Nie trzyma obrotów, gaśnie
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Nie trzyma obrotów, gaśnie
witam
potrzebuję pomocy, szukałem na forum ale nie mogłem znaleść opisu mojego problemu
wczoraj wracając z urlopu normalnie odpaliłem zimny silnik, automatyczne ssanie od razu podało bogatszą mieszankę (obroty w granicach 1000 obr/min) po przejechaniu około 200 km zauważyłem że obroty (które zawsze miałem ok 800 obr/min przy rozgrzanym silniku) spadły mi do 680-740, poza tym silnik na trasie zachowywał się normalnie
dzisaj rano mam problem z odpaleniem silnika - tzn. rozrusznik kręci, po chwili następuje zapłon i od razu gaśnie (jak odpalam silnik z lekko wciśniętym gazem to pracuje - puszczę pedał gazu silnik od razu gaśnie)
Golf III (1993) - silnik 1.6 ABU (benzyna, bez instalacji gazowej)
pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc
[ Dodano: Nie Sie 28, 2005 12:26 pm ]
dodam, że wymieniałem niedawno filtr oleju, filtr powietrza, olej, płyn chłodniczy, świece
przebieg ok 120 tys. km
potrzebuję pomocy, szukałem na forum ale nie mogłem znaleść opisu mojego problemu
wczoraj wracając z urlopu normalnie odpaliłem zimny silnik, automatyczne ssanie od razu podało bogatszą mieszankę (obroty w granicach 1000 obr/min) po przejechaniu około 200 km zauważyłem że obroty (które zawsze miałem ok 800 obr/min przy rozgrzanym silniku) spadły mi do 680-740, poza tym silnik na trasie zachowywał się normalnie
dzisaj rano mam problem z odpaleniem silnika - tzn. rozrusznik kręci, po chwili następuje zapłon i od razu gaśnie (jak odpalam silnik z lekko wciśniętym gazem to pracuje - puszczę pedał gazu silnik od razu gaśnie)
Golf III (1993) - silnik 1.6 ABU (benzyna, bez instalacji gazowej)
pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc
[ Dodano: Nie Sie 28, 2005 12:26 pm ]
dodam, że wymieniałem niedawno filtr oleju, filtr powietrza, olej, płyn chłodniczy, świece
przebieg ok 120 tys. km
Ostatnio zmieniony pn kwie 06, 2009 21:03 przez CameLeon, łącznie zmieniany 1 raz.
- blackwhite
- Użytkownik
- Kontakt:
filtr powietrza jest nowy, filtr paliwa też
jazda na rozgrzanym silniku nie sprawia żadnych problemów
problemem są tylko bardzo niskie obroty na rozgrzanym silniku i kompletny brak podtrzymywania obrotów na silniku zimnym (co skutkuje problemem z odpalaniem silnika)
[ Dodano: Nie Sie 28, 2005 8:56 pm ]
dodam jeszcze że obroty w trakcie jazdy utrzymuje równe, silnik nie stracił na mocy
jazda na rozgrzanym silniku nie sprawia żadnych problemów
problemem są tylko bardzo niskie obroty na rozgrzanym silniku i kompletny brak podtrzymywania obrotów na silniku zimnym (co skutkuje problemem z odpalaniem silnika)
[ Dodano: Nie Sie 28, 2005 8:56 pm ]
dodam jeszcze że obroty w trakcie jazdy utrzymuje równe, silnik nie stracił na mocy
O ile wiemy już,że filtr powietrza jest ,,czysty",za filtrem jest coś w rodzaju komputera (w aucie są 2 kompy).Brudy które przenikają przez filtr powietrza tam właśnie trafiają.Ja byłem u mechanika on podłączył pod laptopa przez wejście znajdujące się nad popielniczką w desce,obok zapalniczki.Tam wyszedł wykres i koleś wiedział ,że auto nie wyrabia.Diagnoza była precyzyjna bo facet to fachman a w golfach to normalka.Oczyścił element i obrociki skoczyły do góry.Życzę ,aby u Ciebie też tak łatwo i szybko poszło.
wlasnie wrocilem od mechanika. bo mi gasl na luzie i przy odpalaniu.okazalo sie ze przestawiony zaplon.przez jazde po miescie nie zgasl ani razu.zobacze jeszcze jak wiecej przejade km czy juz gutCameLeon pisze:byłbym wdzięczny za info co to za usterka powoduje takie objawykal-el pisze:Standard w golfie u siebie też to przechodziłem.