Padl mi uklad chlodzenia w Mk3
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Padl mi uklad chlodzenia w Mk3
Zanim dotre do serwisu chcialbym sie zorientowac co o tym sadzicie, zeby ze mnie nie zdarli za bardzo w tym serwisie.
.Nie ma ubytkow plynow, zadnego oleju w ukladzie chlodzenia itp., itd.
.Problem w tym ze temperatura wogole sie nie zatrzymuje, znaczy sie tak powyzej 110'C to jeszcze nie probowalem jezdzic Ale podejrzewam ze wciaz by rosla.
Mi wydaje sie ze to termostat ale moze ktos ma inne pomysly.
pozdro.
.Nie ma ubytkow plynow, zadnego oleju w ukladzie chlodzenia itp., itd.
.Problem w tym ze temperatura wogole sie nie zatrzymuje, znaczy sie tak powyzej 110'C to jeszcze nie probowalem jezdzic Ale podejrzewam ze wciaz by rosla.
Mi wydaje sie ze to termostat ale moze ktos ma inne pomysly.
pozdro.
Albo termostat nie odpuszcza i nie idzie po zagrzaniu plyn na chlodnice i sie gotuje,
a dzieje sie tak jak jedziesz czy stoisz?
i czy chlodnica jest ciepla ? lub obydwa weze ktore do niej ida ?
jak sa cieple i chlodnica to padl wlacznik termiczny w chlodnicy ktory uruchamia wiatraki ,
a modl tez pasc czujnik tenperatury idacy na wskaznik,
wtedy warto tez zmierzyc temperature plynu w zdorniczku wyrownawczym normalnym termometrem czy napewno ma tyle co na wskazniku tylko chwilowo tak np przy 60 stopniach
i porownaj czy tyle pokazuja dwa wskazniki
pozdrawiam
smoke
a dzieje sie tak jak jedziesz czy stoisz?
i czy chlodnica jest ciepla ? lub obydwa weze ktore do niej ida ?
jak sa cieple i chlodnica to padl wlacznik termiczny w chlodnicy ktory uruchamia wiatraki ,
a modl tez pasc czujnik tenperatury idacy na wskaznik,
wtedy warto tez zmierzyc temperature plynu w zdorniczku wyrownawczym normalnym termometrem czy napewno ma tyle co na wskazniku tylko chwilowo tak np przy 60 stopniach
i porownaj czy tyle pokazuja dwa wskazniki
pozdrawiam
smoke
OK, no to po kolei:
.Na trasie temperatura stoi na 80'C
.Po miescie rosnie od zimnego silnika do 100 - dalej nie sprawdzalem (no moze raz mialem 110'C). Nawiew kabiny pomaga zwolnic ten proces (ale nie zatrzymac)
.Gorny waz (mniemam ze chodzi o taki gumowy) jest nagrzany, ale chyba tylko od silnika.
.Chlodnica zimna (dzis dopiero sprawdzilem)
.Dolny waz zimny
.Wydaje mi sie ze wiatrak wlaczal sie ale przy 97'C (a nie 90'C - moze wadliwy czujnik), teraz dokladnie nie wiem bo nie dopuszczam zeby tak plyn zagrzal ale chyba przestal dzialac, bo nie kojarze ani razu zeby pracowal.
Z innej beczki, gdzie w Mk3 jest pompa wodna i czy jest na pasku czy ma jakis inny naped ?
Co do mierzenia temperatury w zbiorniku przelewowym to czy odkrecanie pokrywki przy rozgrzanym plynie nie grozi poparzeniem? no chyba ze ledwie letni.
pozdro.
.Po miescie rosnie od zimnego silnika do 100 - dalej nie sprawdzalem (no moze raz mialem 110'C). Nawiew kabiny pomaga zwolnic ten proces (ale nie zatrzymac)
.Gorny waz (mniemam ze chodzi o taki gumowy) jest nagrzany, ale chyba tylko od silnika.
.Dolny waz zimny
.Wydaje mi sie ze wiatrak wlaczal sie ale przy 97'C (a nie 90'C - moze wadliwy czujnik), teraz dokladnie nie wiem bo nie dopuszczam zeby tak plyn zagrzal ale chyba przestal dzialac, bo nie kojarze ani razu zeby pracowal.
Z innej beczki, gdzie w Mk3 jest pompa wodna i czy jest na pasku czy ma jakis inny naped ?
Co do mierzenia temperatury w zbiorniku przelewowym to czy odkrecanie pokrywki przy rozgrzanym plynie nie grozi poparzeniem? no chyba ze ledwie letni.
pozdro.
- hanti
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
z tego co napisałeś to na 100% padł termostat a tak pozatym to dolny wąż od chłodnicy idzie prosto od pompyDR_9735 pisze:OK, no to po kolei:
.Dolny waz zimny
pozdro.
-
- Mały gagatek
Ja obstawiam zablokowany termostat. Przez to plyn chlodzacy nie jest puszczany na chlodnice. Wlaczenie nawiewu pomaga, bo plyn zawsze przeplywa przez nagrzewnice. Wymiana termostatu to prosta naprawda, sam sobie z nia poradzisz.
Pompa wodna np. u mnie jest na jednym pasku z alternatorem, klima i wspomaganiem.
Zanim jednak zabierzesz sie za wymiane sproboj jeszcze ta temp zmierzyc. Nie odkrecal pokrywki przy rozgrzanym plynie - uklad jest pod cisnieniem. Mozesz za to zmierzyc temp gdzies na bloku silnika albo nawet na wezu (bedzie troche zanizona, ale najwyzej pare st).
Pompa wodna np. u mnie jest na jednym pasku z alternatorem, klima i wspomaganiem.
Zanim jednak zabierzesz sie za wymiane sproboj jeszcze ta temp zmierzyc. Nie odkrecal pokrywki przy rozgrzanym plynie - uklad jest pod cisnieniem. Mozesz za to zmierzyc temp gdzies na bloku silnika albo nawet na wezu (bedzie troche zanizona, ale najwyzej pare st).