Problem z sprzęgłem, raz jest, raz go nie ma

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Markus236
Nowicjusz
Nowicjusz

Problem z sprzęgłem, raz jest, raz go nie ma

Post autor: Markus236 » pt kwie 10, 2009 20:49

Witam pojawił mi się problem ze sprzęgłem a mianowicie raz działa normalnie ale np. po przejechaniu kilku km. gdy zgasze auto i chcę ruszyć nie wchodzą żadne biegi dopiero na zgaszonym wbije bieg to wtedy odpale auto lekko ciągnie do przodu a za chwile wszystko jest normalnie i wszystko śmiga próbowałem odpowietrzyć siłownik ale nic to nie dało dodam tylko że jak już zachwyci to moge jechać normalnie wszysko ok. ale po np. nocy znów problem z biegami ....Moje pytanie czy to objawy kończenia się tarczy podpowiedz mechanika a może siłownik nawala dodam tylko że nie pod nogą nie czuć żadnej różnicy... cały czas tak samo.
Ostatnio zmieniony pt kwie 10, 2009 21:04 przez Markus236, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Bbrutus (Burex)
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: Bbrutus (Burex) » pt kwie 10, 2009 20:56

Jak otworzysz maske od gory widac taki mechanizm, z kolega mamy podobny problem w Mk4, zacinaja sie biegi, i przyczyna jest mechanizm ktory widac od gory maski, dokładnie nie wiem jak sie to nazywa,
Jezeli oczywiscie to jest to, moge sie mylic
Pozdrawiam
Brutus

>>>>Wolę pchać swojego Volkswagena niż jeździć Oplem<<<<

Markus236
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Markus236 » pt kwie 10, 2009 21:19

niestety to nie to ale thx. mi po prostu nie wysprzęgla ale dziwnie że co jakiś czas coraz częściej a problemów typu ślizganie nie zaobserwowałem .... wyciągałem też ten siłownik i niby wszystko ok.

Awatar użytkownika
guti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: guti » pt kwie 10, 2009 21:53

Markus236 pisze:Witam pojawił mi się problem ze sprzęgłem a mianowicie raz działa normalnie ale np. po przejechaniu kilku km. gdy zgasze auto i chcę ruszyć nie wchodzą żadne biegi dopiero na zgaszonym wbije bieg to wtedy odpale auto lekko ciągnie do przodu a za chwile wszystko jest normalnie i wszystko śmiga próbowałem odpowietrzyć siłownik ale nic to nie dało dodam tylko że jak już zachwyci to moge jechać normalnie wszysko ok. ale po np. nocy znów problem z biegami ....Moje pytanie czy to objawy kończenia się tarczy podpowiedz mechanika a może siłownik nawala dodam tylko że nie pod nogą nie czuć żadnej różnicy... cały czas tak samo.
poszukaj o regulacji biegów z wyberakiem na linki , bo prawdopodobnie takie cos masz, tam sie steruje jedna srubka z tego co pamietam , moze to Ci cos pomoze .

Zycie jest za krótkie , zeby jezdzic DIESLEM!!
Obrazek

Markus236
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Markus236 » pt kwie 10, 2009 22:14

to na pewno nie jest problem z wybierakiem ale problem sprzęgła po prostu tak jakby nie wysprzęglało do końca i dlatego nie mogę wbić biegów

Awatar użytkownika
guti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: guti » pt kwie 10, 2009 22:39

Markus236 pisze:to na pewno nie jest problem z wybierakiem ale problem sprzęgła po prostu tak jakby nie wysprzęglało do końca i dlatego nie mogę wbić biegów
ja mialem problemy z wysprzeglaniem jak mialem za lekkie koło zamachowe :) U ciebie prawdopodobnie jest dwumasa, moze ona nawala , musisz to wszystkio rozebrac , bo tak ciezko jest przeswietlic sprawe. jak bedziesz mial wszsytko na stole to mozna wymieniac i kombinowac.

Obrazek

roman58
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: roman58 » pt kwie 10, 2009 23:04

Po prostu coś się stało z tarczą sprzęgłową,często pęka sprężyna przy tarczy i podchodzi między tarczę lub wpada w słoneczko.

Awatar użytkownika
guti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: guti » pt kwie 10, 2009 23:11

roman58 pisze:Po prostu coś się stało z tarczą sprzęgłową,często pęka sprężyna przy tarczy i podchodzi między tarczę lub wpada w słoneczko.
lub jest tez taka mozliwosc :) tez przerabialem peknieta sprezynke w tarczy , nie wchodził zaden bied , a jak wszedł to paliło sprzegło .

Obrazek

Awatar użytkownika
lisu19
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: lisu19 » sob kwie 11, 2009 02:23

spróbuj odpowietrzyć sprzęgło , ja w swoim miałem podobnie próbowałem odpowietrzania , zmieny wysprzęgnika itp , lecz na koniec okazało sie że ułamał się kawałek tarczy sprzęgłowej , radziłbym od razu zajerzeć do sprzęgła. pozdrawiam

http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=2191278&sid=38a10c4d44e55c05eea58d53cdea5ae2#2191278

Awatar użytkownika
wojtekkrygowski
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: wojtekkrygowski » pt kwie 24, 2009 09:43

witam. doczepię się do tematu, a mianowicie po wymianie tarcz sprzęgła mam bardzo nisko dźwignie sprzęgła. Czerwona kreska gdy puszcze sprzęgło, zielona gdy nacisnę. :grrr:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
guti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: guti » pt kwie 24, 2009 09:49

wojtekkrygowski, no ,ale o co CI chodzi ? tak ma byc, zobacz ze przy odpietej lince dzwinignia ma luz az do kreski czerwonej , tutaj zaczyna sie docisk juz :) pozniej recznie tego nie podciagniesz, tylko noga za pomoca linki i idzie ona do zielonej kreski :)

czesem trzeba zrozumiec co i jak dziala , zanim sie zaczniesz denerwowac , a gdyby Ci brało nizej to co ? czułbys sie lepiej ? dziala sprzegło ? dziala ,.wiec nie masz sie czym przejmowac , TAK MA BYC!

Obrazek

Awatar użytkownika
wojtekkrygowski
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: wojtekkrygowski » pt kwie 24, 2009 10:51

w tym problem że ciężko to chodzi. a dźwignia przy wciśnięciu dotyka tej górnej części gdzie jest regulacja

Awatar użytkownika
guti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: guti » pt kwie 24, 2009 10:56

wojtekkrygowski pisze:w tym problem że ciężko to chodzi. a dźwignia przy wciśnięciu dotyka tej górnej części gdzie jest regulacja
a wymieniales sprzegło w sensie komplet czy tarcze tylko ?

Obrazek

Awatar użytkownika
wojtekkrygowski
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: wojtekkrygowski » pt kwie 24, 2009 11:52

tylko tarcze

[ Dodano: 24 Kwi 2009 11:55 ]
dodam jeszcze że kolega ma takiego samego golfiaka i jemu to ładnie śmiga, leciutko i ta łapa jest dużo niżej

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”