłem niby oryginalny VW i podziałało, później jeszcze kilka razy wymieniłem olej i nigdy nie kupywałem FILTRONA i było ok, aż do teraz w ubiegłym tygodniu padła mi nagrzewnica, wymieniłem ją w weekend, osz kur, ile z tym było roboty, bo robiłem to sam, no i teraz znowu ta kontrolka mi sie odezwała, ale chyba jest gorzej niż wcześniej bo teraz odzywa się na różnych zakresach obrotów tak od 2000 nawet do 3000, losowo, przypadkowo na 4 i 5 biegu. cały czas jeszcze walcze z odpowiednim odpowietrzeniem układu chłodzenia, może to w tym tkwi przyczyna. a pikanie wyłącza się albo przy zwiększeniu obrotów albo przy wrzuceniu na bieg jałowy (luz). Coś ktoś wcześniej pisał o panewkach? Sugerował że jak pikanie ustaje na luzie to wtedy panewki mogą być do wymiany?