Dziwny problem z Climatronikiem

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Kuner
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Dziwny problem z Climatronikiem

Post autor: Kuner » czw kwie 09, 2009 09:39

Witam. Mam problem z Climatronikiem w mk4. Klima nabita, zero błędów na VAGu, a nie włącza sie sprężarka i wentylatory. Po spięciu na krótko - sprężarka chodzi.
Początkowo myślałem że może mieć to związek z przekaźnikiem sterującym wentylatorami ale nic się nie zmieniło.

Co dziwne - Do sprężarki cały czas dochodzi napięcie w granicach 5-6V - niezależnie czy chce uruchomić klimę czy jest wciśnięty ECON.

Druga dziwna rzecz to wczoraj czujnik temperatury. Na panelu climatronika wczoraj cały dzień pokazywało 14 stopni, mimo że w pasku stojącym obok temperatura pokazywała 25 stopni. Po wymontowaniu tego czujnika (to ten w zderzaku) na vagu pojawił się od razu jego błąd a na panelu wyświetlała się cały czas temperatura 14 stopni. Dzisiaj wyświetla się 13 stopni więc wartość się zmienia.

Czy może miec to związek z nieodpalającą klimą? Ewentualnie czemu nie odpala, ma ktoś jakies pomysły bo ja już zgłupiałem.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Awatar użytkownika
PvD
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: PvD » czw kwie 09, 2009 09:58

A sprawdzałeś czujnik cisnienia ? Jest takiej rurce aluminiowej bodajrze 4 piny zewrzyj dwa tylko nie pamietam czy skrajne i wtedy jak sie zalaczy to czujnik do wymiany.

Kuner
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Kuner » czw kwie 09, 2009 10:06

tak, sprawdzałem. Jest 3 pinowy, ale nie daje ich złączenie nic.

Awatar użytkownika
bartos 2008
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: bartos 2008 » czw kwie 09, 2009 10:15

a może sprawdź czy oby na pewno masz sprzęgiełko na sprężarce, ja miałem taki przypadek. :helm:

[img]http://images48.fotosik.pl/34/7a8361a264f9111a.jpg[/img]

pozdrowionka

Kuner
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Kuner » czw kwie 09, 2009 10:27

klima do zimy dzialala, po spieciu na krotko - sprzegło się załącza, kompresor pracuje.

Awatar użytkownika
PvD
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: PvD » czw kwie 09, 2009 10:38

Kuner pisze:Co dziwne - Do sprężarki cały czas dochodzi napięcie w granicach 5-6V - niezależnie czy chce uruchomić klimę czy jest wciśnięty ECON
To dziwne bo u mnie dopiero jak załącze na klmatroniku klimę to podaje bodajrze 12V a tak to jest 0.
Czyli wymieniałeś sterownik wentylatorów, i też nic sie nie zmieniło ?

Kuner
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Kuner » czw kwie 09, 2009 10:43

nic sie nie zmieniło. Do których przewodów w sterowniku powinno dochodzić napięcie a z których wychodzić?

Awatar użytkownika
PvD
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: PvD » czw kwie 09, 2009 10:48

U mnie do sprężarki dochodzi zielony i brązowy,

Kuner
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Kuner » czw kwie 09, 2009 10:56

nie zrozumieliśmy się :) Chodzi mi które przewody dają napięcie na sterownik ten pod akumulatorem?

a no i jeszcze nie dodałem że takie napięcie niskie nawet na wyłączonym zapłonie i wyjetych kluczykach dochodzi do kompresora :/
Ostatnio zmieniony czw kwie 09, 2009 10:58 przez Kuner, łącznie zmieniany 1 raz.

Lomo-somo
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Lomo-somo » śr wrz 30, 2009 19:27

Wysłany: 09 Kwi 2009 10:56
Witam!
Mam taki sam problem z klimatyzacją. Nie załącza się sprężarka, wentylatory i nie działa klimatyzacja.
Przy wyłączonym zapłonie mam napięcie 9,2 volt na kości dochodzącej do sprężarki. Wymieniałem sterownik wentylatorów i czujnik ciśnieniowy klimatyzacji trzy pinowy, nic nie pomogło. Po wymianie sterownika wzrosło napięcie do 11 volt. Ciśnienie klimatyzacji jest ok, wszystkie możliwe i widoczne bezpieczniki sprawdzone. Wentylatory sprawdzone na krótko(napięcie 12volt bezpośrednio z aku), pierwszy i drugi bieg działa na obu wiatrakach.Napięcie do sprężarki wychodzi ze sterownika wentylatorów i jest oznaczone takimi samymi kolorami przewodów jak przy srężarce. Napięcie to znika na wtyku kości sprężarki w momencie wyjęcia bezpiecznika numer 16, skrzynka bezpieczników po otwarciu drzwi kierowcy(bezpiecznik wentylatorów i spręzarki).W momencie wyjęcia bezpiecznika wentylatory nie działają, po przekręceniu kluczyka i nadal wyjętym bezpieczniku zaczynają działać. Bląd na klimatronicu to 318, na vag 792. Co jeszcze zauważyłem, że przy włączonych światłach długich (po postojowych zmiana na długie i przy włączonym silniku) jak klimatronic jest na ECON to wentylatory załączją się i wyłączają sie co chwile(przygasają światła), jak jest na AUTO to działają cały czas, chyba na drugim biegu szybkości wiatraków.
Moje informacje i doświadczenia z klimatyzacją, której nie mogę uruchomić od dłuższego czasu, a nikt nie potrafi mi pomóc w tym temacie.
Proszę o pomoc i waskazówki oraz swoje informacje

Dziękuję
Pozdrawiam

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”