odpowietrzanie układu z ABS
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
odpowietrzanie układu z ABS
proszę o poradę i instrukcje,
mam uszkodzoną pompę hamulcowa z ABS,
mam też drugą sprawną, jutro chcę wymienić, ala zastanawia mnie jedno
jak odpowietrzyć układ hamulcowy z układem ABS,
czy zasada jest taka sama, jak ze zwykłym układem hamulcowym, zalewa się płynem i każde kółko oddzielnie wtedy się odpowietrza
czy trzeba włączyć zapłon, silnik ??
dzięki za wszelką pomoc.
czy zasada jest taka sama, jak ze zwykłym układem hamulcowym, zalewa się płynem i każde kółko oddzielnie wtedy się odpowietrza
dzięki za wszelką pomoc.
- Borys
- V.I.P.
- Auto: VR6T
- Kontakt:
Re: odpowietrzanie układu z ABS
zasada taka sama jak i bez absRobertP pisze:proszę o poradę i instrukcje,
dzięki za wszelką pomoc.
www.vrservice.pl
Re: odpowietrzanie układu z ABS
dzięki wymienione, odpowietrzone "od końca" i dzialaBorys pisze:zasada taka sama jak i bez abs
kubas6
od środka nadwozia calosc jest przymocowana 4 śrubami, odkręcasz je , zdejmujesz zawlęczke od pedalu hamulca,
aby mozna bylo zdjąc silownik wraz z pompą hamulcową
od strony silnika musiz poodkrecać dwie nakrętki od pompy wspomagania,
i wszelkie inne śruby od przewodów hamulcowych i porozlaczac kostki elektryczne od ABS-u itp.
wiec wymieniaj normalnie jak stara odkrecisz, przykreć nową popodłączaj wszystkie kable, poskręcaj przewody od hydraliki
a pozniej pozalewaj plynem DOT4 odpowietrzanie od najdlaszego pkt, czyli tylne lewe, pozniej tylne prawe,
przod lewe i przod prawe
ale z przodem muszi uważam czyli włącz zapłon albo zapal samochod jak wolisz i wtedy odpowietrzaj przód,
i tak dookoła wszystkie koła dwa razy lub trzy razy i po sprawie
odpowietrz tez sprzęgło jak masz hydrauliczne o odpowietrzaniu sprzęgła masz coś tutaj
jak masz problem z hamulacami i ABS to pytaj dalej
muszi dzien poswięcić na wymianę i odpowietrzenie
od środka nadwozia calosc jest przymocowana 4 śrubami, odkręcasz je , zdejmujesz zawlęczke od pedalu hamulca,
aby mozna bylo zdjąc silownik wraz z pompą hamulcową
od strony silnika musiz poodkrecać dwie nakrętki od pompy wspomagania,
i wszelkie inne śruby od przewodów hamulcowych i porozlaczac kostki elektryczne od ABS-u itp.
wiec wymieniaj normalnie jak stara odkrecisz, przykreć nową popodłączaj wszystkie kable, poskręcaj przewody od hydraliki
a pozniej pozalewaj plynem DOT4 odpowietrzanie od najdlaszego pkt, czyli tylne lewe, pozniej tylne prawe,
przod lewe i przod prawe
ale z przodem muszi uważam czyli włącz zapłon albo zapal samochod jak wolisz i wtedy odpowietrzaj przód,
i tak dookoła wszystkie koła dwa razy lub trzy razy i po sprawie
odpowietrz tez sprzęgło jak masz hydrauliczne o odpowietrzaniu sprzęgła masz coś tutaj
jak masz problem z hamulacami i ABS to pytaj dalej
muszi dzien poswięcić na wymianę i odpowietrzenie
-
- Gadatliwa bestia
- Lokalizacja: był Śląsk - Katowice, Mysłowice jest Poznań okolice
- Kontakt:
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
gdzie nie swieci ? kontrolka ?kupszczelisty pisze:nic nie świeci
no to jest dobrze jak nie swieci
jak to slizga sie hamulec, może słychać takie dziwne stuki i uderzenia jakbykupszczelisty pisze:naciskam a tu tak jakby się ślizgał ten hamulec, co to może być? ;(
to jest ABS on tak dziala hamuje pulsacyjnie mimo że dajesz w heble na maksa
chyba masz wszystko OK, opisz dokladniej problem ...
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
ogólnie jest tak mam uszkodzony czujnik abs, jak go woda zaleje albo się przegrzeje to wyskakuje kontrolka, wiem jak abs działa i wiem jak mniej więcej hamuje ale teraz coś się dzieje z autem, zaczynam hamować a tu pedał się unosi raz do góry i nie da się go wcisnąć, albo dojeżdzam do skrzyżowania fajnie hamuje a nagle tak jakby ktoś mi posmarował tarcze smarem i pedał nie pulosował tak jak by abs zadziałał.
[ Dodano: Pon Sie 14, 2006 10:10 ]
kontrolka nie świeciła, jak świeci to heble są dobre
[ Dodano: Pon Sie 14, 2006 10:10 ]
kontrolka nie świeciła, jak świeci to heble są dobre
no to kicha ale to nie ma wpływu na twardy czy miekki hamulec jak nie ma poślizgu ...kupszczelisty pisze:ogólnie jest tak mam uszkodzony czujnik abs, jak go woda zaleje albo się przegrzeje to wyskakuje kontrolka, wiem jak abs działa i wiem jak mniej więcej hamuje
kupszczelisty pisze: ale teraz coś się dzieje z autem, zaczynam hamować a tu pedał się unosi raz do góry i nie da się go wcisnąć, albo dojeżdzam do skrzyżowania fajnie hamuje a nagle tak jakby ktoś mi posmarował tarcze smarem i pedał nie pulosował tak jak by abs zadziałał./quote]
no to abs dziala, ale z tym twardo-miekkim pedalem to nie wiem
sprawdz dobrze odpowietrzenie hamulców, moze wędruje jakiś babel powietrza ale w sumie wywaliło by go w zbirnbiczku, chociaz nie do końca tak musi być
nie wiem czy słyszałeś o takim wyduchiwaniupowietrza w drugą stronę czylu od odpowietrznika do zbiorniczka, najprościej robi się to dużą strzykawką i jesli jest taki wędrujący bąbel powietrza albo kóry nie chce sie usunąc od góry do dołu bo stoi w jakimś zakręcie to tak moze być ale to przypadek 1/1000000 albo rzadszy ...
Witam.Mam problem wymieniałem płyn hamulcowy w swojej 3 i płyn wypływa do 3 kół a do jednego wogóle nie płynie,myślałem że jest przewód zapchany ale jest okej wogóle nie wypływa z pompy ABS,czy ktoś wie co to moze byc.Pozdrawiam
[ Dodano: 06 Kwi 2009 21:42 ]
Witam.Mam problem wymieniałem płyn hamulcowy w swojej 3 i płyn wypływa do 3 kół a do jednego wogóle nie płynie,myślałem że jest przewód zapchany ale jest okej wogóle nie wypływa z pompy ABS,czy ktoś wie co to moze byc.Pozdrawiam punk1982
[ Dodano: 06 Kwi 2009 21:42 ]
Witam.Mam problem wymieniałem płyn hamulcowy w swojej 3 i płyn wypływa do 3 kół a do jednego wogóle nie płynie,myślałem że jest przewód zapchany ale jest okej wogóle nie wypływa z pompy ABS,czy ktoś wie co to moze byc.Pozdrawiam punk1982