Dziwny problem z Climatronikiem
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Dziwny problem z Climatronikiem
Witam. Mam problem z Climatronikiem w mk4. Klima nabita, zero błędów na VAGu, a nie włącza sie sprężarka i wentylatory. Po spięciu na krótko - sprężarka chodzi.
Początkowo myślałem że może mieć to związek z przekaźnikiem sterującym wentylatorami ale nic się nie zmieniło.
Co dziwne - Do sprężarki cały czas dochodzi napięcie w granicach 5-6V - niezależnie czy chce uruchomić klimę czy jest wciśnięty ECON.
Druga dziwna rzecz to wczoraj czujnik temperatury. Na panelu climatronika wczoraj cały dzień pokazywało 14 stopni, mimo że w pasku stojącym obok temperatura pokazywała 25 stopni. Po wymontowaniu tego czujnika (to ten w zderzaku) na vagu pojawił się od razu jego błąd a na panelu wyświetlała się cały czas temperatura 14 stopni. Dzisiaj wyświetla się 13 stopni więc wartość się zmienia.
Czy może miec to związek z nieodpalającą klimą? Ewentualnie czemu nie odpala, ma ktoś jakies pomysły bo ja już zgłupiałem.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Początkowo myślałem że może mieć to związek z przekaźnikiem sterującym wentylatorami ale nic się nie zmieniło.
Co dziwne - Do sprężarki cały czas dochodzi napięcie w granicach 5-6V - niezależnie czy chce uruchomić klimę czy jest wciśnięty ECON.
Druga dziwna rzecz to wczoraj czujnik temperatury. Na panelu climatronika wczoraj cały dzień pokazywało 14 stopni, mimo że w pasku stojącym obok temperatura pokazywała 25 stopni. Po wymontowaniu tego czujnika (to ten w zderzaku) na vagu pojawił się od razu jego błąd a na panelu wyświetlała się cały czas temperatura 14 stopni. Dzisiaj wyświetla się 13 stopni więc wartość się zmienia.
Czy może miec to związek z nieodpalającą klimą? Ewentualnie czemu nie odpala, ma ktoś jakies pomysły bo ja już zgłupiałem.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
- bartos 2008
- Mały gagatek
To dziwne bo u mnie dopiero jak załącze na klmatroniku klimę to podaje bodajrze 12V a tak to jest 0.Kuner pisze:Co dziwne - Do sprężarki cały czas dochodzi napięcie w granicach 5-6V - niezależnie czy chce uruchomić klimę czy jest wciśnięty ECON
Czyli wymieniałeś sterownik wentylatorów, i też nic sie nie zmieniło ?
nie zrozumieliśmy się
Chodzi mi które przewody dają napięcie na sterownik ten pod akumulatorem?
a no i jeszcze nie dodałem że takie napięcie niskie nawet na wyłączonym zapłonie i wyjetych kluczykach dochodzi do kompresora :/

a no i jeszcze nie dodałem że takie napięcie niskie nawet na wyłączonym zapłonie i wyjetych kluczykach dochodzi do kompresora :/
Ostatnio zmieniony czw kwie 09, 2009 10:58 przez Kuner, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam!Wysłany: 09 Kwi 2009 10:56
Mam taki sam problem z klimatyzacją. Nie załącza się sprężarka, wentylatory i nie działa klimatyzacja.
Przy wyłączonym zapłonie mam napięcie 9,2 volt na kości dochodzącej do sprężarki. Wymieniałem sterownik wentylatorów i czujnik ciśnieniowy klimatyzacji trzy pinowy, nic nie pomogło. Po wymianie sterownika wzrosło napięcie do 11 volt. Ciśnienie klimatyzacji jest ok, wszystkie możliwe i widoczne bezpieczniki sprawdzone. Wentylatory sprawdzone na krótko(napięcie 12volt bezpośrednio z aku), pierwszy i drugi bieg działa na obu wiatrakach.Napięcie do sprężarki wychodzi ze sterownika wentylatorów i jest oznaczone takimi samymi kolorami przewodów jak przy srężarce. Napięcie to znika na wtyku kości sprężarki w momencie wyjęcia bezpiecznika numer 16, skrzynka bezpieczników po otwarciu drzwi kierowcy(bezpiecznik wentylatorów i spręzarki).W momencie wyjęcia bezpiecznika wentylatory nie działają, po przekręceniu kluczyka i nadal wyjętym bezpieczniku zaczynają działać. Bląd na klimatronicu to 318, na vag 792. Co jeszcze zauważyłem, że przy włączonych światłach długich (po postojowych zmiana na długie i przy włączonym silniku) jak klimatronic jest na ECON to wentylatory załączją się i wyłączają sie co chwile(przygasają światła), jak jest na AUTO to działają cały czas, chyba na drugim biegu szybkości wiatraków.
Moje informacje i doświadczenia z klimatyzacją, której nie mogę uruchomić od dłuższego czasu, a nikt nie potrafi mi pomóc w tym temacie.
Proszę o pomoc i waskazówki oraz swoje informacje
Dziękuję
Pozdrawiam