Jakie opony zimowe: Barum czy Dębica??? Prosze o opinie ;-)
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- marcin21c
- Mały gagatek
- Kontakt:
[/quote]Przeciez w oponach zimowych najwazniejsza jest jazda po asfalcie a nie po osniezonych polach. A tutaj to duzej roznicy miedzy oponami nie ma.
niezgodził bym się
wrzuć sobie letnie oponki na oś napędową i spróbuj podjechać pod lekkie wzniesienie gdzie żaden pług nie jechał przez jakąś godzinę a zakładamy że mocno sypie (zalóżmy że na asfalcie zalega 5 centymetrowa warstwa śniegu) EFEKT - koło się kręci jednak samochud nie porusza się a pod kołami twoży się lodowisko, oponka zimowa ma właśnie "wgryza" się w warstwę śnmiegu i łapie przyczepność
pozdrawiam
GOLFIK 1,3 NZ '91 de best kar
Ja mam 2szt Dunlopy All Season M2 i 2 szt Toyo -całoroczne i tak patrzac rzeczywiscie lepsze byly by zimowki, jednak nie jest najgorzej. Na mokrej nawierzchni jak i na sniegu (nie ubitym) jezdza idealnie, latem jeszcze lepiej. najgorzej jak jest lekkie oblodzenie wtedy ciezko idzie:). Co do oszczednosci to mozna zalozyc ze 100 zl na samej zmianie rocznie zaoszczedzasz letnie-zimowe , zimowe-letnie.
- pkirylcz
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
No dobra, ale do takiego testu powinno sie stosowac opony zimowe bowiem tworzywo odgrywa tu bardzo wazna role. Co do bieznika, to wg mnie wszystki opony spelniaja swoje wymagania, jedne sa cichsze/glosniejsze, drugie lepsze na wode.marcin21c pisze: niezgodził bym się
wrzuć sobie letnie oponki na oś napędową
pozdrawiam
Nie chodzilo mi przeciez o bagatelizowanie zmiany opon na zimowe.
Pozdrawiam,
Piotrek
Piotrek
- marcin21c
- Mały gagatek
- Kontakt:
pkirylcz, wszystko ok, napisałem tak po przeczytałem w twojej wypowiedzi że zimówki głównie na asfalt, co niejest prawdą zapewnie sam wto wiesz, fajnie by było zrobić teścik samemu a nie czytać artykuły nieobiektywnych pismaków,
na test trzeba by było wydać trochę kasy niestety
pozdrawiam
na test trzeba by było wydać trochę kasy niestety
pozdrawiam
GOLFIK 1,3 NZ '91 de best kar
-
- Gadatliwa bestia
Ja mogę opisać 3 rodzaje opon, na których jeździlem:
- Kormoran Winter 100 - jak juz ktoś napisal: rewelacja, rewelacja i jeszcze raz rewelacja!!! Ale maly problem: już ich nie produkują od kilku lat.
- Kormoran Snowpro - 2 kpl. Kupione, gdyż mialem nadzieję, że będą jeszcze lepsze od Witer 100. 2 komplet: mialem nadzieję, że te 1-sze to wypadek przy pracy..... Cóż: szajs.
- Dębica Frigo Dir. I: kupilem je, gdyż Brat ma takie w Porshe 924 (tylno napędowiec ) i bardzo je sobie chwali. Ponadto bieżnik jest bardzo podobny do Witer 100. Rewelacja. Ostatnio trochę popadalo w W-wie i miałem okazję poszaleć. Slalom na świeżym i ubitym (błyszczącym) śniegu to pikuś. Trochę głośne na suchym: to ich jedyna wada. Ale za tą cenę....
- Kormoran Winter 100 - jak juz ktoś napisal: rewelacja, rewelacja i jeszcze raz rewelacja!!! Ale maly problem: już ich nie produkują od kilku lat.
- Kormoran Snowpro - 2 kpl. Kupione, gdyż mialem nadzieję, że będą jeszcze lepsze od Witer 100. 2 komplet: mialem nadzieję, że te 1-sze to wypadek przy pracy..... Cóż: szajs.
- Dębica Frigo Dir. I: kupilem je, gdyż Brat ma takie w Porshe 924 (tylno napędowiec ) i bardzo je sobie chwali. Ponadto bieżnik jest bardzo podobny do Witer 100. Rewelacja. Ostatnio trochę popadalo w W-wie i miałem okazję poszaleć. Slalom na świeżym i ubitym (błyszczącym) śniegu to pikuś. Trochę głośne na suchym: to ich jedyna wada. Ale za tą cenę....
Re: Jakie opony zimowe: Barum czy Dębica??? Prosze o opinie
Śmigam też na Barumach już 4sezon i jest spox, a kupiłem je używane.-oli- pisze:Witam;-) mam pytanie-> jaka opona jest lepsza: Barum Polaris 2 albo Dębica Frigo 2?
Mam zamiar kupić 2 nowe opony mam dylemat. A może sa jakieś inne opony godne polecenia ??
zaznaczam ze moge wydać +/- 200zł/szt. Rozmiar 175/70/14. Ps. kupował ktoś z was nowe opony z allegro??
jak jest z gwarancją? z Góry dziekuje za odpowiedzi Pozdrawiam
nie dlatego, ze jestem z Dębicy ale przez to, ze FRIGO I przejezdzily na poprzedniej dwóji całe dwie zimy i nawet ruszając pod wzniesienie nie zawiodły, w teren są super, co do FRIGO II to wszyscy do okoła je sobie chwalą ...... ostatnio Good Year wprowadzil u nas kilka na prawde dobrych opon, to wszystko zeby wyjsc na przeciw kolejnym zwolnieniom (norma w polskich firmach ...)
http://www.vwmk1-garage.pl
Użytkownik vwgolf.pl nr 19 Dołączył: Sro Sie 18, 2004 9:40 pm
3x Golf 1 GL
1x Rabbit L
1x Golf 2 CL BB
1x Golf 2 GTD Special
1x Golf 3 Otmar Alt 1 z 1000
Użytkownik vwgolf.pl nr 19 Dołączył: Sro Sie 18, 2004 9:40 pm
3x Golf 1 GL
1x Rabbit L
1x Golf 2 CL BB
1x Golf 2 GTD Special
1x Golf 3 Otmar Alt 1 z 1000
Hej
Miałem ten sam problem od czasu jak do garażu pod górke małą wjechać nie mogłem na letniakach.
Miały być Kormoranki z lekkimi obawami kupiłem Barumki. Jak na razie dotają 4+ bo na błotku pośniegowym i koleinach lekko niepewne. Testowałem już sporo, bo drogowcy w moim regionie się nie przesilają W 10cm śniegu świeżym, ubitym i na oblodzonym afsalcie /bez szalenstw oczywiscie/ bardzo pewne.
Jedyne na co się wciekam to cena bo trochę przepłaciłem.
Pozdrawiam
Robert
Miałem ten sam problem od czasu jak do garażu pod górke małą wjechać nie mogłem na letniakach.
Miały być Kormoranki z lekkimi obawami kupiłem Barumki. Jak na razie dotają 4+ bo na błotku pośniegowym i koleinach lekko niepewne. Testowałem już sporo, bo drogowcy w moim regionie się nie przesilają W 10cm śniegu świeżym, ubitym i na oblodzonym afsalcie /bez szalenstw oczywiscie/ bardzo pewne.
Jedyne na co się wciekam to cena bo trochę przepłaciłem.
Pozdrawiam
Robert